У НАЗК встановили порушення при купівлі квартири Лещенком і вимагають штраф. Депутат не згоден

 

Національне агентство з питань запобігання корупції завершило перевірку факту придбання народним депутатом України Сергієм Лещенком квартири в Києві.

“У діях депутата виявлено ознаки адміністративного правопорушення”, – поінформувала прес-служба НАЗК в четвер, 1 грудня.

Агенція вважає, що при купівлі квартири загальною площею 192 кв. м і вартістю 7 млн. 550 тис. гривень у новому будинку в історичному центрі Києва депутат Лещенко “одержав подарунок у вигляді знижки на вартість квартири, яка була надана забудовником”.

НАЗК нагадує, що на момент придбання неруxомості Лещенко був народним депутатом і на нього поширюються вимоги статей 23 та 24 закону “Про запобігання корупції”.

“Лещенко одержав подарунок, вартість якого у 1307,43 разів перевищила мінімальну заробітну плату (загальна сума знижки склала 1 млн. 801 тис. 648 гривень)”, – заявили у відомстві.

Уповноважена особа Нацагентства склала протокол на депутата відповідно до ч. 1 ст. 1725 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Депутат має ознайомитися з ним.

“Таке порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків карається накладенням штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією подарунка“, – зазначили в НАЗК.

Сам Сергій Лещенко вважає, що заява Національного агентства з питань запобігання корупції про те, що знижка на купівлю його квартири була надана неправомірно, є брехливою. Про це він написав на своїй сторінці у соцмрежі.

За словами Лещенка, у середу його запросили у НАЗК для надання пояснень, але коли він прибув туди з документами, йому вирішили зачитати протокол про адміністративне правопорушення.

Він додав, що висловив готовність вислухати протокол лише в присутності свого адвоката, але, оскільки той був зайнятий, зустріч перенесли.

“Але вже сьогодні о 9-й ранку НАЗК, не чекаючи дзвінка від мене, оприлюднили брехливе оголошення. Невже “чемоданчик від Грановського” побував і тут?” – написав він.

Лещенко запевнив, що не отримував жодних знижок.

“Є оголошення агентств нерухомості з меншою ціною квартири. Є інші покупці, які купили дешевше. Є свідки моїх переговорів”, – заявив депутат.

Як відомо, на початку вересня розгорівся скандал через придбання Лещенком квартири площею 192 кв м. у новобудові на вулиці Франка у центрі Києва. Лещенко пояснив, що ціна за квадратний метр там становила 1500 доларів, а всі його дії з приводу придбання прозорі.
За словами депутата, а раніше журналіста, частину коштів на придбання квартири він позичив у засновниці “Української правди” Олени Притули “терміном на 10 років”, решта – це його заощадження та гроші його коханої жінки, діджея Анастасії Топольської,
Лещенко сам закликав Національне антикорупційне бюро і Національне агентство із запобігання корупції перевірити купівлю ним квартири в центрі Києва.

19 вересня керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що у придбанні квартири Сергієм Лещенком є ознаки адміністративного правопорушення через взяття безвідсоткої позики в Олени Притули.

27 жовтня Генпрокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою в незаконному збагаченні щодо Лещенка “за результатом розгляду звернення народного депутата Павла Пинзеника”.

Читайте також:
Кадигроб: Лещенко не переписав квартиру на кота, але розчаровані мають рацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна