Прокуратура вже не вважає Агєєва військовослужбовцем РФ. Щоб обміняти в ОРЛО?

 

На судовому процесі у справі росіянина Віктора Агєєва, що почався в Новоайдарському райсуді Луганської області 24 листопада, сторона обвинувачення – військова прокуратура сил АТО – представляє Агєєва як найманця терористичної організації “ЛНР”, а не як діючого військовослужбовця регулярної армії Російської Федерації.
Такий поворот може свідчити про політичний намір української сторони включити Агєєва до “великого обміну” з сепаратистами ОРДЛО.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в статті журналістки й волонтерки Ольги Решетилової на сайті Newwest.media.

Авторка стверджує, що “в обвинувальному акті, переданому прокуратурою до суду, не йдеться про те, що Віктор Агєєв – діючий військовослужбовець Російської Федерації. В суді прокуратура звинувачує звичайного громадянина РФ Агєєва, який вступив до лав терористичної “ЛНР”.

“Агєєв, як і решта обвинувачених [у цій справі], звинувачуються в тому, що вони стали учасниками терористичної організації “ЛНР”. Зі зброєю проходили службу у відповідних структурних підрозділах, зокрема “народна міліція Луганської народної республіки”, і зі зброєю були затримані під час виконання бойових завдань”, — пояснив журналістам у залі суду слідчий прокурор військової прокуратури сил АТО Олексій Мохорт, який представляє сторону обвинувачення.

Як відомо, досі представники української влади акцентували на статусі обвинуваченого Агєєва як військовослужбовця ЗС РФ.
Так, голова СБУ Василь Грицак заявляв: “Ми сподіваємось, що мама російського контрактника Агєєва та російські журналісти донесуть правду до громадян РФ щодо безпосередньої участі регулярних військ та кадрових військових і контрактників ЗС РФ на Донбасі. В інтересах самих росіян зупинити “трафик цинковых гробов российских наемников”.

Більше того, сам Агєєв підтверджував українським ЗМІ, що він діючий військовослужбовець збройних сил РФ. “Я военнослужащий. Часть 65246 (расположена в городе Новочеркасск, это полк связи и учебный центр Воздушно-космических сил России)”, — розповідав він у липні, невдовзі після затримання на Луганщині.
Про це говорила і мати полоненого єфрейтора Світлана.

Відповідаючи на запитання журналістів, чому обвинувачення не береться доводити ці факти в суді, адже вони є принципово важливими для України, прокурор Мохорт заявив: “В обвинувальному акті викладені обставини, які встановлені в досудовому розслідуванні”.

“Агєєв звільнився з армії РФ після того, як відслужив “срочку”. Сидів у своєму селі в Алтайському краї, займався рекламою, йому платити 10 тис. рублів. А в «ЛНР» пообіцяли 40 тисяч”, — переконує Олексій Мохорт.

“Я надеюсь на обмен, – сказав Віктор Агєєв журналістам на суді. – Мне все равно, на кого меня обменяют”.

За словами журналістки Решетилової, ще однією ознакою нетипової поведінки сторони обвинувачення було клопотання прокурора Мохорта заборонити відеозйомку в залі суду.
Це клопотання вимушено підтримав державний безоплатний захисник Агєєва Віталій Воронко.

Однак колегія суддів, яку очолює Олена Іванова, вирішила “надати дозвіл на відеозйомку з метою належного висвітлювання та оперативного інформування про перебіг розгляду кримінального провадження” – “до стадії визначення судом обсягу та порядку дослідження доказів по справі”.

Віктор Агєєв в Старобільському СІЗО

Нагадаємо, громадянин РФ Віктор Агєєв – один із чотирьох бойовиків, які були затримані військовослужбовцями 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ після бою 24 червня 2017 року в районі села Жолобок на Луганщині, що на лінії розмежування.
Тоді були вбиті капітан Олександр Щерба, 1978 р.н., громадянин Росії, та Олександр Супонін, 1999 р.н.
Разом з Агєєвим потрапили в полон троє громадян України з числа бойовиків “ЛНР” – Андрій Стоянов, Богдан Венгер, Даніїл Гладков.

Читайте також:
Крім Агєєва: стали відомі всі імена полонених і вбитих під Жолобком
бойовиків “ЛНР”. Їх таки зарізали (фото 18+)

Справа Агєєва, Венгера і Гладкова була передана до суду в жовтні. Стоянов раніше підписав угоду зі слідством, визнав свою провину і вже засуджений до шести років позбавлення волі.

Сторона обвинувачення заявила шість свідків – усі вони військовослужбовці 93 омбр, які затримували бойовиків.

Слухання справи так і не розпочалося. Суд наразі оголосив перерву до 11:00 13 грудня, через те що 24 листопада із незрозумілих причин не з’явився державний адвокат Гладкова Володимир Гаврилюк.

“Ця справа затягнеться надовго, – спрогнозував голова Новоайдарського суду Василь Лободюк. – Агєєв потребує перекладача. Зараз почнемо перекладати обвинульний акт, потім кожен процесуальний документ. А у нас в суді працює всього три судді, і зібрати колегію вкрай важко”.

Нагадаємо, вже у липні бойовики “ЛНР” включили Віктора Агєєва у список на обмін, позиціонуючи його саме як свого “ополченця”.
Українська сторона в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи виступила категорично проти такого обміну. “Ми очікуємо, що влада РФ визнає його наявність в Україні, суд повинен визначити ступінь його злочину, світ повинен знати подробиці злочину, тому що це факти російської військової присутності на Донбасі”, — заявляла Ірина Геращенко.

15 листопада учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним повідомив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків ОРДЛО звільнення 74 громадян України.
Путін РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань віддали розпорядження готувати обмін.
СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

Водночас ЗМІ повідомляли, що Росія не планує включати в цей обмін українських політв’язнів, а Україна – відомих у медіа росіян.

Читайте також:
Мати російського терориста Агєєва просить Медведчука
включити його до списку на обмін. ВІДЕО

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна