Луценко підписав наказ про підбір кадрів у генінспекцію ГПУ, яка стежитиме за законністю дій прокурорів

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко сьогодні, 8 серпня, підписав наказ “Про першочергові організаційні заходи із забезпечення формування кадрового складу Генеральної інспекції” ГПУ.

“Сьогодні ми підбиваємо підсумки підготовчого етапу створення генеральної інспекції при Генпрокуратурі. Органу, який має наглядати над законністю дій прокурорів та слідчих усієї системи прокуратури, який має бути створений з нуля”, – повідомив Луценко.

За його словами, конкурсна комісія, яка відбиратиме кандидатів, складається з 7 осіб, з них 5 – представники громадськості.

Генпрокурор зазначив, що комісія має подати йому по одній кандидатурі на посаду керівника, двох заступників та членів генеральної інспекції.

“Конкурс складається з пропозиції добровільно пройти тест на загальні навички IQ, а також на знання законодавства. Кандидати, які найкраще складуть цей тест допускаються до співбесіди”, – пояснив Луценко, зазначивши, що після цього комісія буде визначати переможців серед кандидатів.

За словами генпрокурора, заробітна плата співробітників генеральної інспекції буде вдвічі більша, ніж заробітна плата працівників органів прокуратури.

До складу комісії увійшли заступник прокурора Анжела Стрижевська, американський юрист українського походження Богдан Витвицький, правозахисниця Валентина Теличенко, член правління Transparency International Ярослав Юрчишин, представник Human Rights Юрій Бєлоусов і технічний працівник ГПУ, прокурор відділу з нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-пошукової діяльності Максим Кутерга.

Голову комісії призначає генпрокурор. І, згідно із законом, Луценко призначив на цю посаду громадянку України Анжелу Стрижевську.

Водночас він звернувся до присутнього колишнього федерального прокурора, а нині – помічника федерального прокурора США Богдана Вітвіцького із проханням “бути лідером цієї комісії” і “спробувати перенести американський досвід при співбесідах кандидатів”.

При цьому генпрокурор наголосив, що поряд із наказом про першочергові заходи забезпечення формування кадрового складу генеральної інспекції він також підписує лист до голови Служби безпеки України з проханням делегувати одного члена в комісію, а також поінформувати своїх співробітників про подачу заяв на близько десятка оперативних посад “тих, хто буде співпрацювати з прокурорами, виявляти хабарників та зрадників в органах прокуратури”.

“Термін подачі заявок – до 10 вересня, з 10 вересня запрацює комісія на чолі з двома достойними працівниками”, – зазначив Луценко.

Створення генеральної інспекції передбачено реформою прокуратури.

Раніше Юрій Луценко висловлював сподівання, що конкурсну комісію з відбору працівників генінспекції очолить Богдан Вітвіцький, який “знає, що таке владна мафія”.

ЗМІ також називали Вітвіцького серед імовірних кандидатів на керівництво Національним антикорупційним бюро.

Читайте також:
Луценко візьме в ГПУ помічника федерального прокурора США

Луценко розповів, як реформує ГПУ й кого зробив своїми заступниками

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна