Порошенко на ЧАЕС розповів, як Україна захищає атомні станції від можливих атак “гібридних” терористів

 

Російська агресія проти України підірвала довіру неядерних держав до режиму нерозповсюдження ядерної зброї та створила загрозу повторення атомної катастрофи на території України. Зважаючи на це, було посилено заходи безпеки на українських атомних електростанціях. Про це заявив президент Петро Порошенко, виступаючи сьогодні, 26 квітня, на ЧАЕС з нагоди 30-х роковин Чорнобильської катастрофи.

“Не забуваймо: активні бойові дії [на Донбасі] точилися за кількасот кілометрів від Запорізької АЕС. Росія готувала повномасштабну війну проти України. Як мінімум – планувала військові дії та безлад на більшій частині території нашої держави. В тому числі там, де розташовано чимало небезпечних об’єктів.
Ми вдалися до посилених заходів безпеки на АЕС, захищаємо їх від можливих атак з боку терористично-диверсійних груп в гібридній війні”, – цитує прес-служба Банкової Петра Порошенка.

Главами держави нагадав, що під час саміту з питань ядерної безпеки у США українські фахівці ділилися з партнерами своїм досвідом забезпечення захисту радіоактивних матеріалів та ядерних об’єктів від можливих диверсій.
“На саміті я також наголосив, і сьогодні – повторюю, що в окупованому Росією українському Криму Кремль розміщує елементи свого ядерного потенціалу. Ми й наші партнери маємо вирішити, як покращити гарантії безпеки з боку ядерних держав для тих країн, які не володіють зброєю масового знищення”, – наголосив президент.

Петро Порошенко висловив тверде переконання, що боротьба проти можливого ядерного тероризму має координуватися на міжнародному рівні та звернув увагу на можливість виникнення новітніх кіберзагроз. Адже якщо було застосовано вірус Black Energy для хакерської атаки на українські обленерго, наступними, за словами Порошенка, можуть стати АЕС.

Незважаючи на те, що Чорнобильська АЕС була виведена з експлуатації ще наприкінці минулого століття, проблема подолання наслідків катастрофи досі актуальна, зазначив президент.
“Вони важким тягарем лягли на плечі українського народу, і ми ще далекі від їх остаточного подолання”, – наголосив він .

Петро Порошенко відзначив важливість підтримки нашої держави іноземними партнерами у вирішенні цих питань, зважаючи на масштаби трагедії та агресію проти Україні.

“За нинішніх непростих часів для України особливо важлива підтримка світової спільноти. І в день 30-х роковин катастрофи від імені українського народу я хочу ще раз висловити щиру подяку міжнародним організаціям і фінансовим інституціям, державам-донорам і партнерам, громадським організаціям та усім небайдужим людям, які допомагали і продовжують допомагати Україні долати наслідки однієї із наймасштабніших техногенних катастроф в історії людства”, – сказав глава держави.

Президент нагадав, що вчора міжнародні донори на конференції зі збору коштів за рахунок своїх джерел ухвалили рішення про додаткові внески на реалізацію чорнобильських проектів на загальну суму 87,5 млн. євро, а сьогодні було підписано документи щодо виділення ЄБРР додаткових коштів на добудову сховища відпрацьованого ядерного палива.
Також триває будівництво нового безпечного конфайнменту, який накриє саркофаг над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Під час поїздки на ЧАЕС президент Петро Порошенко вручив 12 нагород за значний особистий внесок у подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.
Серед нагороджених орденом “За заслуги” ІІІ ступеня – працівники ЧАЕС, ветерани організації “Союз Чорнобиль України”, голова Асамблеї вкладників Рахунку ядерної безпеки у 2001–2013 роках Іан Даунінг.

Президент також вшанував пам’ять ліквідаторів та поклав квіти до пам’ятника Героям Чорнобиля, який розташований поблизу 4-го енергоблоку ЧАЕС.

На Чорнобильській станції Петро Порошенко наголосив, що, незважаючи на непростий час для України, Кабінет Міністрів мусить працювати на забезпечення потреб ліквідаторів та постраждалих від аварії на ЧАЕС, “має таки знаходити на потреби чорнобильців максимум можливого із бюджету – після задоволення потреб на оборону та безпеку”.

Також сьогодні президент підписав указ про створення в 30-кілометровій зоні відчуження Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Він стане однією з найбільших природоохоронних установ України, загальною площею 227 тисяч гектарів.
Заповідник розташований на території Іванківського й Поліського районів Київської області в межах зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення.

Читайте також:
30 років аварії на ЧАЕС. В’ятрович: Катастрофа була неминучою

30-річчя аварії на ЧАЕС: В’ятрович кличе зазирнути “Під саркофаг” у центрі Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна