Що погодив комітет Ради в мобілізаційному законопроєкті: позбавлення водійських прав за поданням ТЦК, і не тільки

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки підготував остаточний варіант мобілізаційного законопроєкту до другого читання. У ньому є позбавлення водійських прав за поданням ТЦК.

Нардеп Олексій Гончаренко (“Європейська солідарність”) увечері 9 квітня оприлюднив його основні положення:

  • Залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю.
  • Демобілізація у зв’язку із звільненням з полону (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу).
  • Визнані обмежено придатними зобовʼязані будуть повторно прийти переогляд протягом 12 місяців.
  • Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50 відсотків від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.
  • Ті, хто отримав 2-гу й 3-тю групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців), підлягають повторному медичному огляду для визначення придатності до служби.
  • Обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.
  • Обмеження на керування транспортними засобами чоловікам відповідного віку за вимогою ТЦК.

Раніше стало відомо, що комітет виключив з урядового законопроєкту положення щодо можливостей демобілізації призваних раніше. Питання звільнення з військової служби головком Сирський пропонує розглянути в іншому законопроєкті.

Закон у разі прийняття вступить в силу через місяць після прийняття. Доти уряд має підготувати всі нормативні документи.

Як раніше повідомив народний депутат Ярослав Железняк (“Голос”), 10 квітня, ймовірно, Верховна Рада розпочне розгляд законопроєкту в другому читанні, а 11-го відбудеться фінальне голосування.

Читайте також:
Сирський про кількісні потреби мобілізації: Цифра 500 тисяч відкоригована в бік суттєвого зменшення


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна