Найєм: Нав’язуваний Заходом Мінський план – це зґвалтування, яке ми не пробачимо

 

Мустафа Найєм
народний депутат від Блоку Петра Порошенка

Жорстокий Мінськ, який нам нав’язують (FB)

Сьогодні дізнався деякі умови, на яких Україні пропонують рухатися в рамках Мінських угод. І чесно кажучи, я дещо здивований їх цинічністю.
Підкреслю ще раз, це лише деякі деталі, але і їх достатньо, щоб зрозуміти, в якій небезпечній пастці ми можемо опинитися.

Україні пропонують почати виконання політичної частини Мінських угод при більш ніж дивній конфігурації заходів та кроків щодо забезпечення безпеки.

Зокрема, нам пропонують почати розгляд і прийняти закон про вибори на окупованих територіях, а також зміни до Конституції відразу після відведення військ на двокілометрову зону.

При цьому в пропонованому варіанті немає пункту про виведення російської військової техніки і військ. Це пропонується компенсувати роззброєнням існуючого контингенту.

При цьому ЗСУ пропонується “прибрати” в казарми, а військову техніку [бойовиків] на окупованих територіях – не вивести! – а складувати в спеціально охоронюваних seal storages (опечатані сховища – “Н”).

В умовах – ні слова про контроль над кордоном. Причому не тільки українськими військами, а й навіть місією ОБСЄ (!), що, нагадаю, обумовлено в п. 4 Мінських протоколів.

Додатковою умовою, звичайно ж, є перемир’я. Але при цьому – ніяких гарантій дотримання перемир’я, і ні слова про наслідки для агресора в разі, якщо це перемир’я буде порушено.

Продовження тиску на Україну в питанні виконання Мінських угод в нинішньому вигляді загрожує дестабілізацією ситуації в країні, наслідки якого ні європейці, ні американці вперто не хочуть усвідомлювати.

Чесно кажучи, я здивований: наші партнери не бачать, не прогнозують, не розуміють настроїв, а іноді взагалі виникає відчуття, що сприймають наші застереження як перебільшення або метафору.

Тим часом, будь-які натяки на можливість голосування політичної частини Мінських угод в залі Верховної Ради може призвести не просто до протестів. Скажу прямо: на сьогоднішній день спроба “продавити” через парламент зміни Конституції і закон про вибори на окупованих територіях без гарантій безпеки може призвести до протестів, провокацій, громадського протистояння, які так чи інакше делігітимізують парламент України і президента Петра Порошенка.

Думаю, давно пора зрозуміти, що надворі не 1994 рік. Другий трюк із Будапештським меморандумом – гарантіям на словах, не забезпечених конкретними діями з боку партнерів – не пройде.

Нагадаю, що статус Будапештського меморандуму був куди вищий від Мінських угод – його офіційно й публічно підписували президенти чотирьох країн. А не лідери двох терористичних організацій, колишній президент України і посол Росії в Україні.

Пора або визнати провал Мінських угод з вини Росії, або шукати альтернативу. Інакше це відкрите зґвалтування, яке ми не готові пробачити. Ні сьогодні, ні історично.

Читайте також:
Байден порівняв Донбас із Техасом і заявив,
що Україна згідна на його “особливий статус”

“Два роки по тому”. Волноваха вже мітингує проти відведення ЗСУ

Сторони АТО успішно розвели сили біля Богданівки, – Лисенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.