Член НАЗК повідомляє про саботаж запровадження системи е-декларування чиновників. Гройсман відреагував

 

Попри запевнення президента Петра Порошенка в тому, що система електронного декларування запрацює з 15 серпня, ДП “Українські спеціальні системи” відмовилося розміщувати й обслуговувати Єдиний реєстр декларацій.
Про це повідомив член Національної агенції з питань запобігання корупції (НАЗК) від громадськості Руслан Рябошапка.

“У п’ятницю увечері, за два дні до «запуску» системи електронного декларування, державне підприємство «Українські спеціальні системи» відмовилося виконувати свої зобов’язання з розміщення та обслуговування Єдиного реєстру декларацій. Мотив – неспроможність”, – написав Рябошапка у “Фейсбуці“.

“Два місяці ДП УСС було спроможним, а напередодні запуску е-декларацій виявилось неспроможним. Десятки інших реєстрів УСС спроможне обслуговувати, а реєстр декларацій – ні”, – констатує активіст.

І наголошує: “Очевидно, що нічим іншим, аніж цинічним і тупим саботажем впровадження одного із найбільш ефективних антикорупційних інструментів такі дії назвати не можна”.

Окрім того, за словами Рябошапки, експертна рада Держспецзв’язку відмовилася видати атестат відповідності комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) в реєстрі декларацій вимогам законодавства.

“Саме для цього Держспецзв’язок влаштовував істерику нам, членам НАЗК, які обрали для експертизи КСЗІ незалежне від цієї державної установи підприємство. Для того, щоб повністю підконтрольне Держспецзв’язку ДП могло зробити саме той висновок, який не дасть змоги почати роботу системи е-декларування”, – зазначає представник “антикорупційної” установи.

За його словами, ця історія тягнулася майже три місяці, і “весь цей час НАЗК замість допомоги і співпраці наштовхувався на тихий, а тепер і відвертий саботаж”.

При цьому, як відзначив Рябошапка, експерти з “кишенькового” державного підприємства, нав’язаного Нацагенції з питань запобігання корупції Держспецзв’язком, які визнали систему е-декларування такою, що не відповідає законодавству, недосконалою й проблемною, “не могли самостійно розібратися в системі” і просили допомоги в розробників програмного забезпечення.

Рябошапка висловив сподівання, що президент, уряд та компетентні органи негайно відреагують на цю ситуацію.

ОНОВЛЕНО. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман попередив відповідальних за запуск електронного декларування, що у них є два дні, аби система запрацювала.
Про це він написав на своїй сторінці у “Фейсбуці”, висловлюючи обурення відмовою ДССЗЗІ у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

“Я не бачу жодних виправдань тому, що за два дні до передбаченого терміну введення в дію системи електронних декларацій приймається таке рішення”, – заявив Гройсман.

“Комусь очевидно дуже не хочеться, щоб ця система, яка має на меті антикорупційні цілі, реально запрацювала і заради цього ставиться під загрозу не тільки довіра суспільства до влади, а й репутація України в очах міжнародних партнерів”, – додав він.

“Я уже попередив керівництво НАЗК і ДССЗЗІ – у них є ще два дні на виправлення ситуації. Якщо система е-декларування не буде запущена вчасно, то я буду добиватись того, щоб усі, хто не забезпечив вчасного запуску системи, включаючи керівництво цих органів, понесли за це саму жорстку персональну відповідальність”, – наголосив очільник уряду.

Як повідомлялаНовинарня, 11 серпня президент України заявив, що електронне декларування активів усіх без винятку держслужбовців стартує чітко з 15 серпня, і це його “політична воля”.

Нова система електронного декларування доходів та майна держслужбовців зобов’язуватиме їх декларувати свої доходи, починаючи зі значно меншої кількості, ніж досі. І кожен громадянин зможе особисто ознайомитися з цими деклараціями в інтернеті.

Закон про впровадження електронного декларування був останнім із пакету вимог, які мала виконати Україна для запровадження безвізового режиму з ЄС.

Незважаючи на відверте небажання й відкритий або прихований спротив багатьох народних депутатів, 16 лютого 2016 року Верховна Рада зрештою ухвалила його – з поправками депутата від БПП Вадима Денисенка. Зокрема, ці правки відкладали запровадження відповідальності за неправдиві відомості в деклараціях до 2017 року. Декларування витрат було підняте з 20 до 100 мінімумів, також було допущено низку інших порушень.

Євросоюз не прийняв таку редакцію закону й висунув вимоги вдосконалити умови електронного декларування.

Під тиском ЄС і громадськості президент Порошенко ветував закон. Замість нього за участю Євросоюзу було напрацьовано компромісний варіант, який Рада ухвалила 15 березня.

Читайте також:
Член НАЗК від громадськості звинуватив керівників Агенції в саботажі й узурпації

Електронна система декларування майна “змусить” чиновників декларувати
готівку й офшори

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна