Жадана висилають з Мінська літаком. МЗС готує ноту

 

Міністерство закордонних справ України готує ноту протесту з приводу видворення з Білорусі письменника Сергія Жадана.
Про це повідомила в соцмережі перша заступниця голови Верховної Ради України Ірина Геращенко з посиланням на заступницю глави МЗС Олена Зеркаль.

“Посольство і МЗС України вже готують ноту з цього приводу (затримання Жадана в Мінську і видворення його з Білорусі – “Н”). Це дійсно ганьба, і пора жорстко ставити питання перед Мінськом про неприпустимість дій ФСБ [Росії], що в цей ганебний спосіб, через формування спільних “чорних списків” намагається таким чином погіршити і наші з білорусами двосторонні взаємини”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

Також вона підтвердила, що Жадан провів ніч в ув’язненні.

“Тільки-но говорила з представником нашого посольства в Білорусі Валерієм Джигуном. Він підтвердив інформацію, що Сергія Жадана затримали в Мінську, що він провів ніч в Ленінському райвідділку міліції в Мінську”, – написала Геращенко приблизно о 12:00.

“Посольство [України в Білорусі] тільки-но про це дізналося, бо, на жаль, родина не зверталася до них раніше, а білоруси не дали цієї інформації про затримання громадянина України, що, безумовно, є порушенням”, – зазначила віце-спікер.

За її словами, Міністерство закордонних справ дало доручення, щоб працівники посольства в Мінську супроводжували Сергія Жадана в аеропорт до перетину кордону.

Як писала “Новинарня“, українського письменника і громадського діяча Сергія Жадана в ніч на 11 лютого затримали в Мінську на підставі того, що він входить до переліку осіб, яким ФСБ РФ заборонило в’їзд на територію Росії (при тому що РФ і Білорусь утворюють Союзну державу зі спільною безпековою політикою).

Як відомо, після початку російської агресії проти України білоруська влада вже неодноразово забороняли в’їзд до країни українським політикам, журналістам та громадським активістам.

Зокрема, в квітні 2016 року спалахнув скандал навколо недопуску в Мінськ учасниці гуманітарної підгрупи на переговорах в рамках ТКГ щодо Донбасу Ірини Геращенко. Першу заступницю голови Верховної Ради тримали на кордоні в аеропорту столиці Білорусі.
Тоді Геращенко з’ясувала, що в так звані чорні списки ФСБ” включено тисячі осіб, яким, відповідно, заборонено в’їзд не лише в Росію, а й у Білорусь.

Читайте також:
Жадан створив благодійний фонд для Сходу
і збирає гроші дітям загиблих військових

Нардепа з “Народного фронту” Гузя не пустили в Білорусь за вказівкою Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.