Інститут нацпам’яті проти закриття музею Булгакова в Києві: офіційна заява

В Українському інституті національної пам’яті закликали експертну комісію переглянути рішення щодо визнання присвячених російському письменнику Михайлу Булгакову об’єктів символом імперської політики й наголосили, що закриття його музею в Києві неможливе.

Відповідне звернення оприлюднили на сайті Інституту нацпам’яті 12 квітня.

“Український інститут національної памʼяті звернувся до Експертної комісії УІНП з проханням додатково проаналізувати та уточнити фаховий висновок щодо належності об’єктів (географічних об’єктів, назв юридичних осіб, пам’ятників та пам’ятних знаків), присвячених Михайлу Булгакову, до символіки російської імперської політики”, — йдеться в повідомленні.

Зокрема, інститут попросив комісію розглянути позицію та зауваження працівників Літературно-меморіального музею Булгакова, і за необхідності уточнити висновок.

Водночас в Інституті нацпам’яті наголосили, що визнання об’єктів, присвячених Михайлу Булгакову, символікою російської імперської політики, не означає заборону Булгакова — зокрема, його книги, п’єси, присвячені йому музейні експозиції та дослідження. Йдеться лише про порушення питання щодо недоречності називання на його честь географічних об’єктів, юридичних осіб, встановлення пам’ятників та пам’ятних знаків.

Також експертна комісія не уповноважена визначати, якими будуть нові назви чи в який спосіб буде видозмінено або переміщено з публічного простору обʼєкти. Тому ні про яке закриття Літературно-меморіального музею Булгакова в Києві через оприлюднення висновку комісії не йдеться.

Також в Інституті нацпам’яті наголошують, що після повномасштабного вторгнення музей спрямував зусилля на “якісне оновлення” і може сприяти “розумінню складних явищ в історії України” і “деколоніальному визволенню”.

“Процес пропрацювання колоніального спадку, який набув значного розмаху після російського повномасштабного вторгнення і законодавчу рамку якому на державному рівні задає згаданий вище закон, не зводиться лише до усунення символіки російської імперської політики з публічного простору. Деколоніальне визволення не може відбутися без якісного осмислення українським суспільством свого минулого. Роль музеїв, які сприятимуть розумінню складних явищ в історії України, у цьому процесі одна з ключових”, — зазначили в установі.

Читайте також:
Музей Булгакова почепив другу дошку на підтримку “почервонілого” письменника-українофоба

Киян закликають підтримати петицію щодо усунення Булгакова з публічного простору

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна