Полонений росіянин Агєєв не внесений до списків на обмін, – адвокат

 

Російський військовий Віктор Агєєв не внесений сепаратистами ОРДЛО у списки на обмін полоненими до кінця 2017 року.

Про це повідомив його адвокат Віктор Чевгуз,передає “Громадське радіо”.

“Я зараз спілкуюся з російським консульством і з представниками української влади, щоб стало можливим включення мого підзахисного в списки на обмін. Поки там його прізвища немає, його не запитує ні самопроголошена« ЛНР », ні« ДНР», – прокоментував захисник росіянина.

При цьому, за словами Чевгуза, затримані разом з Агеєвим бойовики “ЛНР”, громадяни України Богдан Венгер і Сергій Гладков внесені в списки для обміну утримуваних осіб.

Читайте також:
Обмін полоненими з ОРДЛО: Україна віддає російського танкіста Гаджиєва

Крім Агєєва: стали відомі всі імена полонених і вбитих під Жолобком
бойовиків “ЛНР”. Їх таки зарізали (фото 18+)

Як інформувала “Новинарня“, громадянин РФ Віктор Агєєв – один із чотирьох бойовиків, які були затримані військовослужбовцями 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ після бою 24 червня 2017 року в районі села Жолобок на Луганщині, що на лінії розмежування.
Тоді були вбиті капітан Олександр Щерба, 1978 р.н., громадянин Росії, та Олександр Супонін, 1999 р.н.
Разом з Агєєвим потрапили в полон троє громадян України з числа бойовиків “ЛНР” – Андрій Стоянов, Богдан Венгер, Даніїл Гладков.

Читайте також:
Крім Агєєва: стали відомі всі імена полонених і вбитих під Жолобком
бойовиків “ЛНР”. Їх таки зарізали (фото 18+)

У липні бойовики “ЛНР” включили Віктора Агєєва у список на обмін, позиціонуючи його саме як свого “ополченця”.

Однак українська сторона в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи виступила категорично проти такого обміну. “Ми очікуємо, що влада РФ визнає його наявність в Україні, суд повинен визначити ступінь його злочину, світ повинен знати подробиці злочину, тому що це факти російської військової присутності на Донбасі”, — заявляла Ірина Геращенко.

Водночас військовій прокуратурі не вдалося встановити, що Агєєв є чинним контрактником збройних сил РФ, що було заявлено на процесі в Новоайдарському суді Луганської області.

Його мати, Світлана Агєєва, зверталася до президента Петра Порошенка з проханням помилувати її сина і припинити війну.

Читайте також:
Мати російського терориста Агєєва просить Медведчука включити його
до списку на обмін. ВІДЕО

Процес обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО зайшов у глухий кут наприкінці 2016 року.

Як повідомляла “Новинарня“, в середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

Раніше Україна заявляла загалом про 157 своїх заручників в ОРДЛО.

Новий ватажок “ЛНР” Пасічник заявив, що усунення Плотницького не вплине на обмін полоненими.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи. У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.
Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

На прес-конференції 14 грудня Путін сказав про можливий обмін 67 громадян України (а не 74).

14-15 грудня стали надходити повідомлення про масові рішення судів та прокуратури щодо ув’язнених, підсудних та підозрюваних сепаратистів і громадян РФ, яких планують обміняти в ОРДЛО.

Зокрема, 14 грудня Приморський райсуд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді арешту фігуранту “справи 2 травня” з боку “Антимайдану” – росіянину Євгену Мефьодову – для його обміну на українських полонених в ОРДЛО.

Читайте також:
Обмін полоненими з ОРДЛО може відбутися до 25 грудня, – росЗМІ

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна