Луценко розповів, як реформує ГПУ й кого зробив своїми заступниками

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко сьогодні, 30 травня, провів першу прес-конференцію після призначення на цю посаду. Він, зокрема, розповів про те, кого зробив своїми заступниками, з якими планує реформувати систему прокуратури, та про інші кадрові призначення в ГПУ.

Так, першим заступником генпрокурора став народний депутат від “Народного фронту”, юрист за освітою Дмитро Сторожук.

Раніше ЗМІ повідомляли про те, що “Нарфронт” як партнер Блоку Петра Порошенка по коаліції наполягав на кандидатурі Сторожука, прагнучи “урівноважити” наближеного до президента Луценка “своїм” першим заступником.

Водночас Луценко наголосив, що сам обрав собі першого заступника.

“Стосовно Сторожука – це рішення моє. Я вважаю, що сюди мають прийти нові люди”, – сказав очільник ГПУ.

За словами генпрокурора, у підпорядкуванні Сторожука перебуває департамент нагляду за додержанням законності в силових структурах України, який очолив генерал-полковник Володимир Бедриківський.

Заступником генпрокурора, до компетенції якого входитиме міжнародна співпраця і представництво інтересів держави у судах, призначений Євген Єнін.

“35 років, три вищі освіти, володіє трьома іноземними мовами, працював на оперативних посадах в управлінні розвідки СБУ та служби зовнішньої розвідки, зараз до останнього дня працював радником посольства України в Італійській республіці”, – розповів про нього Луценко.

Ще одним заступником генерального прокурора стала правозахисниця Валентина Теличенко, відома тим, що захищала і захищає в судах інтереси Мирослави Гонгадзе, Надії Савченко, Юлії Тимошенко тощо.

Також Теличенко представляла інтереси самого Юрія Луценка в Європейському суді з прав людини, який визнав затримання Луценка незаконним, а справу проти нього – політично вмотивованою.

“Її завдання – проведення нових конкурсів у місцеву прокуратуру, реформа Академії прокуратури за західними стандартами, введення західних стандартів статистики та оновлення українського законодавства”, – повідомив генпрокурор.

Трьох заступників генпрокурора, які залишилися йому “у спадок” від Віктора Шокіна, – Юрія Севрука, Олега Заліска і Романа Говду – Луценко, за його словами, попросив написати заяви про відставку.

Нагадаємо, загалом у генпрокурора шість заступників.
Відповідно, на своїх посадах залишилися Юрій СтолярчукАнатолій Матіос (головний військовий прокурор) та Назар Холодницький (керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури).

Читайте також:
Луценко в ГПУ скоротив “голос Шокіна” і звільнить половину заступників

Щодо інших призначень, то, зокрема, головою департаменту внутрішньої безпеки ГПУ стане 35-річний Петро Шкутяк.

“Він буде керівником робочої групи внутрішньої безпеки Генпрокуратури з перевірки прокурорів у центрі й на місцях. Шкутяк пройшов [шлях] від помічника майстра, був головою Долинської райдержадміністрації, брав участь у мовному майдані, у великому Майдані, добровольцем Майдану пішов на фронт, був важко поранений під Луганським аеропортом у селищі Георгіївка… Має п’ятьох дітей”, – розповів Луценко, подякувавши Шкутяку за те, що “погодився очолити робочу групу з перевірки доброчесності прокурорів”.

“Питання достатньо просте: є декларація прокурора – всі вони їх здали разом із членами сімей, це близько тисячі осіб… Якщо арифметика [доходів і витрат] не зійдеться, вони будуть звільнені наказом генпрокурора за порушення кодексу етики прокурорів”, – пояснив алгоритм перевірки очільник ГПУ.

Луценко також запевнив, що Шкутяк “не візьме жодного хабара”: “Я знаю Петра достатньо довго, і його батька також. Тому впевнений, що саме ця людина має символізувати прихід нових порядків у Генеральну прокуратуру”.

Усіх, хто має аудіо- й відеозаписи будь-яких незаконних вимог працівників прокуратури або інших силових структур, Луценко закликав надати їх департаменту під керівництвом Шкутяка.

“Я усвідомлюю, що вони не можуть бути доказами у суді, бо отримуються без рішення суду. Тим не менше, для роботи робочої групи Петра Шкутяка ці матеріали будуть безцінними доказами для очищення системи. Просив би допомоги громадськості в цьому питанні”, – наголосив він.

Окрім того, генпрокурор повідомив, що провів реорганізацію в слідчому блоці ГПУ.

“Я прийняв рішення, що блок слідства не змінює своїх керівників… Я даю 100 днів усім керівникам слідства і провів певну реорганізацію й системи, і кримінальних проваджень”, – заявив Луценко.

За його словами головне слідче управління, яке очолює Юрій Грищенко, працюватиме на правах департаменту.

До рівня департаменту буде підвищено управління спецрозслідувань під керівництвом Юрія Горбатюка.

“Це дозволить йому мати і слідчих, і прокурорів, що допоможе пришвидшити проходження справ і припинить внутрішню війну між різними службами ГПУ”, – наголосив Луценко.

Читайте також:
Заслати Горбатюка подалі з Києва намагається претендент на трон ГПУ Столярчук, – ЗМІ

“Ключове завдання цього департаменту – покарання тих, хто розкрадав країну за часів Януковича, репресував опозицію, бив і вбивав людей на Майдані”, – сказав генпрокурор.

Він також нагадав про наявність процедури заочного засудження осіб, які підозрюються в окремих справах.

“Горбатюк отримав завдання підготувати і пройти всю процедуру заочного засудження про розстріли на Майдані”, – зазначив Луценко, додавши, що багато підозрюваних переховуються або в окупованому Криму, або в Росії.

Читайте також:
Горбатюк: Януковича можна засудити заочно лише в одній із 12 порушених справ

Окрім того, департамент Горбатюка отримав у провадження справи щодо узурпації влади Януковичем через суди, діяльності сина Януковича, “вишок Бойка” тощо.

“Його завдання – довести до суду звинувачення фактично мафії за статтею створення злочинної організації. Це важке завдання, але допомагатимуть інші департаменти”, – зазначив Луценко.

Водночас департамент із розслідування злочинів щодо майна та державної служби, який називають департаментом “Кононенка-Грановського”, залишається у складі ГПУ.
Але цей департамент втратив особливий статус.

“Третій департамент під керівництвом Володимира Гуцуляка втратив свій особливий статус. Він заходить у блок слідства, займатиметься економічними злочинами – в тому числі й діючих високосадовців. Він не буде керуватися жодним депутатом і підпорядковується виключно моєму заступнику по слідству і мені персонально”, – запевнив генпрокурор.

Також Луценко пообіцяв, що до 1 квітня 2017 року буде оновлено склад місцевих прокурорів.

“Хочу заповнити знизу місцеві прокуратура юристами, які не працювали в ГПУ”, – заявив очільник генпрокуратури.

“Я не виключаю, що у системі є чесні, віддані люди. Але я не допускаю, щоб із 3388 кандидатів, які балотувалися [на посади місцевих прокурорів під час проведення конкурсу], дійшло до посад аж двож при 180 місцевих прокуратурах. Ця робота буде переглянута”, – наголосив Луценко.

Ще одним кроком для реформування ГПУ стане створення Генеральної інспекції, яка буде підпорядковуватися генпрокуратуру.

Юрій Луценко сподівається, що конкурсну комісію з відбору працівників інспекції очолить американський юрист українського походження Богдан Вітвіцький, який”знає, що таке владна мафія”.

“Принцип відбору людей, які мають фактично завершити злам старої НКВДшної системи в ГПУ, – це активність, ініціативність, чесність, професійність. Сподіваюся що конкурсна комісія запрацює ще в липні, відповідні зміни до закону – буквально декілька слів технічного характеру треба внести в закон про прокуратуру, – я передав президенту з проханням визнати цей закон як невідкладний”, – сказав генпрокурор.

Луценко сподівається, що депутати до канікул ухвалять необхідні зміни – аби вже в липні запустити конкурсну комісію, а “не пізніше 1 грудня отримати Генеральну інспекцію, яка полюватиме за хабарниками і зрадниками у Генпрокуратурі”.

Читайте також:
Луценко візьме в ГПУ помічника федерального прокурора США

Лещенко: Луценко за тиждень зробив для “януковичів” те, що Шокіну не вдавалося рік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна