АТО: в нас один поранений; бойовикам передають труп убитого учасника ДРГ

 

За минулу добу, 7 травня, в зоні проведення антитерористичної операції загиблих серед українських військових немає.

“За минулу добу жоден український військовослужбовців не загинув, проте один наш боєць був поранений. Це сталося на маріупольському напрямку поблизу села Тарамчук”, – повідомив на брифінгу речник адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник.

За його словами, поранений військовий доставлений до маріупольської лікарні.

Відповідно до зведення прес-центру штабу АТО, “бойовики продовжують порушувати домовленості про сувору заборону застосування зброї”. Минулої доби противник 12 разів обстрілював позиції сил АТО.

Зокрема, на Маріупольському напрямку бандформування наприкінці дня обстріляли позиції сил АТО в районі Тарамчука з гранатометів різних систем та стрілецької зброї, а також із заборонених мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм.

Увечері 7 травня з передмістя тимчасово окупованого Донецька незаконні збройні формування декілька разів відкривали вогонь з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї по опорних пунктах ЗСУ в районі Авдіївки.

Неподалік Луганського, що розташоване біля Світлодарського водосховища, проросійські бойовики застосовували проти українських захисників, окрім стрілецької зброї, також озброєння БМП.

На Луганщині впродовж минулої доби зберігалось відносне затишшя. Однак з опівночі зафіксовано застосування противником автоматичних станкових гранатометів біля Станиці Луганської.

Крім того, у штабі антитерористичної операції повідомили, що представники групи цивільно-військового співробітництва та керівництво АТО організовують передачу на тимчасово непідконтрольну Україні територію тіла бойовика зі складу ДРГ, якого ліквідували українські військові.

“Днями до одного з опорних пунктів сил АТО на Маріупольському напрямку наблизилася група бойовиків, які відкрили вогонь по українських захисниках. Обстріл становив пряму загрозу життю та здоров’ю наших воїнів, тому наші бійці застосували зброю. Внаслідок цих дій ворожий обстріл припинився. Один із нападників був вбитий, а його поплічники, кинувши тіло загиблого, відступили…
Цей випадок є черговим свідченням того, що незаконні збройні формування продовжують грубо порушувати Мінські домовленості та нехтують мирними ініціативами, що були озвучені президентом України. Таким чином вони демонструють наміри спричинити ескалацію конфлікту.
Водночас підрозділи сил АТО беззастережно дотримуються Мінських домовленостей та норм міжнародного гуманітарного права. Передача тіла загиблого противника – черговий тому доказ і жест доброї волі з боку української влади та армії”, – повідомив прес-центр штабу АТО.

Читайте також:
СММ ОБСЄ фіксує армаду забороненої Мінськом зброї в різних районах “ЛНР”

Як відомо, 29 квітня Тристороння контактна група в Мінську (за участю “представників окремих районів Донецької та Луганської областей”) погодила дотримання повного режиму припинення вогню на Донбасі з настанням Великодня і травневих свят. Домовилися про те, що “режим тиші” набуде чинності в суботу, 30 квітня, в 00 год. 00 хв.

Протягом 29 квітня штаб АТО зафіксував 40 обстрілів з боку бойовиків, загинули 2 та зазнали поранень 4 українських військових.
30 квітня, в перший день офіційного перемир’я, окупаційні війська не дотрималися умов режиму тиші: штабом АТО було зафіксовано 27 обстрілів з боку бойовиків; в зоні АТО загинув 1 військовий ЗСУ, 7 – отримали поранення.
1 травня було зафіксовано 6 збройних провокацій, жоден боєць ЗСУ не постраждав, 2 травня – 5 обстрілів і один поранений, 3 травня – 6 обстрілів і також один поранений, 4 травня – 13 обстрілів і двоє постраждалих від протипіхотних мін, 5 травня – 11 обстрілів і один поранений, 6 травня – 7 фактів порушення “режиму тиші” бойовиками та троє легко поранених внаслідок підриву на вибуховому пристрої.

Таким чином, від початку “пасхального миру” в Збройних сил України на Донбасі – один загиблий і 18 поранених.

Читайте також:
До Донецька прибуло підкріплення з бригади засуджених у Києві ГРУшників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна