Google змінить алгоритм пошуку для протидії “фейкам”

 

Інтернет-пошуковик Google змінить свій алгоритм так, щоб виключати з результатів пошуку посилання на фейкові новини та екстремістські висловлювання, передає BBC.

Як мовиться в заяві компанії, алгоритм буде змінено для протидії групам, які використовують нечесні прийоми оптимізації пошуку.

“Наші алгоритми завжди намагалися “обдурити” люди або системи, щоб їх сайти виявлялися як можна вище у виведенні результатів пошуку – вони використовували “ферми” низькоякісного контенту, прихований текст і інші недобросовісні прийоми”, – констатує Google.

Частина змін стосуватиметься інструкцій для оцінювачів алгоритмів – живих співробітників компанії, які регулярно оцінюють якість роботи пошуковика. Тепер від них вимагатимуть позначати в результатах пошуку образливі матеріали, сайти зі спростованими теоріями змови та просто недостовірною інформацією.

Також зміниться кількість факторів, на які зважає пошуковик, визначаючи черговість виходу на сторінку результатів пошуку.

Зараз пошуковик враховує понад 100 таких факторів – від свіжості вмісту на сайті до того, як часто словосполучення, що шукається, з’являється на знайденій сторінці. Надалі більш авторитетні джерела інформації завжди будуть з’являтися ближче до вершини списку результатів пошуку, а ті, які вважаються неавторитетними – вирушати до самого низу.

Як сказано в прес-релізі Google, це зроблено для того, щоб уникнути інцидентів на кшталт торішнього, коли компанія потрапила під шквал критики після того як з’ясувалося, що її пошуковик “заперечує Голокост”.
На запит “Як відбувся Голокост?” в топ результатів виводилися сайти зі статтями, які заперечують злочин нацистів.

Читайте також:
Сервіс Google Maps декомунізував Крим, але вже попросив вибачення

Google обігнав Apple і став найдорожчою компанією у світі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.