Бразильський терорист Лусваргі – у списках на обмін з ОРДЛО. Юридичний механізм непростий

 

Бразильський найманець “ДНР/ЛНР” Рафаел Лусваргі – перший іноземець із “далекого зарубіжжя”, засуджений в Україні за участь у бойових діях на боці терористів, – включений до списків на обмін з ОРДЛО.
Про це “Новинарні” стало відомо з джерел у правоохоронних органах.

Як відомо, наразі “Бразилець” перебуває під вартою, щодо нього триває повторний розгляд кримінальної справи (після задоволеної апеляції на рішення суду першої інстанції про 13 років ув’язнення з конфіскацією).

З огляду на такий статус бойовика, довелося вигадувати неоднозначний з юридичної точки зору механізм його звільнення.

“Правове рішення щодо Лусваргі складне. Для обміну в ОРДЛО суд поміняє йому запобіжний захід. А потім (після обміну) оголосить у розшук“, – розповів співрозмовник “Новинарні“.

За словами законника, механізм буде такий: “Формально його випустять. Але так буде лише на папері. По факту, буде його супроводження аж до моменту обміну [на українських заручників “ДНР/ЛНР”]”.

“Але хрін з ним. Якщо на нього поміняють хоч одного нашого хлопця – я б сам його туди (в ОРДЛО) відвіз”, – додав у розмові з “Новинарнею” співробітник правоохоронного органу.

Рафаел Лусваргі в Печерському суді 12 жовтня 2017. Фото: Новинарня

“На практиці, якщо Лусваргі привезуть на місце обміну, а сам обмін не відбудеться, – його завернуть назад“, – пояснив співрозмовник значення статусу “супроводження”.

Він підтвердив, що в цьому сенсі рішення щодо бразильця Лусваргі подібне до рішення щодо ще не засудженого фігуранта “справи 2 травня” в Одесі, громадянина Росії Дмитра Мефьодова.

Співрозмовник зазначив, що суд з приводу скасування арешту Рафаела Лусваргі має відбутися найближчим часом.

ОНОВЛЕНО. У розкладі Печерського райсуду розгляд щодо запобіжного заходу для Лусваргі стояв 15 грудня. В Єдиному реєстрі судових рішень ухвала наразі відсутня.
Водночас “Громадське радіо” повідомляє з посиланням на своє джерело, що міру запобіжного заходу для бразильця змінили, його передали під охорону СБУ.

При цьому адвокат підсудного Валентин Рибін підтвердив, що Рафаель Лусваргі внесений до обмінних списків.

Співрозмовник “Новинарні” у правоохоронних органах зазначив, що обраний для Лусваргі запобіжний захід – особисте зобов’язання.

Читайте також:
Полонений росіянин Агєєв не внесений до списків на обмін, – адвокат

Домовленості щодо великого обміну

Як повідомляла “Новинарня“, 15 листопада 2017 року учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР”. Олександр Захарченко й Ігор Плотницький віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Щоб провести обмін, українській стороні слід прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи. У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.
Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” з цього питання.

На прес-конференції 14 грудня Путін заявив про можливий обмін 67 громадян України (а не 74).

14-15 грудня стали надходити численні повідомлення про рішення судів та прокуратури щодо ув’язнених, підсудних та підозрюваних сепаратистів  і громадян РФ, яких планують обміняти в ОРДЛО.
Зокрема, 14 грудня Приморський райсуд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді арешту фігуранту “справи 2 травня” з боку “Антимайдану” – росіянину Євгену Мефьодову – для його обміну на українських полонених в ОРДЛО.
Того ж дня російського танкіста Руслана Гаджиєва, взятого в полон після бою під Дебальцевим 25 січня 2015 року, Артемівський міжрайонний суд Донецької області засудив до 15 років позбавлення волі.

Читайте також:
Обмін полоненими з ОРДЛО може відбутися до 25 грудня, – росЗМІ

Справа бразильського терориста

Громадянин Бразилії Рафаел Маркус Лусваргі – прибічник ідей сталінізму, нацизму та російського євразійства – був затриманий СБУ по прибуттю літаком в аеропорт “Бориспіль” 6 жовтня 2016 року.

Новинарня” вирахувала його перша: Бразилець Рафаел Лусваргі: воював за “ДНР” і Росію від Дубліна до Сіетла, затриманий у “Борисполі”.

“Восени 2014 року 32-річний професійний вбивця прибув на тимчасово окуповані території України та приєднався до бандформування «Вікінг». Брав участь у бойових діях у районі Вергулівки, Первомайського, Горлівки, Старобешевого, Дебальцевого, Донецького аеропорту”, – інформувала СБУ після затримання.

На процесі в Печерському райсуді Києва Лусваргі визнав ці факти, а також участь у батальйоні “Призрак” Мозгового, “козачих” терористичних підрозділах на Луганщині та “регулярній армії ДНР”.

При затриманні в Лусваргі були вилучені документи, що доводять його участь у формуваннях бойовиків. Крім того, про це бразилець сам розповідав у численних відеозаписах в YouTube.

Затриманий пішов на співпрацю з СБУ. На суді першої інстанції він розкаявся і попросив швидше винести рішення, аби відбувати покарання. На той час його захищав безоплатний державний адвокат.

Відтак 25 січня Рафаель Маркуса Лусваргхі був засуджений до 13 років ув’язнення з конфіскацією за обвинуваченням у вчиненні особливо тяжких злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 260 КК України – “участь у терористичній групі чи терористичній організації” та “участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань” (від 3 до 8 років).
Окремий припис суду стосувався його перебування в “одиночці”, куди “Бразильця” повернули після перебування в загальній камері Лук’янівському СІЗО (оскільки він заявив про напад та загрози його життю в загальній камері).

Доти суди в Україні не виносили вироків іноземним найманцям “ДНР/ЛНР” з “далекого зарубіжжя”.

Надалі Рафаела Лусваргі взявся захищати адвокат Валентин Рибін, відомий своєю прихильністю до бойовиків і сепаратистів.
Відтак 17 серпня Апеляційний суд міста Києва скасував рішення суду першої інстанції щодо Лусваргі та відправив справу Лусваргі на повторний розгляд.

За висновком АСК, вина “Бразильця” не спростована, було лише порушено правила територіальної підсудності.

Рафаел Лусваргі в суді 12 жовтня 2017. Фото: Новинарня

12 жовтня Печерський райсуд Києва продовжив запобіжний захід для Лусваргі – ще на два місяці арешту в “одиночці”.
Рішенням 14 листопада суд першої інстанції скерував справу 757/2179/17-к до Вищого спеціалізованого суду з цивільних та кримінальних справ. При цьому арешт бразильського терориста було продовжено до 12 січня 2018 року.

Читайте також:
Суд Лусваргі: війна, вина, каяття і каторга

Смерть, яка переслідує бразильського терориста Рафаела Лусваргі

12 найманців з-за океану.
Портрети бразильських терористів на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна