Генштаб нарешті наважився включити в держоборонзамовлення 800 ПТРК і 500 БПЛА

 

Юрій Бутусов
журналіст, редактор інтернет-видання “Цензор”

(FB)

Прийнято рішення, яке дозволяє провести масове переозброєння української армії сучасними ПТРК і БПЛА (протитанковими ракетними комплексами і безпілотними літальними апаратами – “Н”).

Генеральний штаб ЗСУ нарешті прийняв рішення внести в список потреб української армії 800 сучасних ПТРК типу “Стугна” і “Корсар”, кілька тисяч керованих ракет, причому як з кумулятивною бойовою частиною для ураження бронетехніки, так і з осколково-фугасної бойовою частиною для ураження укриттів і вогневих точок противника.
Принципово важливі поставки легких і мобільних “Корсарів”, які різко підвищують ударні можливості піхотних підрозділів в бою.

Також у потреби внесені 500 безпілотних літальних апаратів.

Це рішення тепер дозволить внести в програму переозброєння закупівлі цих видів бойової техніки.

Раніше масові закупівлі ПТРК і БПЛА були неможливі, оскільки Генштаб вважав пріоритетом закупівлі інших видів зброї, ігноруючи реальні потреби армії під час локальної війни.

Але тепер бюджет МО збільшений до рекордних для України цифр – 3,2 мільярда доларів, і нарешті частина цих коштів піде на закупівлю гостро дефіцитних систем озброєння.

Чому це важливо? На четвертому році війни на передовій і раніше знаходяться поодинокі зразки нового озброєння, перш за все помітно критичне відставання саме в оснащенні дронами й керованими ракетами. Досі більшу частину бойових завдань з розвідки на фронті виконують волонтерські дрони.

Незабутня сталася історія на параді в День незалежності, коли президент України присвоїв звання Героя України лейтенанту Василю Тарасюку з 72-ї бригади, який в 2017 році провів бій з ворожим танком під Авдіївка на дистанції в 400 метрів за допомогою давно застарілого гранатомета СПГ-9 – як виявилося, жодних сучасних протитанкових засобів у роти Тарасюка не було взагалі. Офіцер отримав в цьому самогубчому поєдинку серйозну контузію в результаті близького розриву снаряда, заслужену нагороду, і в кінці 2017-го звільнився зі Збройних сил за станом здоров’я, проходить лікування.

Однак внесення в потреби ЗСУ великої партії сучасних ПТРК і БПЛА означає, що знято всі перешкоди, найближчим часом ця зброя буде включено в держоборонзамовлення і протягом двох-трьох років буде поставлено у війська.

Замовлення по ПТРК стане рекордним для одного з провідних вітчизняних підприємств КБ “Луч”.

Хто отримає замовлення по БПЛА, поки не ясно. Дрони потрібні різних типів, подивимося, хто виграє на конкурсах і що саме надійде у війська.

У будь-якому випадку, 800 ПТРК означають повне переоснащення всіх наших бойових частин, підготовку великого числа операторів.

500 дронів – це нижче потреб армії, безпілотники потрібні в набагато більшій кількості, причому як у розвідувальних, так і в ударних варіантах.

Але 500 дронів – це новий якісний рівень для армії. Зрозуміло, якщо для цих комплексів вдасться підготувати і зберегти в армії достатню кількість розрахунків.

Що ж, будемо сподіватися, що після збільшення потреб армії не відбудеться затримок із закупівлею техніки і постачанням в війська.

Такого числа підготовлених розрахунків для ПТРК і БПЛА в армії поки немає, на жаль, досвідчені люди продовжують звільнятися, але сама наявність такої маси сучасного озброєння дозволить в разі війни і мобілізації досвідчених ПТУРистів різко підвищити боєздатність армії.

Масове оснащення військ на передовій сучасними засобами розвідки і ПТРК дозволило б завдавати на порядок більших збитків російським найманцям в умовах “перемир’я”.

Читайте також:
Виставка “Зброя та безпека-2017”: Полторак підписує контракт на БТР-4Е
і збільшує замовлення “Стугни”. ФОТО

Турчинов перевірив у дії безпілотний БТР “Фантом-2”, термобаричну зброю
і ПТРК “Стугна-П”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна