Перша доба “великоднього миру”: 27 обстрілів, у нас 1 загиблий, у бойовиків – 8

 

Незважаючи на оголошене з 30 квітня “великоднє перемир’я”, незаконні збройні формування на Донбасі продовжують вогневий вплив на підрозділи сил антитерористичної операції. Протягом минулої доби, 30 квітня, штабом АТО зафіксовано 27 обстрілів з боку бойовиків.

Відтак за добу в зоні АТО загинув один військовий Збройних сил України, семеро отримали поранення. Про це повідомив на брифінгу речник адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник.

“За минулу добу (30 квітня) внаслідок бойових дій один український військовий загинув у результаті гранатометного обстрілу. Це сталося поблизу Світлодарського водосховища. І ще семеро наших бійців було поранено. П’ятеро з них – в районі Авдіївки, і ще двоє хлопців були поранені на Маріупольському напрямку”, – розповів полковник Мотузяник.

Як ідеться в повідомленні прес-служби штабу АТО, “наші опорні пункти в районі Авдіївки, Зайцевого, Майорська та Луганського противник обстрілював із гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. Окрім того, по захисниках Авдіївки ворог бив із мінометів калібру 82 мм.
На Маріупольському напрямку під вогонь противника з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів потрапили українські позиції неподалік Водяного та Гнутового. Також по Водяному бойовики били із заборонених Мінськими домовленостями 120-мм мінометів”.

Як зазначено у зведенні Головного управління розвідки МО Україниза, із 27 зафіксованих обстрілів: 12 – це Авдіївка, шахта “Бутівка”, Мар’їнка (Донецький напрямок); 8 – Луганське, Зайцеве, Майорськ (Слов’янський напрямок); 5 – Гнутове, Водяне, Широкине (Маріупольський напрямок); 2 – Трьохізбенка (Сєверодонецький напрямок).

Штаб АТО про це не інформує, але зі зведення ГУР випливає, що Збройні сили України відбивали наступ диверсійно-розвідувальних груп.

За повідомленням української розвідки, 30 квітня загинуло вісім та поранено шість бойовиків 7-ї окремої мотострілецької бригади (Дебальцеве), 5-ї окремої мотострілецької бригади та 11-го окремого мотострілецького полку (Макіївка), 100-ї окремої мотострілецької бригади (Донецьк) та підрозділу “поліції ДНР”, що діяли в складі ДРГ.

Встановлені чергові факти прибуття особового складу та постачання озброєння і військової техніки й боєприпасів для ОРДЛО з Росії. За даними ГУР, прибули до населених пунктів:
Донецьк – ешелон з військовою технікою (на залізничних платформах три танки, чотири БМП, дві 120-мм самохідні артилерійські установки “Нона-С” та шість вагонів з боєприпасами);
Антрацит – 10 вантажних автомобілів з особовим складом.

Українською стороною надана інформація представникам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ про наявність танків і самохідних артилерійських установок у районах Донецьк та Безіменне.

Як відомо, 29 квітня Тристороння контактна група в Мінську (за участю “представників окремих районів Донецької та Луганської областей”) погодила дотримання повного режиму припинення вогню на Донбасі з настанням Великодня і травневих свят. Домовилися про те, що “режим тиші” набуде чинності в суботу, 30 квітня, в 00 год. 00 хв.

Президент Петро Порошенко заявив, що “Великдень стане тестом для Росії на її приналежність до християнської цивілізації. Щоб пройти цей тест, Росія та її маріонетки мають беззастережно припинити вогонь хоча б на Пасху”.

Протягом 29 квітня штаб АТО зафіксував 40 обстрілів з боку бойовиків, загинули 2 та зазнали поранень 4 українських військових.
У попередні дні штаб АТО фіксував деяке зменшення кількості з боку бойовиків (28 квітня їх було 22).

На брифінгу вдень 30 квітня речник АП з питань АТО Андрій Лисенко висловлював надію, що обстріли, зафіксовані вранці, “це випадковість і бойовики будуть дотримуватися режиму тиші”.

Як повідомила прес-служба Генштабу, начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних сил України генерал арміїВіктор Муженко напередодні великодніх свят відвідав частини і підрозділи ЗСУ, які виконують завдання в районі проведення Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

“Напередодні свят у Збройних силах України посилено режим несення служби, боєготовність частин і підрозділів як в пунктах постійної дислокації, так і місцях виконання бойових завдань”, – зазначили в ГШ.

Головнокомандувач ЗСУ, перебуваючи у районі АТО, пересвідчився у належній організації несення служби військовослужбовцями на передових позиціях та в штабах, боєготовності підрозділів та привітав воїнів з Великоднем.

Читайте також:
Під Авдіївкою загинув грузин-контрактник ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна