Перевірка НАБУ встановила порушення при купівлі квартири депутатом Лещенком

 

У Національному антикорупційному бюро виявили низку адміністративних порушень, допущених народним депутатом Сергієм Лещенком при купівлі квартири. Про це під час брифінгу заявив глава НАБУ Артем Ситник.

За його словами, матеріали будуть передані Національному агентству із запобігання корупції (НАЗК) для оформлення адміністративного протоколу, оскільки у НАБУ немає таких повноважень.

НАБУ встановила та перевірила джерела походження коштів, за які було куплено квартиру.

Артем Ситник повідомив, що фінансовий стан засновника інтернет-видання “Українська правда” Олени Притули дозволяв позичити Лещенку більш ніж 3 млн. гривень.
Партнерка Лещенка Анастасія Топольська також мала можливість надати йому 150 тис. гривень.
Крім того, заощадження Лещенка дозволяли йому витратити більш ніж 1 млн. гривень на придбання квартири.
Також перевіркою встановлено наявність депозитів на ім’я матері депутата Лещенко Тетяни.

“Проведеною перевіркою встановлено, що джерел походження коштів – це 7,550 млн. грн., які були сплачені за цю квартиру, – є чотири. Перше й основне, це 3,770 млн. грн. – отримана позика Лещенком від Притули.
77 тис. доларів, що еквівалентно 1,998 млн. грн. – це зняті кошти з рахунку за депозитами, які оформлені на ім’я матері Лещенка, Лещенко Тетяни Яківни.
150 тис. грн. отримано від цивільної дружини. Інша частина коштів у сумі приблизно 1 млн. 780 тис. грн. – це особисті заощадження Лещенка”, – розповів Ситник.

Глава НАБУ повідомив, що суть порушення полягає в тому, що Лещенко взяв безвідсотковий грошову позику від Притули, що є порушенням для чиновників його рівня.

“Ця сума надається взагалі без відсотків, тому в цьому порушення. Не в самій сумі”, – зазначив Ситник.

Голова НАБУ процитував норму закону, згідно з якою “подарунок – це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надаються безкоштовно, або за ціною, нижчою за мінімальну ринкову”.

Він уточнив, що безвідсотковий договір з Притулою був укладений 31 серпня 2016 року на 10 років.

“Враховуючи, що на кредитному ринку України відсутня реальна можливість для отримання безпроцентних кредитів, а найнижчим орієнтиром для кредитних ставок є облікова ставка НБУ в 15%, існують ознаки можливості отримання народним депутатом Лещенком вигоди у вигляді безпроцентної позики, що не є загальнодоступною послугою”, – пояснив Артем Ситник.

“Орієнтовна сума вигоди складає 188 тисяч у 2016 року, якщо рахувати за ставкою НБУ, і 565 тисяч гривень у кожному наступному році за умови зберігання облікової ставки у 15%, хоча не виключається, що вона може бути збільшена”, – додав Ситник.

Ще одним порушенням Лещенка голова НАБУ назвав той факт, що депутат не вніс у декларацію свою матір, яка прописана за однією адресою з ним.

“Крім того встановлено, що Лещенко подавав декларації, як народний депутат в 2014-2015 році і вказував в декларації про майно своїм місцем проживання місто Київ, вулицю Турівську. Причому будь-яких членів сім’ї, які живуть за цією адресою в декларацію не включені, в той же час є депозитні рахунки, якими оперувала його мати, яка теж прописана за цією адресою. При такій ситуації, цього члена сім’ї потрібно було вносити в декларацію і декларувати ці депозити, які записані на її ім’я”, – сказав Ситник.

“Це порушення вимог фінансового контролю”, – додав він.

Коментуючи вартість квартири, яку називали нижчою за ринкову, Ситник сказав, що порушень у цьому немає.

“Це була знижка ріелтора. Запитання до ціни немає, такою була ціна на той час. Була акційна пропозиція, якою скористався Лещенко”, – сказав Ситник.

Водночас він наголосив, що адмінпорушення є компетенцією не НАБУ, а НАЗК. Також він додав, що Лещенкові загрожує лише штраф.

Читайте також:
Кадигроб: Лещенко не переписав квартиру на кота, але розчаровані мають рацію

Каськів у Панамі купив нерухомість, вдвічі дорожчу за Лещенка, – ГПУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна