Перед великим обміном з ОРДЛО: Порошенко пообіцяв фінансову й медичну допомогу для заручників, яких звільнять

 

Перший заступник голови Верховної Ради, представник президента у Тристоронній контактній групі з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко з омбудсменом Валерією Лутковською, представниками Генпрокуратури, експертами мінської гуманітарної групи, представниками СБУ і Міноборони ввечері 26 грудня вилетіли на Донбас, де відбудеться масштабний обмін утримуваними особами між Україною й ОРДЛО. Про це Геращенко повідомила у “Фейсбуці“.

Ватажок “ДНР” Олександр Захарченко заявив, що підписав указ про “помилування” полонених українців, які підлягають майбутньому обміну.
За його словами, процедура обміну призначена на 13:00 (за “часом ДНР”), тобто на 12:00 за Києвом.

У вівторок на Банковій у Києві відбулася участь у зустрічі президента Петра Порошенка із родичами українських заручників.

“Нічого важливішого за те, щоб повернути наших додому немає. Дуже сподіваюсь, що все буде добре. Дуже сподіваюсь, що це буде символом нашої боротьби і нашої перемоги. Повірте, і я цього дня чекав всі ці три роки. Це була дуже виснажлива, дуже професійна з нашого боку боротьба за кожного. Вірю, що вона завтра принесе результат”, – сказав Петро Порошенко на зустрічі в АП.

Глава держави подякував рідним українських заручників за їхню віру в Українську державу, спільну боротьбу гідність і терпіння.

“Мало хто може зрозуміти, чого воно вам коштувало це терпіння. Дякую, що, в тому числі завдяки вам завтрашній день може відбутись”, – звернувся Петро Порошенко до рідних полонених.

“Президент підкреслив, що застосував всі можливості міжнародного тиску: починаючи від нормандського формату і закінчуючи нашими партерами зі США; починаючи від церкви і закінчуючи переговорною групою; починаючи від Тристоронньою контактної групи і закінчуючи ОБСЄ і міжнародними організаціями; починаючи від Червоного хреста і закінчуючи Уповноваженим із прав людини”, – інформує прес-служба АП.

“Хочу наголосити, що ми були готові кожен день із цих трьох років робити все можливе для того, щоб вони повернулись”, – підкреслив президент.
Він наголосив також, що обмін став можливий, в тому числі завдяки Мінським угодам, де це чітко передбачено.

Глава держави повідомив, що кожному зі звільнених українців буде надано належну медичну допомогу: “Я дав вказівку забезпечити кожному, кого ми повертаємо, відповідне медичне обстеження і медичну допомогу”.

Він також звернувся до уряду щодо надання звільненим українцям та їхнім родинам матеріальної допомоги для того, щоб полегшити їх адаптацію.

Рідні українських заручників подякували президентові за його зусилля та увагу до проблеми звільнення наших полонених і закликали й надалі “діяти спільно та бути об’єднаними”, повідомляє прес-служба Банкової.

“Хлопці ще не повернулися, а ви вже заздалегідь думаєте, що їм потрібна реабілітація. Дякую вам”, – звернулася до президента дружина військового, що має бути звільнений, Наталя.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив, що Служба забезпечить проїзд, проживання та розміщення рідних звільнених українських заручників на період очікування на їх повернення.

Присутня на зустрічі Ірина Геращенко подякувала президентові за “тривалі наполегливі зусилля щодо звільнення українських полонених на всіх можливих міжнародних площадках”. “Боротьба йшла за кожну людину», – підкреслила віце-спірер ВР, додавши, що робота по звільненню ще не завершена.

“Говорили, що не маємо права зупинятися, поки не звільнимо всіх, і повинні за це солідарно боротися. В нас є ініціативи й ідеі, як вигризти, витягти кожного з російських тюрем і тюрем на окупованих територіях”, – прокоментувала зустріч Геращенко.

Читайте також:
У Москві назвали час і місце обміну полоненими між Україною й ОРДЛО

Напередодні обміну: шпигунові на Рівненщині дали 14 років

Обмін вінницької в’язниці на свободу в “ДНР”: історія одного шпигуна

Як повідомляла “Новинарня“, в середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Після перевороту в “ЛНР” новий ватажок бойовиків Луганська Леонід Пасічник заявив, що зміна влади в “республіці” не вплине на хід підготовки до обміну полоненими.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи – це так звана “юридична чистка”.
У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.
Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

Детальніше про юридичний механізм звільнення засуджених в Україні сепаратистів для їх обміну на наших полонених в “ДНР/ЛНР” читайте в матеріалі: Бразильський терорист Лусваргі – у списках на обмін з ОРДЛО. Юридичний механізм непростий

14-15 грудня стали надходити численні повідомлення про рішення судів та прокуратури щодо ув’язнених, підсудних та підозрюваних сепаратистів  і громадян РФ, яких планують обміняти в ОРДЛО.

Зокрема, 14 грудня Приморський райсуд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді арешту фігуранту “справи 2 травня” з боку “Антимайдану” – росіянину Євгену Мефьодову – для його обміну на українських полонених в ОРДЛО, а 20 грудня у Харкові після вироку суду про 5 років позбавлення волі за “законом Савченко” на волю випустили “антимайданівця” Юрія Апухтіна.

Обмін утримуваними особами між Україною та ОРДЛО відбудеться 27 грудня.
Про це заявили за підсумками зустрічі в Москві 25 грудня патріарх Московський і всієї Русі (РПЦ) Кирил, ватажки бойовиків “ДНР” і “ЛНР” Захарченко й Пасічник та Медведчук.

Уже після цього учасниця гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко оприлюднила нові дані СБУ, згідно з якими бойовики ОРДЛО незаконно утримують 170 громадян України (у листопаді повідомлялося про 157).

Читайте також:
Рішення щодо обміну полонених приймає безпосередньо Порошенко, – Медведчук

За нинішнім обміном ОРДЛО має звільнити 74 особи
зі 101 відомого українця в полоні, – Медведчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.