Бразильський найманець “ДНР” арештований на два місяці і вже пішов на співпрацю з СБУ

 

Бразильський найманець “ДНР/ЛНР” Рафаел Лусваргі, якого було затримано українськими спецслужбами в аеропорту “Бориспіль” 6 жовтня, наразі заарештований судом на два місяці. Терорист іде на співпрацю зі слідством та дає певні свідчення у своїй справі про особливо важкий злочин, за який йому “світить” від 8 до 15 років ув’язнення. Консульство Бразилії до вчорашнього дня не ставало на його захист.
Про це інтернет-виданню “Новинарня” повідомили у вівторок, 11 жовтня, в прокуратурі міста Києва.

“Суд 7 жовтня обрав йому запобіжний захід – арешт на два місяці”, – розповіла “Новинарні” речниця столичної прокуратури Надія Максимець.

“Лусваргі на даний момент іде на співпрацю зі слідством, дає покази. Не всі, але дає. Принаймні він не заперечує, що перебував на окупованих територіях «ДНР/ЛНР» та брав активну участь у різноманітних діях. Поки що не можу казати, в яких саме”, – повідомив в інтерв’ю “Новинарні” Ігор Вовк, прокурор прокуратури міста Києва, процесуальний керівник у кримінальному провадженні в справі бразильського найманця.

За його словами, Лусваргі зараз перебуває в СІЗО СБУ (відділ забезпечення досудового слідства СБУ).

“У цьому кримінальному провадженні фігурує наразі тільки Лусваргі”, – зазначив Вовк, маючи на увазі справу про участь бразильця в терористичній організації.

Відповідаючи на запитання, чи визнає Рафаел Лусваргі вбивство ним чотирьох українських військових, про що він раніше заявляв в інтерв’ю, прокурор сказав: “Ця інформація перевіряється. Ведеться слідство”.

На запитання “Новинарніпро можливу реадмісію чи екстрадицію бразильця, Ігор Вовк зазначив: “Чесно скажу, це питання ще не розглядали. Тому що в нас попереду великий комплекс слідчих дій, починаючи від призначення і проведення складних експертиз, закінчуючи допитом багатьох осіб. Зарано про це говорити”.

При цьому прокурор наголосив, що бразильські дипломати в Україні були вчасно повідомлені про затримання Рафаела Лусваргі.

“Відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини, з моменту закінчення складання протоколу нами було повідомлено консульство Федеративної Республіки Бразилія про затримання її громадянина”, – сказав Ігор Вовк.

За його словами, ввечері 10 жовтня працівники консульства вперше відвідали свого співвітчизника.

“Лусваргі їм підтвердив, що жодного тиску на нього не чинилося й будь-яких порушень зі сторони слідства не здійснювалося”, – поінформував Вовк.

Прокурор підкреслив, що при затриманні й арешті бразильського бойовика”ДНР” було дотримано всіх процесуальних норм включно із завчасним повідомленням йому про підозру.

Ігор Вовк розповів: “Служба безпеки України моніторить різні інтернет-видання й соцмережі, в тому числі пов’язані з діяльністю різних осіб на окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Таким чином і «вичислили» цього бразильця Рафаела Лусваргі (Rafael Lusvarghi, у матеріалах провадження вживається написання – Рафаель Маркус Лусваргхі – «Н»).

За півтора місця до затримання Лусваргі в «Борисполі» було зареєстровано кримінальне провадження відносно цього найманця, відомості в ЄРДР були внесені 23 серпня.

Оперативними підрозділами СБУ була отримана інформація, що він саме 7 жовтня 2016 року має прибути до України відповідним авіарейсом.

На підставі цього СБ України ще 4 жовтня за погодженням із прокуратурою міста Києва звернулася до слідчого судді Печерського райсуду Києва, та отримала дозвіл на затримання громадянина Бразилії Рафаела Лусваргі з метою його приводу до суду для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою”.

Рафаел Лусваргі на Донбасі

Рафаел Лусваргі на Донбасі

Вовк зазначає: “Перед тим його (Лусваргі) було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення – злочину, передбаченого частиною 1 статті 258-3 КК України. А саме – участь у терористичній організації”.

“Як саме йому повідомлялося про підозру у зв’язку з його відсутністю на території України? Справа в тому, що Кримінально-процесуальним кодексом України передбачена можливість відправлення даного повідомлення поштою. Нам була відома точна бразильська адреса його проживання, тож ми надіслали повідомлення поштою – відповідно, із залученням перекладачів, переклавши текст підозри португальською мовою. І 23 вересня ми відправили таку підозру. У нас є документи, які підтверджують відправку”, – розповів прокурор.

“Десь днів за п’ять це повідомлення, я думаю, мало дійти до Бразилії. І 28 вересня нами було виставлено відповідні позначки в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, які надають Лусваргі статус підозрюваного в кримінальному провадженні”, – зазначив Ігор Вовк.




Повідомивши таким чином про підозру, прокуратура звернулася в Печерський райсуд із клопотанням про затримання Рафаела Лусваргі та доставлення до суду для обрання запобіжного заходу.
“Відповідно, Печерський суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці”, – додав законник.

Затримання Лусваргі в "Борисполі". Кадр відео

Затримання Лусваргі в “Борисполі”. Кадр відео

Крім того, Ігор Вовк описав процедуру затримання бойовика в Міжнародному аеропорту “Бориспіль”, відреагувавши на закид про те, що ЗМІ сепаратистів пишуть про арешт іноземця ще “в міжнародній зоні” терміналу.

separi-zatrimannya-lusvargi

“Ні, він переступив білу лінію, вже після контрольних процедур і отримання багажу. Після цієї білої лінії вже вважається, що особа перебуває на території України”, – заявив прокурор.

“Є відеопідтвердження того, що він був заарештований після білої лінії, так що не може бути мови про незаконність його затримання”, – наголосив Вовк.

“Я безпосередньо спостерігав, як він (Лусваргі) в аеропорту «Бориспіль» абсолютно спокійно проходив паспортний контроль. Він нічого не боявся. Скажу навіть більше – він ніяким чином не міняв зовнішність. Як він був зображений у відеороликах [в лавах терористичної організації «ДНР»], у такому вигляді й прилетів до Києва”, – розповів “Новинарні” прокурор Ігор Вовк.

За його словами, правоохоронці одразу залучили адвоката та перекладача для Лусваргі.

“Тому що, відповідно до норм КПК, участь захисника у справах щодо особливо тяжких злочинах є обов’язковою. А цей злочин, у якому підозрюється Лусваргі, передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі терміном від 8 до 15 років. Тобто це особливо тяжкий злочин. Отже, був залучений державний адвокат – це вторинна безоплатна правова допомога”, – пояснив прокурор.

“Звичайно, ми також одразу залучили перекладача з португальської мови, тому що він (Лусваргі) хоч і володіє російською мовою, але має певні обмеження. Розуміє, але не може висловити все, що думає і що хоче сказати.
Тож ми залучили перекладача, письмово повідомили про відповідальність про завідомо неправдивий переклад, пересвідчилися в його кваліфікованості, в наявності в нього відповідного диплому. І вже із захисником та перекладачем почали проводити слідчі дії”, – додав Ігор Вовк.

Відео затримання:

Нагадаємо, бразильський легіонер терористичних організацій “ДНР/ЛНР” Рафаел Лусваргі був затриманий по прибуттю літаком у столицю України з Бразилії 6 жовтня 2016 року.
В лавах бойовиків на Сході України він воював з 2014 року, повідомляв про це в соцмережах та інтерв’ю російським ЗМІ.
Новинарня” вирахувала його перша.

“Восени 2014 року 32-річний професійний вбивця прибув на тимчасово окуповані території України та приєднався до банформування «Вікінг». Брав участь у бойових діях у районі Вергулівки, Первомайського, Горлівки, Старобешевого, Дебальцевого, Донецького аеропорту”, – інформувала СБУ після затримання.

За деякими даними, оперативники СБУ виманили Лусваргі з бразильських “канікул” до Києва, обманом від імені третіх осіб спокусивши роботою в галузі безпеки морських перевезень в “проросійській” Одесі.
Компанія “Омега”, яка запросила його на роботу, ймовірно оплатила терористові квиток в один кінець в Україну.

Читайте більше в розслідуванні “Новинарні“:
12 найманців з-за океану. Портрети бразильських терористів на Донбасі

Читайте також:
Сепаратист з “ЛНР” Корсунський звільнений судом від кримінальної відповідальності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна