Після інциденту з журналістом і повісткою начальника Солом’янського ТЦК перевели на нижчу посаду

Начальника Соломʼянського ТЦК та СП в місті Києві перевели на нижчу посаду.

Про це у вівторок, 9 квітня, повідомив Генштаб у відповіді на запит “Української правди”.

“Згідно з наказом головнокомандувача Збройних сил України, начальника Соломʼянського територіального центру комплектування та соціальної підтримки після інциденту з журналістом “Слідство.Інфо” переведено на інше місце служби”, – йдеться у повідомленні.

У Генштабі пояснюють, що згідно з цим рішенням, він буде переведений на нижчу посаду одного з бойових підрозділів Збройних сил України.

Вказано, що рішення ухвалене після детального розгляду всіх обставин інциденту і встановленої інформації.

“Збройні сили України у своїй діяльності дотримуються принципів відкритості та прозорості і наголошують на важливості спільної роботи медіа та громадськості  щодо захисту прав і свобод кожного громадянина України”, – наголосили в ГШ.

Як писала “Новинарня“, 9 квітня стало відомо, що голова Служби безпеки України Василь Малюк відсторонив керівника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов’язків на час перевірки обставин, оприлюднених журналістами “Слідство-Інфо”, та відправив на передову.

Контекст

Повістку журналісту Євгенію Шульгаті, який викрив елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, співробітники Солом’янського ТЦК намагалися вручити в понеділок, 1 квітня, у супермаркеті “Дрім” в Оболонському районі Києва.

Як розповів Шульгат, він здивувався, що співробітники ТЦК підійшли саме до нього, звернулися на імʼя-прізвище і явно знали в обличчя.

Журналіст зняв спілкування з військовими на камеру, що згодом дозволило ідентифікувати їх та поспілкуватися.

Співробітники Солом’янського ТЦК, які підійшли до Євгенія Шульгата вручити повістку. Фото: “Слідство.Інфо”

У розмові в торговому центрі військовослужбовці зазначили, що нещодавно Євгенію виповнилося 27 років і він не прийшов до ТЦК оновити дані. Коли журналіст почав знімати відео та ставити запитання, чи пов’язана ситуація з його роботою над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ, військовослужбовці пішли, зауваживши, що фіксують відмову від повістки.

Євгеній Шульгат припускає, що таке вручення повістки пов’язане з його розслідуванням про статки керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, яке вийшло 4 квітня (“Заможні жінки та королівська нерухомість генерала СБУ”).

Після перегляду відео з камер спостереження торгового центру з’ясувалося, що після того, як о 21:08 журналіст зайшов всередину, за ним зайшли двоє співробітників ТЦК та чоловік у цивільному, який давав їм вказівки.

Поки журналіст перебував у супермаркеті, чоловік у цивільному ходив біля кас, а потім швидко повернувся до військових. Активно жестикулював у різні боки, показуючищось військовим, та залишив торговий центр. Менше ніж за хвилину військові підійшли до журналіста.

З побаченого можна зробити висновок, що цей чоловік вказав військовим на Євгенія Шульгата.

Журналісти “Слідства.Інфо” ідентифікували представників Соломʼянського ТЦК, проте вони відмовилися відповідати на запитання про події в торговельному центрі, і не назвали особу, яка вказувала їм, кому саме треба вручити повістку.

Журналісти відправили запит з детальними запитаннями щодо інциденту до Генштабу ЗСУ.

За інформацією джерел видання, чоловіком, який керував представниками ТЦК, може бути Олексій Володимирович Біленко — людина, близька до Іллі Вітюка. Раніше він раніше працював у львівському управлінні СБУ, а зараз — у департаменті кібербезпеки СБУ.

На дзвінки журналістів Біленко не відповідає, а після намагання зв’язатися з ним через месенджері, заблокував їх.

7 квітня головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський ініціював проведення службової перевірки у зв’язку з інцидентом.

В Офісі генпрокурора 8 квітня повідомили, що попередньо інцидент внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 171 Кримінального кодексу України. За це винним загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Читайте також:
Екснардеп-утікач Онищенко отримав 15 років вʼязниці з конфіскацією майна у “газовій справі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна