Геращенко: Через мій недопуск у Мінськ Росія зриває звільнення заручників на Донбасі

 

Білорусь заборонила в’їзд на свою територію Ірині Геращенко – першому заступнику голови Верховної Ради України, учасниці гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську щодо врегулювання на Донбасі. Про це сьогодні, 27 квітня, повідомив заступник голови адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв.

За його словами, білоруська сторона, так само як і російська, заборонила в’їзд Геращенко, але тимчасово.

“Вчора ми дізнались, що білоруська влада ухвалила рішення про заборону в’їзду Геращенко на територію Білорусі з тих міркувань, що відповідна заборона була введена з боку Росії”, – сказав Єлісєєв.

Він зазначив, що “за дорученням президента [Петра Порошенка] було вжито активних дипломатичних кроків і вдалося добитися дозволу на тимчасовий в’їзд Геращенко до Білорусі”.

Варто зазначити, що сьогодні в Мінську відбувається чергове засідання гуманітарної підгрупи Контактної тристоронньої групи, й уночі Ірина Геращенко в соцмережі повідомила, що прибула в Мінськ із Брюсселя “з пригодами”.

“Так, мені дійсно ОФІЦІЙНО заборонено в’їзд до Білорусі. ФСБ не спить…” – підтвердила Ірина Геращенко на своїй сторінці в соцмережі, навівши скани відповідних документів МВС РБ.

“МЗС України отримало дивний у своїх формулюваннях лист від МВС Білорусі “в отношении гражданки Геращенко”. Але ж мова не про “гражданку Геращенко”, а першого віце-спікера ВР, офіційного представника України в гуманітарній підгрупі”, – зазначила пані Ірина.

“Сьогодні, коли тривають ці безрезультатні переговори (гуманітарної підгрупи), я розумію, що це була домашня заготовка, щоб вчергове ЗІРВАТИ звільнення заручників. Спочатку – спроба не допустити мене в Білорусь. Потім, на групі в Мінську – зрив переговорів по звільненню заручників з боку ОРДЛО, які так і не надали нам відповіді на наші пропозиції, а зараз вимагають амністувати причетних до терактів в Одесі і Харкові!” – написала Геращенко в ФБ.

Вона нагадала, що потрапила до “чорного списку” в березні, але “наше МЗС направило ноти протесту, і тоді білоруси надали дозвіл на в’їзд на переговори на місяць, до 25 травня…
Білоруська сторона зобов’язалася забезпечити майданчик для мирних переговорів. Але не витримала тиску РФ, яка в такий спосіб намагається вплинути на формат мінських груп і вичавити тих, хто чітко стоїть на позиції захисту національних інтересів України”.

“При цьому самозванці, представники терористичних організацій “ЛНР/ДНР”, так звані “спікери-міністри” , що представляють бойовиків і окупантів, – бажані гості як у Москві, так і в Мінську (куди вони, до речі, в’їжджають за українськими паспортами, а не ЛДНРівськими папірцями)”, – зазначила учасниця переговорів від України.

“Заборона на в’їзд першому віце-спікеру ВР, учаснику переговорів – це грубе порушення пункту 12 мінських угод, що гарантує безпеку переговорникам. Це свідома нівеляція мінського майданчика”, – наголосила Ірина Геращенко.

Вона вперше зізналася, що й під час попередніх приїздів на мінські переговори “маленька українська делегація чекала по 40 хвилин на паспортному контролі, поки мій дипломатичний паспорт “не сканувався”.

“Чому ми мовчали про це? Аби не зашкодити переговорам по звільненню заручників! Бо ж разом із колегами по гуманітарній групі і ТКГ я билася, так само і сьогодні, за кожного заручника. Заради їх свободи ми сміялися над всіма цими неподобствами, “технічними збоями”, аби тільки працювати над головним: щоб хлопці повернулися до своїх родин”, – заявила перша заступниця голови ВР.

“Спроба заблокувати мою роботу – це реакція РФ на мою активну позицію на всіх міжнародних майданчиках по звільненню заручників: і тих, що в полоні бойовиків, і тих, що в тюрмах Кремля. Кремль прагне, щоб гуманітарна тематика залишалася для світу другорядною, щоб на Україну тиснули по “виборах” на окупованому Донбасі, при цьому мовчали про заручників. А тут “гражданка Геращенко” на всіх зустрічах кричить про звільнення заручників і знущання над ними, вимагає посилення санкцій, закликає відкрити очі на порушення міжнародного гуманітарного права!” – написала пані Ірина.

“Звичайно, мене дивувала мовчазна позиція ОБСЄ, мовляв, мій недопуск в РФ – це двостороннє політичне питання… Саме через цю політкоректність і нейтральність Росія продовжує гнути свою лінію по вичавленню неугодних персон із мінських груп, а бойовики зухвало погрожують самій місії ОБСЄ розстрілами…” – підкреслила Геращенко.

“Всі ці спроби принизити мене недопусками-допусками – теж гібридна війна, намагання вплинути на переговорний процес і зірвати його. Це спроба відволікти увагу від головного – звільнення заручників”, – вважає депутатка.

Нагадаємо, в березні російські прикордонники не пустили Ірину Геращенко до Росії, коли уповноважена президента Порошенка прямувала на суд над Надією Савченко в Ростовську область РФ. Тоді стало відомо, що Росія заборонила в’їзд Геращенко на свою територію до 2021 року.
23 березня в депутатки з БПП вже були проблеми з потраплянням на переговори в Мінськ, але тоді ФСБ не чинило перешкод.
“І вчора (26 квітня), коли я мчала з Брюсселя на Мінськ, я знала, що можу провести ніч на стільчику в мінському аеропорту”, – написала Геращенко в “Фейсбуці”.
Інший учасник переговорів від України в гуманітарній підгрупі Мінська – Віктор Медведчук.

25 квітня Білорусь за вказівкою з Росії не пустила на свою територію народного депутата України Ігоря Гузя (фракція “Народний фронт”).

Читайте також:
Геращенко: Бойовики “гублять” українських заручників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна