“Люди з орбіти Луценка”. Як обирали головного чистильника прокуратури та які схеми з цим відкрилися

представлення - Володимир Уваров і Юрій Луценко

Представлення нового голови Генінспекції Генеральної прокуратури: Анжела Стрижавська, Юрій Луценко, Боглан Витвицький і Володимир Уваров.
Фото: ГПУ

Генпрокурор Юрій Луценко призначив новим керівником Генеральної інспекції ГПУ свого колишнього підлеглого з системи МВС, 52-річного генерал-майора поліції Володимира Уварова. Саме на нього лягає відповідальність за очищення прокуратури “від зрадників і хабарників”, як сказав Луценко.

Процедура відбору “головного чистильника” була непрозорою і лише формально передбачала участь представників громадськості.

Як стало відомо “Новинарні“, обрання головою Генінспекції пана Уварова з його “оперативною пам’яттю” та багажем ініціатив може означати наміри ГПУ залишити функції досудового слідства в Генеральній інспекції і після листопада 2017 року, що наразі не передбачено чинним законодавством.

автор: Дмитро Лиховій

Представлення. Луценко з Уваровим

Генпрокурор Юрій Луценко представив нового керівника в уже звичному для себе медіа-форматі: службовий кабінет із “зеківською” кружкою на столі, мікрофони й камери кількох каналів, винуватці “свята”, а також – для посилення ефекту – Богдан Витвицький, радник ГПУ, юрист з Америки, який свого часу був федеральним прокурором та помічником генерального прокурора США.

“Нещодавно за результатами першого туру після проходження всіх співбесід була рекомендація мені на призначення керівника генінспекції, який отримав шість голосів [членів конкурсної комісії] з семи. Це Володимир Уваров, який не працював в ГПУ, але має величезний досвід в МВС”, – сказав Луценко у розлогому вступному слові.

“Я його добре пам’ятаю, у нього більше 26 років в органах внутрішніх справ і близько 20 – в карному розшуку. Саме така оперативна пам’ять нам потрібна для початку виявлення корупціонерів і зрадників всередині ГПУ. Важливий досвід роботи і те, що він, як і я, тут чужорідне тіло, яке не має жодних зв’язків. Тому за рекомендацією підписую це призначення”, – заявив генпрокурор.

Про “жодних зв’язків у ГПУ” – це, звісно, якщо не рахувати зв’язок принаймні з самим Луценком у час його роботи на посаді міністра внутрішніх справ у “помаранчевий” період 2005-2006 та 2007-2010 років.

Володимир Уваров у 2010 році

Володимир Уваров у 2010 році

Уваров Володимир Геннадійович (народився 6 квітня 1964 року) досі був професором кафедри кримінального процесу факультету підготовки слідчих для органів досудового розслідування Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

У часи Луценка-міністра генерал-майор міліції Уваров очолював управління внутрішніх справ Миколаївської області, перед тим був першим заступником начальника ГУ МВС на Дніпропетровщині.

Пішов на пенсію у рік перемоги на виборах 2010 року президента Віктора Януковича. Водночас на фото зафіксовано портрет Януковича в робочому кабінеті Уварова.

Раніше Уваров обіймав посаду начальника Дніпродзержинського міського управління міліції ГУ МВС, працював начальником управління карного розшуку ГУ МВС у Дніпропетровській області.
Був депутатом Дніпродзержинської міської ради п’ятого скликання від партії “Народний союз “Наша Україна”.
Заслужений юрист України (2006).

Читайте також:
За три місяці перевірок доброчесності у прокуратурі покарано лише трьох людей

“Співпраця з громадянським суспільством через Петра Шкутяка та декларації доброчесності дали невеликий ефект, суспільство очікує великих чисток”, – заявив Луценко.

Уваров заступає на посаду з 1 грудня. За словами генпрокурора, 87 працівників Генінспекції повинні почати роботу з 1 січня.

Генеральний прокурор додав, що Володимир Уваров призначається на посаду на випробувальний термін три місяці, а, в разі ефективності його роботи, з ним буде укладено 5-річний контракт.

“На даному етапі структури ще немає, вона починається з чистого аркуша. Йдуть зараз співбесіди. Потрібно набрати новий склад. Поки нічого доповідати. Але плани є, позиція, про це пізніше, коли буде про що говорити…” – заявив сам Уваров в ефірі каналу “112 Україна“.

“Люди проходять через комісію, ми дивимося, ким людина працювала, рейтинг, вивчаємо інформацію, яка є в ЗМІ. Головне завдання, по-моєму – це документування та притягнення до кримінальної відповідальності, маю на увазі, хабарників. Це головне. Хоча таких напрямків багато”, – додав новий очільник Генінспекції.

Юрій Луценко нагадав, що Генінспекція ГПУ створюється за зразком США, а його радник Богдан Витвицький брав участь у процесі конкурсного відбору і у створенні з нуля нового підрозділу ГПУ.

Юрчишин: “Там все багнисто”

Ярослав Юрчишин

Ярослав Юрчишин

Конкурс в Генінспекцію ГПУ викликав достатньо серйозний ажіотаж – лише на посаду керівника подавалося понад 80 осіб.
Загалом серед понад 400 претендентів в ГІ майже третину (близько сотні осіб) становили кандидати не з системи прокуратури. “При цьому більшість “зовнішніх” таки були представникам силових структур (Нацполіція, податкова міліція тощо), або юристами, які мали досвід роботи в силових структурах”, – зазначив у блозі член конкурсної комісії від громадськості Ярослав Юрчишин, виконавчий директор “Transparency International Ukraine”.

Як результат кількамісячної роботи, було відібрано 12 кандидатів на посаду голови генеральної інспекції прокуратури.

Читайте також:
“12 друзів Луценка”. З кого обиратимуть Генерального інспектора прокуратури

Представник громадськості Юрчишин у коментарі “Новинарні” серед “сильних кандидатів” назвав зокрема одного з керівників “справи діамантових прокурорів” Тараса Безрукого, але його не відібрали в топ-12.
Фаворитом Юрчишина в чільні дюжині був Сергій Гайдай, який працював слідчим обласного управління міліції у Черкаській області, а в грудні 2015 року за результатами проходження відкритого конкурсу був призначений заступником керівника Черкаської місцевої прокуратури.

До “суперфіналу” було відібрано двох. Крім Уварова – Володимир Купецький, за результатами конкурсу призначений на посаду керівника Золочівської місцевої прокуратури Львівської області; до конкурсу очолював прокуратуру Перемишлянського району.

“Слідуючи “прокурорській традиції”, неодноразово раніше відзначеній журналістами, Володимир Купецький використовує квартиру і автомобіль, зареєстровані на родичів, крім цього його дружина задекларувала 15 тисяч доларів США готівкою, хоча її заробіток за 2014 і 2015 роки складав по 15 тисяч гривень (менше 600 доларів)”, – констатували експерти РПР.

Зрештою шість голосів із семи конкурсна комісія віддала за Володимира Уварова.

За даними “Новинарні“, за нього не проголосувала лише Валентина Теличенко.

“Як на мене в цій пропозиції (кандидатура Уварова – “Н”) традиційно є як плюси, так і мінуси. Це не “нова кров”, але досвід та статус Уварова точно примусить як співробітників Генінспекції, так і працівників прокуратур поважати його думку”, – вважає Ярослав Юрчишин.

“Там все дуже багнисто, – констатує громадський активіст Юрчишин у коментарі “Новинарні“, – Силовики й Теличенко не пускають нову кров. Тому довелося обирати когось “менш зашквареного”.

Після голосування за Уварова Ярослав пішов зі складу комісії.

“Моя позиція така: якщо вже є голова, то управлінськи неправильно за нього формувати структуру. Бо він тоді, якщо нічого не вдасться, скаже – “це ви мені непотріб набрали”. Моя була пропозиція – ми обираємо голову, а він уже формує комісію своїм рішенням, щоб саме він, а не Луценко чи хтось інший, був відповідальний”.

Слюсар: Луценко вводить в оману, коли каже, що генінспектора обирала громадськість

andriy-slyusarЩе один розлогий коментар для видання “Новинарня” з приводу формування Генеральної інспекції ГПУ дав Андрій Слюсар – нині експерт робочої групи “Реанімаційного пакету реформ” з реформування органів правопорядку, а раніше – працівник прокуратури.

“Після того, як відбіркова комісія рекомендувала двох кандидатів – Володимира Уварова й прокурорського працівника (Володимира Купецького), особисто я очікував саме такої розв’язки. Адже, по-перше, кадрова політика Юрія Луценка в Генеральній прокуратурі тяжіє до залучення старих перевірених кадрів з органів внутрішніх справ, які так чи інакше перетиналися з ним у період роботи Луценка в МВС.

Очевидно, це призначення, продиктоване в тому числі питаннями особистої лояльності й побудови команди, якій сам Юрій Луценко міг би довіряти.

Так, ми бачимо, що Володимир Бедриківський, який очолює одне з найбільш потужних управлінь ГПУ, що відповідає за процесуальне керівництво фактично всім розслідуванням, крім прокурорського слідства, – він виходець з органів міліції. Так само давній соратник Луценка Юрій Мартиненко, який претендував і на заняття посади генерального інспектора – він у даний час заступник начальника управління внутрішньої безпеки ГПУ.

Тож малоймовірно, що на посаду керівника Генеральної інспекції ГПУ могла бути призначена особа, в якої у Юрія Луценка немає історії особистих контактів”, – сказав Андрій Слюсар.

За його словами, процедуру відбору й призначення голови Генінспекції навряд чи можна назвати прозорою.

“Загалом, до цього відбору виникає маса запитань, навіть безвідносно до особи, яка була зрештою призначена. Адже ця процедура реально нічим не регулювалася. Немає взагалі жодного нормативного чи відомчого акту, який би регулював цей процес відбору Володимира Уварова для призначення генеральним інспектором ГПУ (крім наказу генпрокурора – “Н”). Тож створюється ризик можливого оскарження і скасування цього рішення судом.

Узагалі незрозуміло, як ці кандидати потрапляли до списків, які вони проходили етапи тестування (адже на сайті сказано, що мало не добровільним було це тестування) і як відбирали учасників фінальної співбесіди. Усе закрито”, – зазначив експерт РПР.

“Я знаю, що з 12 фіналістів Володимир Уваров був чи не найстаршим і мав чи не найнижчий результат за тестуванням загальних здібностей. Реально були кандидати, які в 10 разів більше балів набрали, ніж він”, – сказав Слюсар.

“Та й якщо розглянути склад відбіркової комісії по персоналіях, то очевидно, що більшість комісії тяжіла до орбіти чи сфери впливу Юрія Луценка, і з цим пов’язаний саме такий набір фіналістів. Комісію очолювала заступник генпрокурора Анжела Стрижевська. Крім того, там був кадровий працівник ГПУ (прокурор відділу нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Максим Кутерга – “Н”). Там була Валентина Теличенко, яку записали «правником», але ми знаємо, що вона два місяці ходила фактично в статусі заступниці генерального прокурора, представлена так Юрієм Луценком, а потім якось із призначенням не склалося, і причини не були озвучені. Але очевидно, що й Теличенко в даній ситуації є людиною, близькою до Луценка. Це вже три голоси. Четвертий – взагалі не зрозуміло, за якою логікою до комісії був включений працівник Служби безпеки України (Олег Мукосій – “Н”) – записаний без посади, лише «полковник СБУ», делегований з іншого правоохоронного органу на прохання Юрія Луценка.

Інші три голоси в комісії – це були радник Луценка Богдан Витвицький (екс-помічник федерального прокурора США, якого якого Луценко попередньо анонсував як голову конкурсної комісії з відбору кадрів для генінспекції ГПУ – «Н») і двоє представників громадськості, Ярослав Юрчишин з Transparency International та Юрій Білоусов («Експертний центр прав людини»).

Тобто, як бачимо, громадськість була в меншості, і слова Луценка про те, ніби «Уварова обирала громадськість», не відповідають дійсності.
Більше того, зі спостерігачами теж не склалося – я знаю, що журналістам відмовили на їх прохання прийти на процес тестування. Сказали – «читайте інформацію на сайті»”, – розповів Андрій Слюсар.

“Результат – маємо те, що маємо. Генеральним інспектором призначена людина, яка працювала з Юрієм Луценком десять років тому.
Сам Володимир Уваров каже, нібито він був лише «одним із 300 тисяч підлеглих» міністра, але насправді – одним із 24 начальників обласних управлінь МВС, з яким Луценко однозначно персонально спілкувався”, – констатував експерт РПР.




“Що далі? Потрібно сформувати структуру з більш як 80 працівників. Але ж Генеральна інспекція не створюється з нуля. Вона діяла й діє, її поки що очолював Максим Мельніченко.
Якогось дива з новою Генінспекцією не станеться. Ну, вони можуть активніше працювати. Але якщо виходити з того, що сказав Луценко на представленні Уварова – «викриття зрадників, арешти хабарників», то ці 88 працівників однозначно не зможуть щось зробити без оперативного супроводу, певних оперативних служб. У даному випадку це, скоріше за все, буде Служба безпеки України, яка проводитиме оперативно-розшукові заходи  і виявлятиме нечистих на руку прокурорів. Оскільки в конкурсну комісію був залучений працівник СБУ, скоріше за все, є якість домовленості про співпрацю”, – вважає Слюсар.

Сигнал для залишення в ГПУ
функцій досудового слідства?

Крім того, експерт РПР звернув увагу на заяви, якими пан Уваров запам’ятався на етапі співбесід. “Він заявляв, що є прихильником звуження повноважень Державного бюро розслідувань”, – констатує Андрій Слюсар.

“Кримінально-процесуальний кодекс передбачає, що Генеральна прокуратура зберігає функцію досудового розслідування лише до листопада 2017 року. Тобто менше року залишилося їм розслідувати, власне. Далі ці повноваження повинні перейти до Державного бюро розслідувань, яке зараз створюється. Але Генеральна прокуратура, зокрема Анжела Стрижевська, висловлювалася за потребу змінити законодавство – чи то для відтермінування цього моменту, чи якимсь інним чином.
І Уваров також виступає за звуження повноважень ДБР та залишення функції слідства в Генеральній інспекції ГПУ – він має з цього приводу певні нотатки та бажання оформити їх у вигляді законопроекту”, – констатував Слюсар.

Як відомо, наразі Генінспекція має ці повноваження, але вони тимчасові, до листопада 2017-го.

З огляду на відбір Уварова, каже експерт, “можливо, найближчим часом ми побачимо якісь законодавчі ініціативи народних депутатів, які тісно співпрацюють з Генпрокуратурою, в тому числі з метою збереження слідства в ГПУ”.

“Припускаю, що ГПУ буде використовувати результат усього цього відбору в Генінспекцію як додатковий аргумент для адвокації відповідного законопроекту. Мовляв, «от у нас є такий очільник інспекції, не з системи, який пройшов через конкурс, якого обирала громадськість, а тому йому потрібні повноваження, щоб здійснити чергову спробу очищення прокуратури від хабарників». Ось на цьому вони можуть спекулювати”, – сказав Андрій Слюсар.

Читайте також:
Луценко не звільнив Суса за брехню в е-декларації,
а лише виписав догану та перевів на іншу посаду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.