Обмін полоненими з ОРДЛО: Україна віддає російського танкіста Гаджиєва

 

Стало відоме ім’я ще одного громадянина РФ, якого Україна, ймовірно, включає до списку на обмін ув’язнених з ОРДЛО.
Це 44-річний  найманець Руслан Гаджиєв з республіки Адигея – російський танкіст, взятий у полон 2015 року.

Як повідомив 14 грудня перший заступник генерального прокурора Дмитро Сторожук, Артемівський міжрайонний суд Донецької області визнав Гаджиєва винним за ч. 3 ст. 258, ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (тероризм, вчинення злочину організованою групою, розв’язування агресивної війни) та засудив до 15 років позбавлення волі.

Про те, що Гаджиєв буде серед приблизно 60 російських терористів, які, за домовленостями в Мінську, будуть виставлені на обмін військовополоненими, написав у “Фейсбуці” журналіст Юрій Бутусов.

Він нагадав, що Гаджиєв – учасник бою на висоті 307,5 під Санжарівкою, в якому загинули сім і стали інвалідами двоє українських воїнів.

За даними російських ЗМІ, уродженець села Левокумське Ставропольського краю РФ Руслан Джупалович Гаджиєв (10.02.1973 р.н.) поїхав на Донбас 23 грудня 2014 року. “Сказав, що їде на відновлювальні роботи, агітував їх піп із нашої церкви, кажуть, його потім самого бачили в Луганську”, – розповідала “Газеті.ру” дружина Гаджиєва Наталія.

“Гаджиєва взяли в полон в знаменитому бою на висоті 307,5 – опорний пункт “Валера”, під час Дебальцевської операції. Того дня опорний пункт, який захищали 40 бійців 128-ї гірсько-піхотної, 17-ї танкової бригад і 54-го розвідувального батальйону, був атакований ударною групою танкового батальйону “Август” 2-го армійського корпусу ЗС РФ на Донбасі. Якби противник зайняв опорний пункт на панівній висоті, вони б відразу прорвалися до єдиної траси постачання Дебальцевого зі сходу. І замкнули б кільце оточення набагато раніше, що призвело б до тяжких наслідків.
Чотири найкращі екіпажі найманців раптово увірвалися на висоту, зупинити їх не вдалося. Проте в ближньому бою українські піхотинці зуміли відбити атаку – було знищено три танки противника, один пошкоджений, зі складу екіпажів знищених танків вижив лише Гаджиєв”, – розповів Бутусов.

За словами заступника генпрокурора Сторожука, під час бойового зіткнення Гаджиєв керував танком Т-64-Б, найманця було затримано.

Тоді прес-центр Служби безпеки України опублікував відео, на якому Руслан Гаджиєв розповідає про участь у незаконних збройних формуваннях на території України та матеріально-технічну допомогу з Росії, яка надається бойовикам.

Як інформувала “Новинарня“, 14 грудня також Приморський райсуд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді арешту фігуранту “справи 2 травня” з боку “Антимайдану” – росіянину Євгену Мефьодову – для його обміну на українських полонених в ОРДЛО.

Читайте також:
Обмін полоненими з ОРДЛО може відбутися до 25 грудня, – росЗМІ

Процес обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО зайшов у глухий кут наприкінці 2016 року.

Як повідомляла “Новинарня“, в середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Ця зустріч відбувалася за присутності патріарха Московського і всієї Русі (РПЦ) Кирила у Воскресенському Ново-Єрусалимському монастирі в Істрі Московської області.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

Новий ватажок “ЛНР” Пасічник заявив, що усунення Плотницького не вплине на обмін полоненими.

Раніше Україна заявляла загалом про 157 своїх заручників в ОРДЛО.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи. У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.

Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

На прес-конференції 14 грудня Путін сказав про можливий обмін 67 громадян України (а не 74).

Читайте також:
У Кропивницькому пройшов марш на підтримку спецпризначенців,
які вже 1000 днів у полоні “ДНР”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна