Великий обмін полоненими з ОРДЛО завершено. Звільнені 74 українці

 

У середу, 27 грудня, відбувається обмін утримуваними особами між Україною і сепаратистами окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО).

Заплановано визволити з полону 74 громадян України – як військових, так і цивільних.

Деякі з них залишалися в неволі понад три роки, деякі – як бійці 3-го полку спецпризначення Сергій Глондар і Олександр Коріньков – з лютого 2015-го, часу Дебальцевської операції.

Сепаратистам передаються 306 їхніх прихильників, які були засуджені й утримувалися владою України.

Обмін відбувається в День контррозвідки СБУ – відомства, напряму причетного як до визволення полонених, так і до затримання сепаратистів і терористів.

Сама процедура обміну попередньо була анонсована на 12:00 за київським часом.
Місце події – контрольний пункт в’їзду-виїзду “Майорськ” у районі Горлівки (Донеччина).

 

Серед учасників терористичних організацій, які Україна передала ОРДЛО, відсутні  громадянин Естонії Володимир Поляков та шість громадян Росії, що попередньо планувалися до обміну.
Вони утримувалися у фільтраційному таборі в Слов’яногірську (санаторій “Зелена Поляна”) після так званої “судової очистки”, але замість КПВВ були вивезені в протилежний бік.

* * *

Бориспіль. Звільнені з полону бойовиків українські заручники близько 0:30 прилетіли в Київ. В аеропорту “Бориспіль” їх зустрічали рідні, друзі та просто небайдужі люди, які скандували “Герої!”

Щоправда, обійняти своїх близьких екс-бранцям вдалося не одразу, а тільки після чергової промови президента, а також посла Франції Ізабель Дюмон, представника посольства ФРН тощо. Втім, на цей раз промови й виступи були лаконічними (на відміну від Харкова).

Президент Петро Порошенко ще раз заявив, що українська влада створить “музей окупації” в місцях утримання заручників на Донбасі після його звільнення і повернення. Він пообіцяв підтримувати тих, чиї родичі поки залишилися на окупованій території.

Фото: ФБ Генеральний штаб ЗСУ

зустріч звільнених в аеропорту Бориспіль у ніч на 28.12.2017 _ГШ_7 зустріч звільнених в аеропорту Бориспіль у ніч на 28.12.2017 _ГШ_8 зустріч звільнених в аеропорту Бориспіль у ніч на 28.12.2017 _ГШ_6 зустріч звільнених в аеропорту Бориспіль у ніч на 28.12.2017 _ГШ_9 зустріч звільнених в аеропорту Бориспіль у ніч на 28.12.2017 _ГШ_4 зустріч звільнених в аеропорту Бориспіль у ніч на 28.12.2017 _ГШ_3 зустріч звільнених в аеропорту Бориспіль у ніч на 28.12.2017 _ГШ_2 зустріч звільнених в аеропорту Бориспіль у ніч на 28.12.2017 _ГШ_5 зустріч звільнених в аеропорту Бориспіль у ніч на 28.12.2017 _ГШ_1
<
>
Зустріч звільнених з полону в аеропорту "Бориспіль" 27 грудня 2017

Як стало відомо “Новинарні” з власних джерел, деяких працівників Центрального госпіталю Міноборони залишили на позапланове нічне чергування, щоб підготуватися до прийому звільнених з полону заручників (нагадаємо, вони мають пройти медичне обстеження та, за потреби, лікування).

З аеропорту звільнених цивільних повезли до клінічної лікарні “Феофанія”, а військових  — у Центральний військовий госпіталь. Ті, хто захотів залишития з рідними, в лікарні не поїхали, але їх обіцяють обстежити згодом – щойно вони того забажають.

Водночас журналістка “Громадського”, яка летіла в літаку разом зі звільненими заручниками, повідомила, що багатьом із них немає, де заночувати. Декого з них ніхто особисто не зустрічав, бо всі родичі живуть на окупованих територіях.

* * *

З Харкова звільнені з полону екс-заручники (окрім тих, хто залишився в Харкові для лікування) вилетіли літаком до Києва, де в аеропорту “Бориспіль” на них понад 7 годин очікують десятки людей.

* * *

Звільнений з полону професор-релігієзнавець Ігор Козловський (цитата з “Громадського“):

“Ми повернулися, і я відчуваю у своєму серці щастя і відчуття єдиної родини. Ми дійсно єдина родина.  Нас об’єднує не тільки ця земля, це повітря… спільна праця. Нас об’єднує бажання зробити так, щоб кожен з нас був вільним і був членом єдиної родини. І моє серце зараз співає пісню. Воно співає пісню любові до народу України. Ми пройшли через страждання, біль, катування, хвороби і головне — моральний, психологічний тиск. Але ми постійно відчували любов народу. Народу, який молиться за нас, який бився за нас. Я люблю тебе, народе України. Слава Україні!”.

Петро Порошенко, уповноважена президента з питань Донбасу Ірина Геращенко та звільнений з полону професор Ігор Козловський. Фото прес-служби президента

* * *

Харків. Звільнений військовий Олексій Кириченко, який перебував у полоні з 2014 року:

“Хвилюючий день, але радість не є повною, тому що не всі хлопці повернулися. Ми за цей рік-два-три стали сім’єю. Пан президент, церква запевняють, що вони всі повернуться додому. Що ж, будемо в це дійсно вірити”.

Олексій Кириченко, який брав участь у боях за Савур-Могилу в Донецькій області,  був захоплений бойовиками в полон ще у вересні 2014 року – він залишався заручником “ДНР” найдовше.

* * *

Харків. В аеропорту Харкова, куди звільнених з полону українців привезли гелікоптерами, їх зустріли президент України Петро Порошенко, патріарх Філарет (УПЦ КП), митрополит Онуфрій (УПЦ МП), міністр оборони Степан Полторак, посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, постійний заступник посла Німеччини Вольфганг Біндзайль, а також інші екс-заручники, яких вдалося звільнити під час попередніх обмінів (зокрема, Володимир Жемчугов).

На шляху до Харкова колишні бранці переодягнулися в нову українську військову форму, а на летовище вийшли огорнуті синьо-жовтими прапорами.

“Нарешті це сталося. Цього дня ми чекали більше трьох років – з Савур-могили, де [в полон] потрапили перші українські воїни… і після Дебальцевого, де 40-й батальйон тримав оборону… і з-під Луганська, і кіборги з Донецького аеропорту стоять сьогодні за моєю спиною, звільнені з ворожого полону. Де вони перебували в заручниках лише за те, що вони люблять Україну. І затремтіло серце сьогодні, коли Ірина Геращенко у Горлівці, на окупованій території, дістала український прапор – і зазвучало багатоголосе «Слава Україні!», а у відповідь – «Героям слава!». І хлопці, горді, підняли українські прапори і сказали – ми зробимо все, щоб українські прапори повернулися на окуповану територію”, – сказав Петро Порошенко.

Також президент наголосив на тому, що Україна зробить усе, аби витягнути з полону решту заручників.

“Україна своїх не кидає! Цим ми відрізняємось від окупанта, який таємно привозить членів угрупування «іх там нєт», або таємно ховає, або таємно без пояснень закриває рота близьким, яких зраджують і роблять вигляд, що їх немає”, – зауважив глава держави.

“Хлопці та дівчата знають, як ці довгі три роки їхні родини, об’єднавшись із нашою командою в єдину силу, бились за те, щоб повернути їх додому. Нехай мене почують хлопці, які ще залишаються у заручниках на окупованих територіях: ми будемо з подвійною енергією працювати над вашим звільненням і будемо робити все, аби ви якнайшвидше повернулися додому”, – запевнив Порошенко.

І пообіцяв боротися також за звільнення тих українців, які ув’язнені в країні-агресорі (нагадаємо, під час цього обміну українських політв’язнів з території Росії та окупованого Криму не обмінювали).

Також Порошенко подякував канцлеру Німеччини Ангелі Меркель та президенту Франції Еммануелю Макрону за допомогу у звільненні українських заручників з полону.

* * *

Серед осіб, відданих в ОРДЛО, немає бразильського терориста Рафаеля Лусваргі. Як заявила українська сторона, він громадянин Бразилії, а з нею зараз обмін не відбувається.

* * *

Звільнені 73 українці прибули в аеропорт Харкова.

Серед них 32 військові, решта цивільні, розповів у коментарі “Прямому” каналу помічник міністра оборони Юрій Бірюков.

* * *

Під час обміну заручниками 27 грудня українська сторона передала бойовикам 233 особи, забрала – 73.
Про це розповіла уповноважена президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко, передає прес-служба апарату Верховної Ради.

Ірина Геращенко й Ігор Козловський. Фото Reuters

“Звільнено 73 українських заручники, які тривалий час незаконно утримувались на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей”, – сказала вона.

За її словами, українська сторона, своєю чергою, передала 233 особи зі списку у 306 шляхом помилування та звільнення їх з-під варти.

Відповідно до цієї заяви, на інший бік відмовилися переїжджати 73 особи, яких вимагали передати бойовики, та одна українка (звільнена “ДНР”, вона залишається в Донецьку з родиною).

Геращенко розповіла, що передані ОРДЛО 233 особи вчинили злочини, але до них було застосовано зміну запобіжного заходу або процедуру помилування у тих випадках, де це було дозволено законодавством.

Перша заступниця голови ВР наголосила, що серед переданих немає таких, які вчинили вбивства та інші важкі злочини, що не підпадає під процедуру помилування.

За її інформацією, серед звільнених бойовиками – бійці батальйону “Кривбас” Микола Герасименко та Олександр Лазаренко, яких бойовики незаконно утримували ще з лютого 2015 року, після Дебальцевого.
Також серед звільнених – представник Нацгвардії Євген Чуднєцов, якого бойовики засудили до 30 років, який зазнав страшних катувань у катівнях ОРДО. Також серед звільнених є легендарні “кіборги” – Олександр Морозов та Іван Ляса, які найдовше перебували в заручниках, ще з оборони Донецького аеропорту.

Крім того, за її словами, вдалося звільнити військовослужбовців Олександра Олійника, Олексія Кодьмана, а також Олексія Кириченка (про якого раніше була інформація, нібито його не звільнили – “Н”) та Олександра Каліна, яких поранених схопили бойовики у період з кінця 2014 до початку 2016 року, під час найважчих бойових дій на фронті.

* * *

Другий етап обміну полоненими з ОРДЛО може відбутись у наступному році за формулою 70 на 20.
Про це в ефірі “Громадського” повідомив представник уповноваженого з прав людини Богдан Крикливенко.

За його словами, Тристороння контактна група в Мінську повернеться до роботи в середині січня.

“Одним із питань гуманітарної підгрупи, ймовірно, вже в середині січня буде винесено на обговорення організація другого етапу обміну, для того щоб таки заявлена формула всіх на всіх була повністю реалізована”, — сказав він.

Крикливенко повідомив, що бойовики згодні передати лише 20 полонених.

“Попередньо учасниками ТКГ вже озвучено, що мова про другий етап буде йти у співвідношенні 70 осіб, яких запитують бойовики, і близько 20 осіб, яких вони на другому етапі готові передати”, — додав він.

* * *

На території ОРДЛО залишаються в полоні ще 103 українці.
Про це повідомив голова Служби безпеки України Василь Грицак.

“Ми знаємо кожного з них поіменно. І ми не зупинимось, поки не звільнимо всіх. Для нас також є пріоритетом ‒ пошук та повернення до своїх рідних 402 безвісти зниклих осіб”, ‒ сказав Грицак.

За його словами, після обміну полонених 27 грудня, на сьогодні з початку війни вже звільнено або знайдено 3215 людей.

* * *

Кропивницьких спецпризначенців Глондаря й Корінькова з 3 опсп серед звільнених немає.

* * *

Як повідомив “Громадському” керівник секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини Богдан Крикливенко, із 306 осіб, планованих на обмін в ОРДЛО, 27 грудня переїхали за лінію розмежування 237.

Решта звільнених обрали Україну.

* * *

Журналіст Денис Казанський зазначає, що серед 74 звільнених немає донецького блогера Стаса Асєєва. Бойовики його наразі не відпустили.

* * *

Донецька область. Утримуваний на українській стороні екс-мер Торецька Володимир Слєпцов, якого мали передати “ДНР” в рамках обміну, сховався в автобусі та передумав повертатися.
Про це з місця подій повідомила кореспондент “Громадського”.

Уже поблизу місця, де відбувався процес обміну, Слєпцов передумав йти на обмін та заховався в автобусі журналістів. Коли обмін завершився і журналісти поїхали назад, Слєпцов був разом з ними.

Слєпцову у серпні 2016 року вручили повідомлення про підозру в посяганні на територіальну цілісність України та участі у терористичній організації.
За даними прокуратури, підозрюваний посадовець 15 квітня 2014 року головував на засіданні сесії міської ради та вносив до порядку денного питання щодо призначення незаконного референдуму у Торецьку.

14 грудня 2017 року Слєпцову скасували запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, що потрібно було для обміну.

* * *

Автобус з утримуваними на боці ОРДО. Фото Reuters

Про завершення обміну заручниками повідомили представниця президента у ВР Ірина Луценко та речник Святослав Цеголко.

“ДНР” віддала 58 полонених і заручників.

Звільнено загалом 74 українців, як і було домовлено.
Серед них – учений Ігор Козловський та “кіборг” Олександр Морозов з ОРДО, блогер Едуард Неделяєв та Валентин Богдан з ОРЛО.

* * *

Із Києва почали виїжджати автобуси із людьми, які хочуть зустріти звільнених українців в аеропорту “Бориспіль”.

* * *
Київ. Президент Петро Порошенко привітав перших звільнених з полону українських заручників, повідомляє його речник Святослав Цеголко.

“Щойно президент телефоном привітав перших звільнених наших хлопців з ворожого полону. З ним говорив Владислав Овчаренко, який разом з іншими 15-ма цивільними та військовими повернувся з полону в окупованому Росією Луганську, – написав Цеголко у “Фейсбуці”.

Влад Овчаренко на допиті

* * *

За даними з соцмереж, із Макіївської колонії не вивезли на обмін Олексія Кириченка, який найдовше перебуває в полоні.

Водночас адвокат сепаратистів Валентин Рибін пише: “По состоянию на 14:20 не поехали на обмен: Мефедов, Егоров, Поляков, Шилин, Черных, Ковалис, Кимаковский, Сливко! Украина предоставляет недостоверную информацию о том, что они отказались от обмена!”

* * *

Україна. Серед звільнених з лабет “ЛНР” – молоді ультрас луганської “Зорі” Влад вчаренко і Артем Ахмеров, які були незаконно засуджені в Луганську.
Вони прямують автобусом у напрямку Бахмута разом з іншими звільненими на першому етапі.

* * *

КПВВ “Майорськ”. Станом на 14:20 завершився перший етап обміну – обмін з “ЛНР”.
Україна отримала від луганської сторони 16 громадян, вони перейшли на підконтрольну уряду територію. Натомість ОРЛО отримала де-факто 75 осіб, вони поїдуть автобусами до Луганська.
Про це в прямому ефірі повідомила з місця події кореспондент каналу “112 Україна” Анастасія Соха.

Також вона зазначила, що стало відомо: не всі 306 засуджених в Україні прибічників ОРДЛО перейдуть на неконтрольовану територію. 43 з них уже відбули покарання й залишаються в Україні.

Відтак фактично обмін на лінії розмежування, імовірно, може закінчитись у форматі “263 на 74”.

Бойовики ОРЛО очікували отримати 99 осіб, але не заперечують проти 75.

“Чому різняться з цифрою 99? Тому що на момент досягнення домовленості частина людей вже звільнилася, а частина людей відмовилися від повернення на територію ЛНР”, – пояснила представниця ОРЛО в гуманітарній підгрупі ТКГ Ольга Кобцева.

* * *

КПВВ “Майорськ”. “Списки обговорено і узгоджено. Відпрацювали цей етап, і скоро починається звільнення”, – повідомила в ФБ Ірина Геращенко з “нульовки” після 13:30.

Вона оприлюднила фото, на яких омбудсман Валерія Лутковська, представники прокуратури й СБУ вивчають списки разом із представницею ОРДЛО поруч з автомобілями Червоного Хреста.

Обмін почався о 14:00.

* * *

КПВВ “Майорськ”. На території контрольного пункту в’їзду-виїзду “Майорськ” звільнених чекають близько десятка комфортабельних автобусів.
Про це свідчать фото, зроблені з українського боку журналістом “Прямого” каналу й розміщені на сторінці каналу у “Твіттері”.

Повідомляється, що в цей час (станом на 13:10) триває звірка списків осіб, які обмінюються.

* * *

ОРДЛО. За даними сепаратистських ЗМІ, з ОРЛО відправили на обмін 16 полонених. З окремих районів Донецької області – 58.

* * *

КПВВ “Майорськ”. Представники “ЛНР” і “ДНР” в супроводі автомобілів спостерігачів ОБСЄ висунулися на переговори з українською стороною на КПВВ “Майорськ”, передає луганський сайт “ЛИЦ”, підконтрольний бойовикам.

Саме там, імовірно, відбудеться обмін.

В даний час (після 12:30) контрольний пункт в’їзду-виїзду не працює, рух цивільного транспорту через лінію зіткнення призупинено.

Перед цим в угрупованні “ДНР” звинуватили українську сторону в затягуванні процесу у зв’язку з тим, що “з боку території, підконтрольній Києву, продовжує рухатися транспорт”, через що члени угруповання і полонені “змушені залишатися в точці збору і чекати закінчення транспортного потоку”.

“Раніше з українською стороною були узгоджені всі деталі процедури обміну, зокрема, о 12:00 (за київським часом) сторони повинні були перекрити дороги, що ведуть до місця обміну полоненими”, – йдеться в повідомленнях підконтрольних “ДНР” ЗМІ.

Обмін відбудеться не раніше 14:00, повідомляє відтак “Громадське” .

Також відомо, що на час процедури обміну полонених в районі КПВВ заблокують інтернет-доступ.

* * *

Київ. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив надати соціальну та фінансову підтримку сім’ям полонених, яких планують звільнити 27 грудня.

“Вчора я розмовляв з президентом ще до зустрічі з сім’ями полонених. Ми домовилися про те, що зробимо все, щоб надати допомогу, починаючи від медичної, закінчуючи соціальною і фінансовою”, – сказав Гройсман на засіданні уряду 27 грудня.

Він доручив міністру соціальної політики Андрію Реві вивчити питання надання такої підтримки.

* * *

Аеродром. Міноборони надіслало за визволеними військово-транспортний літак Іл-76МД.

Його фото виклав у соцмережі помічник міністра Юрій Бірюков.

“Ми чекаємо і готуємося”, – зазначив він.

Бірюков додав, що для звільнених готують ковдри, чай і бутерброди, а також українські прапори – “це перша ознака того, що вже вдома”.

У коментарях Бірюков також пояснив, що процедура обміну може зайняти приблизно три години.

* * *

Святогірськ Донецької області. З самого ранку уповноважена президента в ТКГ, перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко, омбудсман Валерія Лутковська разом із представниками СБУ, прокуратури, іншими задіяними особами відвідали “місця, де представники Міжнародного комітету Червоного Хреста змогли безперешкодно поспілкуватися з тими [прибічниками ОРДЛО], кого буде передано задля звільнення наших хлопців”.

“МКЧХ підтвердили, що з усіма могли поспілкуватися в конфіденційному режимі . Проконтролювали формування колони, яка направляється до визначеного місця звільнення.
Сформована колона з особами зі списку 306 вже рухається у супроводі представників МКЧХ. Тримаємо кулаком, молимося і працюємо – щоб все відбулося”, – написала у “Фейсбуці” Ірина Геращенко.

Вона оприлюднила фото деяких сепаратистів і терористів, яких Україна передає в ОРДЛО:

* * *

Луганськ. Українці, яких утримують в полоні бойовики “ЛНР”, ще рано вранці вирушили до місця проведення обміну полоненими.
Про це повідомила представниця угруповання “ЛНР” у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ольга Кобцева, яку цитує сайт сепаратистів “Луганский информационный центр”.

Їх повезли з Луганська мікроавтобусом.

“Зараз ми вирушаємо на місце обміну, де будемо передавати утримуваних осіб, які утримувалися на території ЛНР”, – сказала вона після того, як українських утримуваних осіб вивезли з Луганського СІЗО для процедури обміну.

Як видно на фото, звільняють 14 громадян.

За словами Кобцевої, всі вони “підтвердили готовність до обміну”.

“Ми сподіваємося, що надалі ми не зупинятимемося. Це перший етап обміну, тому що передаються не всі утримувані особи, як з одного боку, так і з іншого, і ми й надалі будемо рухатися в цьому напрямку”, – додала Кобцева.

Як пише “ЛИЦ, один з українських військовополонених висловив готовність далі служити в Збройних силах України.

“Я подивлюся, як буде зі здоров’ям. Напевно, повернуся, продовжу службу за контрактом. Ми, в принципі, були на бойовому посту, ми не вбивці якісь”, – сказав розвідник-кулеметник 92-ї механізованої бригади ЗСУ Владислав Лактіонов, який підпадає під обмін.

Читайте також:
“Кицю, все буде нормально”. Українським заручникам “ЛНР”
дали зателефонувати рідним. ВІДЕО

* * *

Київ. Українських військових та цивільних громадян, яких 27 грудня мають звільнити з полону за обміном, урочисто зустрінуть в столичному аеропорту “Бориспіль”.

Таку акцію розганяють у соцмрережах із хештегом #зустрінь_своїх.

Прибуття літака зі звільненими до Києва на військове летовище “Борисполя” очікується до 19:00.

“Зі станції метро «Бориспільська» (зелена гілка) приблизно з 17:00 ходитимуть безкоштовні автобуси прямо до місця зустрічі.
Можна доїхати своїм ходом на авто чи попутками, але врахуйте, що це не знайомий всім аеропорт «Бориспіль», а військовий аеродром, який знаходиться далі повороту на цивільний аеропорт!” – написав у соцмережі організатор ФБ-події Юрій Гудименко.

“По-перше, тепло одягніться. Це не термінал з VIP-зоною і кавою по сто гривень за чашку. Тому беріть з собою термоси з гарячим чаєм, а ще – прапори, кульки, квіти і плакати, якщо захочете. Для людей це неймовірне свято, друге народження”, – додав ініціатор, якого масово підтримують громадські активісти й ветерани АТО.

“А ще, якщо зустрінете завтра ввечері між Борисполем і Феофанією колону характерних автобусів – помахайте руками або посигнальте, якщо за кермом. Хлопцям буде приємно”, – зазначив також дописувач.

Читайте також:
Перед великим обміном з ОРДЛО: Порошенко пообіцяв фінансову
й медичну допомогу для заручників, яких звільнять

У Москві назвали час і місце обміну полоненими між Україною й ОРДЛО

У полоні. Кадр соціальної реклами

Як повідомляла “Новинарня“, 15 листопада 2017 року учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним та патріархом РПЦ Кирилом у Москві заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.

Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.
Останні обміни полоненими відбувалися перед цим у вересні 2016 року. Надалі процес зайшов у глухий кут.

СБ України привітала анонси Путіна щодо звільнення українських полонених.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Після перевороту в “ЛНР” новий ватажок бойовиків Луганська Леонід Пасічник заявив, що зміна влади в “республіці”  не вплине на хід підготовки до обміну полоненими.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід було прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи – це так звана “юридична чистка”.
У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.
Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

Детальніше про юридичний механізм звільнення засуджених в Україні сепаратистів для їх обміну на наших полонених в “ДНР/ЛНР” читайте в матеріалі:
Бразильський терорист Лусваргі – у списках на обмін з ОРДЛО. Юридичний механізм непростий

14-15 грудня стали надходити численні повідомлення про рішення судів та прокуратури щодо ув’язнених, підсудних та підозрюваних сепаратистів  і громадян РФ, яких планують обміняти в ОРДЛО.

Зокрема, 14 грудня Приморський райсуд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді арешту фігуранту “справи 2 травня” з боку “Антимайдану” – росіянину Євгену Мефьодову – для його обміну на українських полонених в ОРДЛО, а 20 грудня у Харкові після вироку суду про 5 років позбавлення волі за “законом Савченко” на волю випустили “антимайданівця” Юрія Апухтіна.

Напередодні обміну: шпигунові на Рівненщині дали 14 років

Обмін вінницької в’язниці на свободу в “ДНР”: історія одного шпигуна

Обмін утримуваними особами між Україною та ОРДЛО відбудеться 27 грудня.
Про це заявили за підсумками зустрічі в Москві 25 грудня патріарх Московський і всієї Русі (РПЦ) Кирил, ватажки бойовиків “ДНР” і “ЛНР” Захарченко й Пасічник та Медведчук.

Уже після цього учасниця гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко оприлюднила нові дані СБУ, згідно з якими бойовики ОРДЛО незаконно утримують 170 громадян України (у листопаді повідомлялося про 157).

Читайте також:
Рішення щодо обміну полонених приймає безпосередньо Порошенко, – Медведчук

За нинішнім обміном ОРДЛО має звільнити 74 особи
зі 101 відомого українця в полоні, – Медведчук

У полоні. Кадр із соціальної реклами

Рекомендуємо лонгрід “Новинарні” про українських заручників:
Як вижити в полоні та після нього

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.