Штаб АТО: Все частіше доводиться відкривати вогонь у відповідь

 

“За період з 1 по 22 травня, а це фактично термін дії останніх домовленостей щодо перемир’я, у зоні антитерористичної операції незаконними збройними формуваннями було здійснено понад 350 обстрілів сил АТО, з них близько 70 обстрілів здійснені зі зброї, що заборонена Мінськими домовленостями – зі ствольної артилерії великого калібру, мінометів калібру 120 мм і танка”, – про це повідомив на прес-конференції в Краматорську начальник прес-центру штабу АТО полковник Роман Драпак.

За його словами, “кричущим фактом порушення бойовиками будь-яких домовленостей про припинення вогню і повної відмови від врегулювання конфлікту мирним шляхом” є обстріл противником у ніч на неділю позицій сил АТО та житлових кварталів міста Авдіївка на Донеччині.

“Нагадаю, в ніч з 21-22 травня незаконні збройні формування двічі здійснили вогневий наліт на промзону та околиці Авдіївки, застосувавши артилерійські системи калібру 122 мм. Всього в ту ніч бойовиками по цьому району було випущено понад 300 снарядів. В результаті цього обстрілу один військовослужбовець ЗС України загинув, один був поранений. Окрім того, отримала поранення літня жінка. Декілька будинків місцевих мешканців були зруйновані”, – зазначив полковник Драпак.

 

Речник штабу АТО майор Антон Миронович спростував інформацію про те, нібито українським підрозділам суворо заборонено за будь-яких обставин застосовувати зброю.

“Ми суворо дотримуємось Мінських домовленостей, інших угод про деескалацію конфлікту на Донбасі. Все важке озброєння калібру більше 100 мм відведене на визначені відстані від лінії розмежування сторін. Ми за жодних обставин не відкриваємо вогонь першими, не проводимо жодних наступальних операцій. Разом з тим, останнім часом українським воїнам все частіше доводиться відкривати вогонь у відповідь на збройну агресію противника”, – заявив Миронович.

За його словами, відкриття вогню здійснюється “лише у разі безпосередньої загрози життю та здоров’ю українських військовослужбовців, мирних мешканців, можливого знищення міської та промислової інфраструктури регіону”.

Також штаб АТО повідомив про активізацію останнім часом повітряної розвідки з боку противника.

“За період з 1 по 21 травня було зафіксовано 35 фактів застосування противником безпілотних літальних апаратів. Чотири рази над позиціями наших підрозділів за цей період «працювали» ударні безпілотники”, – зазначив Роман Драпак.

Читайте також:
Найбільший за рік артобстріл Авдіївки – це “екзамени студентів з Росії”

У штабі АТО озвучили чисельність бойовиків ОРДЛО та російських окупантів

Підсумки “пасхального миру”: 4 загиблих, десятки поранених

Як відомо, 29 квітня Тристороння контактна група в Мінську (за участю “представників окремих районів Донецької та Луганської областей”) погодила дотримання повного режиму припинення вогню на Донбасі з настанням Великодня і травневих свят. Домовилися про те, що “режим тиші” набуде чинності в суботу, 30 квітня, в 00 год. 00 хв.

Протягом 29 квітня штаб АТО зафіксував 40 обстрілів з боку бойовиків, загинули 2 та зазнали поранень 4 українських військових.

30 квітня, в перший день офіційного перемир’я, окупаційні війська не дотрималися умов режиму тиші: штабом АТО було зафіксовано 27 обстрілів з боку бойовиків; в зоні АТО загинув 1 військовий ЗСУ, 7 – отримали поранення.

1 травня було зафіксовано 6 збройних провокацій, жоден боєць ЗСУ не постраждав; 2 травня – 5 обстрілів, 1 поранений; 3 травня – 6 обстрілів і також 1 поранений.
4 травня – 13 обстрілів і 2 постраждалих від протипіхотних мін; 5 травня – 11 обстрілів і 1 поранений; 6 травня – 7 обстрілів та 3 легко поранених внаслідок підриву на вибуховому пристрої, 7 травня – 12 обстрілів, 1 поранений; 8 травня – 9 обстрілів, 2 загиблих (обидва – підірвалися на мінах) і 4 поранених; 9 травня – 1 загиблий і 2 поранених (усі підірвалися на міні).

Таким чином, як підрахувала “Новинарня”, за період “пасхального миру” 30 квітня – 9 травня Збройні сили України на Донбасі зазнали таких загальних втрат: четверо загиблих і 24 поранених.
Серед загиблих троє підірвалися на мінах або розтяжках.

Після закінчення святкового періоду кількість обстрілів з боку НЗФ почала зростати, як і число загиблих та поранених.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна