Музей Булгакова почепив другу дошку на підтримку “почервонілого” письменника-українофоба

Адміністрація Музею Михайла Булгакова, що на Андріївському узвозі в Києві (філія Музею історії Києва), розмістила ще одну інформаційну дошку на підтримку російського письменника-українофоба – поруч з оновленим барельєфом на честь Булгакова, який уже встигли облити червоною фарбою громадські активісти.

Про нову дошку в понеділок, 5 червня, повідомив співзасновник проєкту “Декомунізація. Україна” Вадим Поздняков.

“Музей Булгакова у Києві вкотре пробиває дно”, – підписав він.

Інформаційна дошка прикріплена на фасаді будинку-музею праворуч від барельєфу Булгакова, облитого червоною фарбою.

На ній написано: “Під час війни Російської Федерації проти України постаті наших співвітчизників з контраверсійними поглядами піддаються переосмисленню. Внаслідок дій невідомих в ніч з 27 на 28 травня 2023 р. меморіальна дошка Михаїлу Булгакову набула теперішнього вигляду. Історію треба вивчати, а не відкидати. Для того, щоб ніхто не забував про це – дошку збережено у спотвореному вигляді”.

Фото: ФБ Вадим Поздняков

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, 26 травня на фасаді Музею Булгакова відкрили оновлену меморіальну дошку на честь цього уродженця Києва – відомого російського і радянського письменника, але імперця й шовініста.

Попередня дошка була тривалий час завішена чорним пакетом. Оновлена дошка, дуже подібна, оформлена українською мовою. З неї зникло визначення Булгакова як російського письменника.

Наступного дня небайдужі залили барельєф червоною фарбою.

Активісти наголошують, що Булгаков – символ “російського Києва”, ненависник української мови, який відверто висміював і зневажав героїв визвольної боротьби за Незалежність. Його цитати і портрети масово використовують росіяни, які ведуть війну проти України.

На думку українських активістів, поки в Україні триває кампанія з дерусифікації, комунальний музей публічно відбілює “російських покидьків та русскій Кієв”.

Нагадаємо, у серпні 2022 року в рамках дерусифікації з “жовтого корпусу” КНУ ім. Шевченка демонтували меморіальну дошку Булгакову.

Читайте також:
Комунальники Бучі заступилися за пам’ятники Булгакову і заявили про “вандалізм”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.