30-річчя аварії на ЧАЕС: В’ятрович кличе зазирнути “Під саркофаг” у центрі Києва

 

Киянам та гостям столиці пропонують зазирнути “під саркофаг”. У центрі міста, в підземному переході між Українським домом і Національною філармонією, сьогодні, 25 квітня, відкрився просвітницький проект до 30-річчя Чорнобильської катастрофи.

Документальна інсталяція “Під саркофагом” – історичний та мистецький проект, що розповідає про наслідки використання “мирного” атому в умовах тоталітаризму.

Його організатори – Український інститут національної пам’яті, Архів Служби безпеки України та Центр досліджень визвольного руху – обрали поєднання творчих образів, цифр та фактів. Локація – підземка – дозволяє краще відчути ефект перебування в замкненому просторі зони ураження або і взагалі – СРСР, закритого “залізною завісою” від світу.

До уваги відвідувачів інсталяції – не лише візуальне втілення трагедії ЧАЕС та архівні документи про аварію, а й аудіозаписи тривожних переговорів диспетчера станції в ніч вибуху 30-річної давнини.

Один з учасників відкриття виставки – голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович – працював із таємними раніше документами КГБ і висловлює впевненість: катастрофи на ЧАЕС було не уникнути.
Втім, причини далеко не техногенного характеру, хоча ще до 26 квітня 1986 року на ЧАЕС відбулося 5 аварій, 29 аварійних зупинок, 63 відмови обладнання. “Коріння ядерної катастрофи у Чорнобилі — у системі управління країною”, — говорить дослідник.

Тож глядача закликають поглянути на катастрофу ширше, аніж лише як техногенну аварію, повідомили Новинарні в прес-службі УІНП.

З-поміж VIPів, крім Володимира В’ятровича, у відкритті інсталяції також узяли участь Павло Розенко, віце-прем’єр-міністр України; Євген Нищук, міністр культури; Андрій Когут, директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України; Ярмола Олександр, лідер гурту “Гайдамаки”.

“Це була аварія цілої тоталітарної системи. Проект “Під саркофагом” показує паралелі між мутаціями живого організму внаслідок радіації та мутаціями суспільства внаслідок “совка”, які ми досі переживаємо”, — говорять автори проекту – Володимир В’ятрович, Ольга Сало, Ярина Ясиневич.

Над проектом працювали: Андрій Когут, Анна Олійник, Володимир Бірчак, Василь Ліпінський, Аліна Шпак, Наталя Слобожаніна, Олег Слабоспицький.
Дизайн: Ольга Сало. Виготовлення: GalNext.

Опинитися “Під саркофагом” можна щодня з 25 до 29 квітня.

Прес-служба УІНП також повідомляє, що 28 квітня о 18:30 запланована лекція Володимира В’ятровича “Катастрофа імені Леніна. Чорнобиль в документах КГБ”.

Читайте також:
Завдяки новому закону українці почали значно активніше “копатись” в архіві СБУ

В’ятрович ініціює зустріч із Кличком, аби той не саботував декомунізацію в Києві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна