МЗС відповіло на поширені запитання щодо призупинення надання консульських послуг призовникам

Міністерство закордонних справ України відповіло на найпоширеніші запитання щодо призупинення надання консульських послуг військовозобов’язаним.

Роз’яснення опублікували на сайті МЗС у вівторок, 23 квітня.

Чому обмежили надання послуг?

Тиждень тому, 16 квітня, президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року.

У МЗС пояснюють, що робота української консульської служби регламентується чималою кількістю підзаконних нормативних актів, які після ухвалення закону «потребують актуалізації для їх приведення у відповідність до його вимог».

Крім того, виникла необхідність внесення технічних змін до алгоритмів роботи інформаційно-комунікаційних систем МЗС, які використовують консульства.

Скільки триватимуть обмеження?

Зовнішньополітичне відомство підкреслює, що обмеження тимчасові та насамперед обумовлені розв’язанням питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном. Також міністерству треба владнати технічні питання з іншими державними органами.

Тому в МЗС попросили «уважно стежити» за оновленням офіційних ресурсів, щоб дізнатися, коли обмеження знімуть.

Що буде із заявами, поданими до 23 квітня?

Усі заяви про надання консульських послуг, подані до 23 квітня, розглянуть та опрацюють у повному обсязі.

А якщо чоловік подає заяву від імені дитини?

Як запевняють у МЗС, запроваджені обмеження не застосовуються у разі, коли фактичним отримувачем послуги є не сам заявник, а є його неповнолітня дитина чи підопічна особа.

Чоловік оновив дані ТЦК — чи зможе він отримати послугу?

Новий закон про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року, справді передбачає, що після оновлення даних військового обліку в ТЦК громадянин України чоловічої статі у віці від 18 до 60 років із дійсними військово-обліковими документами матиме доступ до консульських послуг у повному обсязі.

Проте механізм оновлення та перевірки військово-облікових даних для чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном, наразі ще узгоджується. Щойно ця робота буде завершена, дипломатичні установи та МЗС оприлюднять додаткові докладні роз’яснення.

А якщо чоловік опиниться у надзвичайній ситуації?

МЗС наголошує, що тимчасові обмеження не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій. Тобто у разі ДТП, затримання, стихійні лиха тощо, співробітники консульської служби нададуть у межах законодавства необхідну консульську допомогу в повному обсязі.

Читайте також:
Відсьогодні українські консульства за кордоном не надаватимуть послуги чоловікам призовного віку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна