Франція планує запросити Росію на 80-річчя висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ

Франція планує запросити Росію на вшанування 6 червня 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії, які відкрили другий фронт у Другій світовій війні.

Про це повідомляє Europe 1, не вказуючи джерела такої інформації, пише “Європейська правда

Французька радіостанція стверджує, що Росія буде представлена в Нормандії на початку червня, якщо Москва прийме запрошення Парижа.

Зазначається, що запрошення буде надіслано до дипломатичного представництва РФ у Франції.

Залишається невідомим, хто в такому випадку представлятиме Росію, адже Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт лідера Кремля Володимира Путіна.

При цьому 2019 року, коли у Франції відзначали 75-річчя висадки союзників у Нормандії, президента РФ Володимира Путіна вперше за 15 років не запросили на це святкування.

Додамо, що СРСР не брав безпосередньої участі у висадці союзників по антигітлерівській коаліції в Нормандії 6 червня 1944 року.

Історична довідка

Висадка союзників у Нормандії, або Операція “Нептун” — морська десантна операція, що була проведена 6 червня 1944 року в Нормандії під час Другої світової війни силами союзників: США, Великої Британії, Канади та інших  проти нацистської Німеччини.
Перша частина стратегічної операції “Оверлорд”, що передбачала захоплення союзниками північно-західної Франції.

6 червня 1944 року, або “День Д” (D-Day), розпочалося висадкою 156 тисяч солдатів та офіцерів на узбережжя Нормандії.

Перший етап складався з повітрянодесантної операції з десантування 24 000 британських, американських, канадських та французьких парашутистів невдовзі після опівночі. Другий етап включав морську десантну операцію, яка розпочалася о 6:30 ранку. Водночас з висадкою морського десанту провадилася низка дезінформаційних операцій під кодовими назвами “Гліммер” і “Таксабл”, метою яких було ввести німців в оману стосовно справжнього напрямку зосередження основних зусиль союзників під час вторгнення.

Всього протягом “Дня Д” в англійському й американському секторах висадились п’ять піхотних, три повітряно-десантні дивізії й танкова бригада. Їм вдалося захопити берегову смугу глибиною від трьох до п’яти кілометрів.

Плацдарми повністю звільнили від противника тільки 7 червня.

Висадка морського десанту в Нормандії була найбільшою у світовій історії морською десантною операцією.

Одинадцять місяців по тому Німеччина капітулювала.

Читайте також:
Кремль розгорнув нову пропагандистську кампанію проти Франції і Макрона, — ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна