“12 друзів Луценка”. З кого обиратимуть Генерального інспектора прокуратури

 

Андрій Слюсар
експерт робочої групи РПР з реформування органів правопорядку, прокурор

(FB)

Уже найближчим часом (у понеділок-вівторок – “Н”) ми дізнаємося ім‘я нового керівника Генеральної інспекції, яку анонсують як дієвий інструмент очищення органів прокуратури.

Про своєрідність організації самого конкурсу я вже трохи писав раніше, а зараз спробуємо розібратись, хто ж претендує на цю відповідальну посаду.

Оскільки Генпрокуратура фактично не оприлюднила жодної інформації про кандидатів, так само, як і результатів проходження ними попередніх етапів конкурсу, то доводиться використовувати те, що пропонує Google.

Сергій Гайдай у грудні 2015 року за результатами проходження відкритого конкурсу був призначений заступником керівника Черкаської місцевої прокуратури (у ході конкурсу отримав такі результати тестування: знання законодавства – 92 бали; загальні здібності – 28,3). В органи прокуратури він прийшов лише після конкурсу, до цього працював слідчим обласного управління міліції у Черкаській області.

Дмитро Третьяков за результатами того ж конкурсу був призначений заступником керівника Одеської місцевої прокуратури № 3 (результати тестування: знання законодавства – 97 балів; загальні здібності – 46,7), до цього призначення він працював слідчим Генеральної прокуратури.

Володимир Купецький теж за результатами конкурсу призначений на посаду керівника Золочівської місцевої прокуратури Львівської області (результати тестування: знання законодавства – 90 балів; загальні здібності – 28,33). До конкурсу працював в органах прокуратури та очолював прокуратуру Перемишлянського району, яка була ліквідована після створення Золочівської місцевої прокуратури.
Слідуючи “прокурорській традиції”, неодноразово раніше відзначеній журналістами, Володимир Купецький використовує квартиру і автомобіль, зареєстровані на родичів, крім цього його дружина задекларувала 15 тисяч доларів США готівкою, хоча її заробіток за 2014 і 2015 роки складав по 15 тисяч гривень (менше 600 доларів).

Юрій Мартиненко в червні 2016 року призначений заступником начальника управління внутрішньої безпеки ГПУ, до цього він з 2014 року працював на аналогічній посаді у структурі МВС.
У Мартиненка дуже давня історія співпраці з нинішнім генпрокурором. Зокрема, ще у 2007 році він був юристом “Народної самооборони” Юрія Луценка, після цього у 2008-2010 роках, за часів Луценка у МВС, фактично керував департаментом внутрішньої безпеки міліції.

Електронна декларація Юрія Мартиненка має деякі відмінності від попередньо поданої декларації старого зразка за 2015 рік. Зокрема, у “паперовій” декларації вказано 580 тисяч гривень на рахунку у банку (без зазначення назви установи), проте у електронній декларації цього вкладу уже немає, однак з’явились: 50 тисяч доларів США готівкою (близько 1,3 млн грн.) та набута у власність ще у 2012 році земельна ділянка площею 0,15 га.

Володимир Уваров на даний час працює професором кафедри кримінального процесу у Дніпропетровському університеті внутрішніх справ. До цього пан Уваров, генерал-майор міліції, мав тривалу кар’єру у органах міліції, за часів керівництва міністерством Юрієм Луценком він очолював Миколаївське обласне управління внутрішніх справ.

Дмитро Міськів зараз очолює відділ оперативного моніторингу управління внутрішньої безпеки національної поліції у Львівської області. У мережі є інформація про побиття Міськівим (на той час заступником начальника Кам’янка-Бузького райвідділу міліції у Львівській області) у 2012 році журналіста, що висвітлював акцію протесту.

Тарас Семків і Олександр Мельник були керівниками підрозділів в управлінні реформ і генеральній інспекції, сформованих колишнім заступником генпрокурора Давідом Сакварелідзе. До цього вони працювали в органах прокуратури відповідно Івано-Франківської і Вінницької областей.

Інші двоє кандидатів, які були призначенні до нині діючої Генеральної інспекції лише у серпні 2016 року, а тому, скоріше за все, є людьми поки ще керівника Генеральної інспекції Максима Мельніченка, який до цього часу відповідає за кадрову політику у підрозділі. Зокрема, це Тарас Баклан та Валерій Коновод.

Більше того, Валерій Коновод був фігурантом журналістського розслідування стосовно походження діамантів, які і дали усім відомий псевдонім “діамантовому прокурору” Олександрові Корнійцю. Саме слідчий міліції Коновод розслідував провадження, в ході якого була вилучена велика кількість ювелірних виробів і коштовного каміння, значна частина якого зникла після визнання їх речовими доказами.

Після переходу на роботу у прокуратуру Київської області Валерій Коновод був відряджений до Генеральної інспекції ГПУ і навесні 2016 року за дорученням Максима Мельніченка безпосередньо здійснював процесуальне керівництво у провадженні про зникнення ювелірних виробів, які він же і вилучав, будучи слідчим міліції.

Стосовно двох працівників прокуратури: Олексія Семенюка (прокурор відділу прокуратури Дніпропетровської області) та Андрія Синюка (слідчий Генінспекції ГПУ) будь-яка інформація, окрім електронних декларацій, у вільному доступі відсутня.

Очевидно, що в розпорядженні конкурсної комісії є значно більше інформації про кожного з кандидатів, але вибір видається доволі нелегким, навіть без урахування можливих спроб “протягнути” потрібну керівництву ГПУ людину.

Тим цікавіше буде спостерігати за проведенням співбесід. Принаймні Генпрокуратура обіцяє транслювати їх онлайн.

Читайте також:
Луценко підписав наказ про підбір кадрів у генінспекцію ГПУ,
яка стежитиме за законністю дій прокурорів

За три місяці перевірок доброчесності у прокуратурі покарано лише трьох людей

“Чистильник-АТОвець” Шкутяк звільнився з генпрокуратури, отримавши іменний годинник

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна