ГУР: “Я ухилянт” ― це російська ІПСО для розколу українського суспільства

Тренд із поширенням у мережі ТікТок відео про “будні ухилянта”, пісні “Я ухилянт” та інших подібних “замальовок” – це чергова інформаційна кампанія РФ проти України, спрямована на розкол українського суспільства.

Це випливає з оприлюдненого 16 квітня попередження Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Як зазначили у відомстві, останнім часом у ТікТок та інших соцмережах один за одним з’являються ролики, на яких нібито українські чоловіки знімають себе на відео за кордоном на відпочинку та називають себе “ухилянтами”.

Подібний контент швидко набирає перегляди та коментарі аудиторії ― як схвальні, так і критичні. Але жваві дискусії під цими відео тільки просувають їх у тренди.

У ГУР зауважують, що для подібного контенту одночасно були створені “народні” пісні, у текстах яких завжди простежується основний меседж ― вихваляння “ухилянтів”.

“Синхронність появи численних пісень та відео, що “героїзують” чоловіків, які відмовляються стати на захист власної країни, анонімність їхніх авторів та просування цього контенту організованими групами ботів свідчать про цілеспрямовану ворожу пропагандистську кампанію.

Вказана ІПСО ― класична технологія розколу суспільства, коли з одного боку є “оборонці”, а є “ухилянти”. Мета таких дій ворога ― зірвати мобілізацію, збільшити напругу в суспільстві через внутрішнє протистояння”, – наголошують у ГУР.

Там також нагадують, що пропаганда Кремля не припиняє спроб підірвати українське суспільство зсередини, дискредитувати образ захисників і захисниць України, застосовуючи для цього будь-які методи.

“Закликаємо всіх критично ставитися до інформації, яка надходить з анонімних джерел і завжди памʼятати, що можливістю жити і зокрема споживати різноманітний контент у соцмережах ми завдячуємо лише оборонцям України”, – нагадали у відомстві.

Контекст

У соцмережі TikTok спершу “завірусився” тренд під назвою “Будні ухилянта”. Молоді чоловіки почали поширювати власні відео з відпочинку за кордоном, прогулянок, походів у ресторани тощо під заголовком “Будні ухилянта” і з хештегами “ухилянт”, “я ухилянт” тощо.

Трапляються відео з підписами “Будь-яка погода хороша, коли ти ухилянт”, “Яке життя яскраве, коли ти ухилянт” тощо.

Після того, як ці відео почали набувати дедалі більшої популярності (зокрема, через велику кількість коментарів як на підтримку, так і з критикою їхніх авторів), військовослужбовці почали записувати “відповідь” відео з фронту й військової служби під заголовком “будні, коли ти не ухилянт”.

Щойно тренд трохи пішов на спад, як у ТікТок з’явилася й почала набирати популярності пісня під назвою “Я ухилянт”, після чого “вірус” набув нового поштовху.

Читайте також:
Росія провалила найдорожчу у своїй історії ІПСО проти України, — Буданов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна