США: лідер більшості в Сенаті повідомив про “консенсус” щодо допомоги Ізраїлю й Україні

Лідер більшості у Сенаті США, демократ Чак Шумер заявив, що під час недільної телефонної розмови президент Джо Байден і лідери Конгресу досягнули “консенсусу” про необхідність швидких дій задля відправки допомоги як Ізраїлю, так і Україні.

Заяву сенатора на пресконференції у Нью-Йорку наводить ABC News, пише “Європейська правда“.

Шумер висловив сподівання, що цього тижня вдасться “щось зробити” для допомоги обом країнам.

Він зазначив, що найкращий спосіб направити допомогу Ізраїлю та Україні – це якщо Палата представників ухвалить раніше схвалений Сенатом додатковий закон про національну безпеку, який включає допомогу обом країнам.

Як відомо, в лютому Сенат ухвалив такий пакет на суму 95 мільярдів доларів, але спікер Палати представників Майк Джонсон досі не виніс його на голосування.

“Найкращий спосіб допомогти Ізраїлю відновити свою протиракетну оборону і протидію безпілотникам – це негайне ухвалення цього доповнення.

Як я вже казав, Ізраїль витратив близько мільярда доларів на свою оборону, і доповнення до закону про безпеку поповнить ті засоби протиракетної оборони і захисту від безпілотників, які є в системі “Стріла”, системі “Праща Давида” і “Залізному куполі”, – сказав Шумер.

У неділю, 14 квітня, Байден провів розмову з лідером більшості в Сенаті Чаком Шумером, спікером Палати представників Майком Джонсоном, лідером меншості в Палаті представників Хакімом Джеффрісом і лідером меншості в Сенаті Мітчем Макконнеллом.

Напередодні лідер більшості в Палаті представників Стів Скаліз заявив, що цього тижня Палата представників змінить свій графік, щоб “розглянути закони, які підтримують нашого союзника Ізраїль і притягають до відповідальності Іран і його терористичних поплічників”. Водночас він не уточнив, що це будуть за закони й наскільки вони можуть відрізнятися від законопроєкту з допомогою також і Україні, ухваленого Сенатом.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон в неділю заявив, що палата “спробує ще раз” проголосувати за військову допомогу Ізраїлю у відповідь на широкомасштабну атаку Ірану. Але теж не уточнив, чи буде пакет підтримки України об’єднаний з допомогою Ізраїлю.

Голова Комітету з питань розвідки Палати представників Майк Тернер заявив, що він очікує позитивного голосування щодо допомоги Україні цього тижня.

Жорсткі консерватори застерегли Джонсона від включення фінансування України до будь-якого пакету допомоги Ізраїлю.

У п’ятницю Джонсон обговорював підтримку України з потенційним кандидатом у президенти від республіканців Дональдом Трампом. Трамп після цієї зустрічі сказав, що підтримує схвалення фінансової допомоги Україні, але у формі позики.

Читайте також:
Конгресмен-республіканець розповів, коли Палата представників США розгляне допомогу Україні і які шанси на її ухвалення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна