Рада ухвалила три останні “безвізові” закони. Але є проблема

 

Верховна Рада ухвалила три закони з “президентського” пакету, необхідні для запровадження безвізового режиму України з Євросоюзом.
Водночас залишається чинним закон про електронне декларування, ухвалений 16 лютого в такій редакції, яку в ЄС назвали неприйнятною.

Зокрема, парламент на вечірньому засіданні 18 лютого 252 голосами “за” ухвалив у цілому закон про спеціальну конфіскацію та арешт – у тій редакції, якої вимагав Європейський Союз, повідомляє “Європейська правда”.

При цьому деякі народні депутати намагалися внести в законопроект поправки, які суперечили вимогам ЄС. Їх було відхилено.

“Ви не повірите хто зараз просуває ту редакцію закону про спецконфіскації, проти якої категорично виступив Євросоюз і від чого залежить безвізовий режим! Підказую – вони вже не в коаліції”, – написав у “Фейсбуці” народний депутат від БПП Володимир Ар’єв.

 

Ви не повірите хто зараз просуває ту редакцію закону про спецконфіскації, проти якої категорично виступив Євросоюз і від чого залежить безвізовий режим! Підказую – вони вже не в коаліції.

Опубліковано Volodymyr Ariev 18 лютого 2016 р.

Насправді про “віру” не йшлося, адже поправки відкрито пропонували нардепи від ВО “Батьківщина” Сергій Власенко та Андрій Кожемякін і представниця “Самопомочі” Олена Сотник.

Як повідомляла Новинарня, обидві ці фракції – і “Батьківщина”, й “Самопоміч”, – оголосили про свій вихід із коаліції.

Окрім того, ВР ухвалила (також у цілому) закон, що вносить зміни до закону про прокуратуру. За це рішення проголосували аж 302 народні депутати.

Цей закон також ухвалено в редакції, якої вимагав Євросоюз.

Раніше, зокрема, лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко пропонував внести в закон поправки, що суперечили вимогам ЄС. Так, він вимагав лишити в законопроекті президентську норму, яка надавала генпрокурору право вето на призначення співробітників Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП). Через це закон не було ухвалено 16 лютого.

“Після консультації з європейськими партнерами я вирішив відмовитися від даної правки”, – повідомив сьогодні Луценко.

Також парламент скасував норму, яка дозволяла працевлаштування в САП лише кандидатам із не менш ніж 5-річним стажем роботи в органах прокуратури.

І, нарешті, Верховна Рада 261 голосом “за” ухвалила зміни до закону про Агенцію з повернення та управління незаконно виведеним майном, який надає Агенції значно ширші права з управління тими активами, які були арештовані або конфісковані через їх незаконне походження.

Також Агенція має право продавати арештоване майно, якщо його тривале зберігання призводить до зменшення вартості активів. Заробітна плата службовців Агенції залежатиме від ефективності її діяльності (доходу від повернення незаконно виведених активів). Всі реєстри арештованого та конфіскованого майна будуть відкритими.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін та голова комітету ВР із питань європейської інтеграції Ірина Геращенко закликали Раду ухвалити “безвізові закони” саме 18 лютого.
Оскільки вже 19 лютого Європейська комісія має подати до Ради ЄС законодавчу пропозицію про скасування віз для громадян України.

Попри те, що “безвізовий пакет” ухвалено, на шляху до безвізового режиму з ЄС залишається одна проблема: ухвалений 18 лютого “з голосу” закон про електронне декларування, який суперечить вимогам Євросоюзу.

Як писала Новинарня, напередодні посол ЄС в Україні Ян Томбінський закликав Верховну Раду ухвалити закони з питань повернення активів та управління ними (4056) і арешту активів та спецконфіскації (4054) у другому читанні в нинішній редакції.
Але при цьому Томбінський назвав неприйнятною ту редакцію, в якій було ухвалено закон “Про електронні декларації”.

Наразі невідомо, чи погодиться Єврокомісія з тим, що Україна виконала необхідні для запровадження безвізового режиму вимоги, якщо цей закон не буде змінений.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна