Штайнмайєр: про вибори на Донбасі зараз говорити не можна

 

Про проведення виборів на Донбасі зараз говорити не можна. Таку думку, виступаючи в ПАРЄ висловив глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр, відповідаючи на питання українського нардепа Володимира Ар’єва про перспективи проведення виборів на окупованому Донбасі і посилення санкцій проти Росії в рамках ще й сирійського конфлікту, інформу “112-Україна”.

Водночас глава німецького зовнішньополітичного відомства зазначив, що альтернативи мінським формату врегулювання конфлікту на Донбасі він не бачить, ОБСЄ, яке Штайнмайєр очолює і Німеччина працюють над тим, щоб стабілізувати режим припинення вогню на Донбасі.

“Зараз ми не можемо говорити про проведення виборів. Я вважаю, що наразі у нас немає дієвої альтернативи мінським угодам, тому, я, як член федерального уряду і як голова ОБСЄ, працюю над тим, щоб при всій складності завдання виробити основу для реалізації окремих елементів мінських угод. І в частині забезпечення узгодженого перемир’я, яке постійно порушується. Ми намагаємося стабілізувати режим припинення вогню”, – сказав Штайнмайєр.

За його словами, якщо буде працювати рамкова угода про розведення сторін, яку було підписано в Мінську у вересні, це посприяє встановленню перемир’я.

Полеміка щодо перспектив проведення виборів на Донбасі відновилася після того, як президент Франції Франсуа Олланд заявив про те, що вважає реальним проведення виборів після забезпечення безпеки на Донбасі. На думку Олланда вже після виборів варто приступати до питання забезпечення контролю над російсько-українським кордоном. Україна ж наполягає на порядку “безпека-гуманітарний блок (звільнення заручників)-кордон-вибори”. Політична підгрупа мінської контактної групи вже багато місяців не може досягти консенсусу щодо порядку вирішення політичних питань на Донбасі.

Немає в Мінську і спільного бачення процесу проведення виборів поки на окупованих територіях. Це в ПАРЄ підтвердив і Франк-Вальтер Штайнмайєр. За його словами розглядаються три проекти законів: про вибори, особливий статус та амністію.

“Складніша робота над політичним пакетом. У цьому пакеті дві або три законодавчих проекти. Це закон про особливий статус, закон про амністію і закон про місцеві вибори. Ми робимо все для того, щоб примирити різні позиції. Поки що нам це не вдалося в повному обсязі. Але я думаю, що варто продовжити цю роботу. Ми це робимо з великою інтенсивністю, не шкодуючи ні часу, ні сил. Я сподіваюся, що нам вдасться створити передумови для того, щоб домовитися про відповідному законі. Коли буде узгоджено закон, необхідно забезпечити повну безпеку для проведення виборів. Це вимагає великої роботи і великого мистецтва переконання”, – сказав глава МЗС Німеччини.

Читайте також:
Порошенко розповів Олланду і представнику Меркель про погіршення ситуації на Донбасі

ПАРЄ затвердила жорстку заяву проти російської агресії в Україні та виборів на Донбасі і в Криму

Геращенко розтлумачила слова Олланда про вибори на Донбасі та запевнила, що жодних компромісів не буде

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна