ТЦК не вручатимуть повістки за кордоном, – Міноборони

Українські територіальні центри комплектування і соціальної підтримки (ТЦК СП) не працюватимуть за кордоном. Вручення повісток чоловікам за кордоном виглядає нереальним.

Про це заявив в ефірі “Радіо Свобода” речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін.

Він зазначив, що Міністерство оборони не може коментувати ті чи інші дії Міністерства закордонних справ. Після набуття чинності нового закону про мобілізацію в чоловіків призовного віку в Україні і за кордоном протягом 60 днів буде можливість оновити військово-облікові дані, зокрема, і через електронний кабінет. Таким чином, чоловікам з-за кордону не потрібно повертатися в Україну, щоб оновити свої дані.

“Обов’язково їхати в Україну не треба, але якщо людина хоче захищати Батьківщину, хоче долучитися до Сил оборони, то, ясна річ, що варто приїжджати в Україну… Для тих, хто за кордоном, буде можливість зробити це (оновити військово-облікові дані – ред.) в консульських установах, а також через електронний кабінет”, – заявив Лазуткін.

Нині Міноборони робить усе можливе, щоб електронний кабінет, через який можна оновити дані, запрацював у червні.

“Я практично щодня спілкуюся з людьми, які займаються цим. Там дуже багато питань, і в тому числі, які стосуються технічних рішень, кібербезпеки. Процес йде, талановиті люди залучені до нього. Планується, що запрацює все червні (запрацює електронний кабінет – ред.), і можна буде завантажити туди інформацію про себе, буде підтягуватися туди інформація з державних реєстрів. Таким чином, сервіс стане більш зручним для більшої кількості громадян, які вже звикли жити з допомогою смартфона, ноутбука, планшета”, – сказав речник відомства.

Та додав, що проходження військово-лікарської комісії в електронному кабінеті не передбачене. Натомість впровадження електронного кабінету дозволить якісно здійснювати облік військовозобов’язаних.

“Електронний кабінет наразі не передбачає проходження ВЛК. Йдеться про оновлення даних передусім – зміни місця проживання, зміну сімейного стану, бронювання, резервування, і т.д.”, – зазначив Дмитро Лазуткін.

Перед цим

Кабінет міністрів напередодні заборонив пересилати закордонні паспорти і паспорти громадянина України за кордон. Відповідно до постанови уряду від 23 квітня чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати документи лише на території України.

23 квітня МЗС обмежило надання консульських послуг чоловікам віком 18-60 років за межами України, включно з оформленням заявок на отримання закордонних паспортів та їхню видачу. У МЗС України наголосили, що це – тимчасовий крок. Це пояснили новим законом про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року.

Глава МЗС Дмитро Кулеба, коментуючи інформацію про призупинення надання консульських послуг громадянам України призовного віку, які перебувають за кордоном, зазначив, що у теперішніх умовах головним пріоритетом є боротьба за виживання України.

“Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна. Крім того, обов’язок оновлювати свої документи в ТЦК існував і до ухвалення нового закону про мобілізацію. Якщо ці люди вважають, що хтось там, далеко на фронті, воює і віддає свої життя за цю державу, а хтось посидить за кордоном, але при цьому буде отримувати послуги від цієї держави, — то так це не працює. Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обов’язків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно”, – написав він у Х (Twitter).

Дипломат додав, що невдовзі МЗС надасть уточнені роз’яснення щодо подальшого порядку отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах.

Читайте також:
Президент підписав закон про мобілізацію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна