Депутат Лещенко закликав НАБУ й НАЗУ перевірити купівлю ним квартири

 

Кошти, сплачені народним депутатом від БПП Лещенком за квартиру в новобудові в центрі Києва, є чесно заробленими, і купівля цього житла не порушила відповідних вимог антикорупційного законодавства України. Про це сам Сергій Лещенко написав у “Фейсбуці”, коментуючи обвинувачення на свою адресу в корупції при купівлі квартири площею 192 кв. метрів у новобудові на вулиці Івана Франка у Києві.

“Антикорупційна діяльність була сенсом мого життя останні 16 років. Тому, у зв’язку з публічним резонансом довкола ситуації з придбанням мною житла, вважаю за необхідне зробити цю заяву.
Стверджую, що кошти, сплачені за квартиру, є чесно заробленими, і придбання квартири не порушило відповідних вимог антикорупційного законодавства України”, – написав Лещенко.

“Зауважу, що я був співавтором нового ухваленого законодавства про відкриті реєстри майна та створення незалежних антикорупційних інститутів – НАБУ та НАЗК.
Як народний депутат та публічний політик вважаю за принципове прозвітувати перед суспільством у належний спосіб. Звертаюся із закликом до НАЗК та НАБУ зробити відповідну перевірку придбання мною житла”, – заявив депутат від БПП.

Також Сергій Лещенко зазначив, що на час перевірки складає повноваження члена правління партії “Демальянс”, до якої він нещодавно долучився, “аби не створювати підґрунтя для політичних спекуляцій”.

“Як журналіст і політик вважав і вважаю, що підзвітність та прозорість – це ключові принципи, які зможуть побороти корупцію в країні. Не збираюся від них відступати”, – додав депутат-журналіст, який є одним з організаторів популярного інтернет-видання “Українська правда”.

[facebook url= “https://www.facebook.com/leshchenko.ukraine/posts/1158530277550972?pnref=story.unseen-section”]

* * *

Сьогодні Сергія Лещенка не було у Верховній Раді.

Тим часом у парламенті і в ЗМІ масовано обговорюють повідомлення 6 вересня про те, що відомий борець із корупцією Лещенко придбав квартиру в новобудові по вулиці Івана Франка, 11 в центрі Києва загальною площею 192 кв. метра. Про це свідчить довідка на ім’я Лещенка з держреєстру речових прав на нерухоме майно.
Як вказано на сайтах нерухомості, вартість такої квартири оцінюється в $310 тисяч.

будинок Лещенка

Будинок на вул. Франка, де купив квартиру Сергій Лещенко

У коментарі щодо джерел походження коштів на придбання квартири Лещенко заявив, що половина суми – це позика від засновника “Української правди” Олени Притули терміном на 10 років, інша частина коштів на придбання квартири – це його заощадження як колишнього співвласника “УП”. Також, за словами Лещенка, в 2013-2014 роках він задекларував понад 100 тисяч доларів доходу.
“Інше – це гроші моєї улюбленої людини Анастасії Топольської, яка буде вказана в моїй декларації за підсумками 2016 року… Заробітки Насті дозволяють впевнено говорити про погашення боргу. Настя входить до числа найбільш високооплачуваних діджеїв у Східній Європі, виступаючи близько 200 разів на рік на чотирьох континентах”, – заявив Лещенко.

“Сподіваюся, ви розумієте, що ці нападки – плата за мою антикорупційну діяльність без оглядки на прізвища та посади. Чесність має заохочуватися, а не каратися”, – наголосив депутат.

Водночас його дівчина Анастасія пояснила, що не змогла стати співвласницею квартири через те, що досі не розлучена зі своїм чоловіком.

Такий собі адвокат Олексій Шевчук поширив у соцмережі інформацію й документи про те, що депутат Лещенко має рахунок в “Сбербанке России”, з якого він мав намір перерахувати грошові кошти на купівлю квартири в сумі 7,5 млн. гривень. Це випливає з договору на купівлю нардепом квартири, що складається з 4 кімнат.
“Продаж здійснено сторонами за 7 млн. 550 тис. гривень без ПДВ, які покупець сплачує продавцю через перерахування грошових коштів зі свого поточного рахунку, який відкрито у ПАТ “Сбербанк” (МФО 320627) на поточний рахунок продавця, який відкритий в Київській філії АТ “Місто Банк” до 2 вересня 2016 року”, – сказано в договорі. Однак, пізніше в пункт договору про перерахунок коштів були внесені зміни, і замість “Сбербанку” з боку покупця став фігурувати рахунок в “БТА банку”.

“Лещенко Сергій Анатолійович (покупець) довів до відома директора ТОВ “Компанія з управління активами “Промислові інвестиції” Паршакова Олександра Євгеновича, що на момент підписання цього договору він у шлюбі не перебуває, ні з ким не проживає однією сім’єю без укладення шлюбу, грошові кошти, що витрачені на покупку квартири, є його особистою власністю”, – зазначається в договорі, який оприлюднив Шевчук.

Лещенко на це заявив, що оплачував купівлю нової квартири в центрі Києва не через “Сбербанк” – через цей банк лише сплачено кошти у Пенсійний фонд України.”Є додаткова угода, де фігурує інший банк. Єдиний платіж в “Сбербанку” було зроблено на рахунок Пенсійного фонду України в Державному казначействі. Це платіж при придбанні нерухомості, який треба було робити досить оперативно – до закінчення банківського дня. Комісія за який склала 10 гривень”, – пояснив депутат.

При цьому Лещенко наголосив, що відмовився оформити квартиру на підставну особу чи далекого родича, хоча йому радили такий крок. У ній він планує жити з коханою.

“Квартира оформлена на мене, а Настя стане її співвласником після завершення процедури розлучення. В декларації за 2016 рік все це буде відображено”, – запевнив він.

“Не буду приховувати, мені навіть радили знайти підставну особу або далекого родича та записати житло на нього. Але мені немає що приховувати – і для мене принципово, що правда має бути правдою”, – зазначив Лещенко.

За словами нардепа, він “досить скромний у життєвих проявах”: 9 років їздив на одному автомобілі, досі користується iPhone 4 і до парламенту ходить із рюкзаком. Але, на його думку, “квартири купляються раз на все життя”, тому “це має бути квартира, з якої ти не будеш переїжджати за декілька років у іншу”. І вибір квартири для нього триває ще з 2012 року, а “зараз – найкращий час для придбання нерухомості”.

“Великий метраж квартири має просте пояснення – вона також буде студією для Насті”, – додав депутат.

Читайте також:
Лещенко подав запит про “туристичне” відрядження Луценка в Ізраїль

НАБУ: Прокурор Кулик не довів законність походження своїх мільйонних активів

НАБУ порушило справу через виділення дорогої квартири екс-керівникові ДУС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна