Сирський прокоментував скандал з врученням повістки журналісту “Слідство.інфо” та ініціював службову перевірку

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський ініціював проведення службової перевірки у зв’язку зі скандалом з врученням повістки журналісту Євгенію Шульгату, який викрив елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.

Про це Сирський написав у Telegram.

Головнокомандувач наголосив на важливості внеску журналістів у боротьбу з російськими окупантами.

“Насамперед, висловлюємо повагу і визнання важливості внеску журналістів у боротьбу з російськими загарбниками, зокрема і в інформаційному просторі. Сотні журналістів з початку широкомасштабного вторгнення стали до лав Сил оборони. Професійні медійники проявили себе відданими патріотами. Ми бережемо пам’ять про журналістів, які загинули на полі бою. Військовослужбовці щиро вдячні працівникам медіа, які нині допомагають боронити інформаційний простір України та світу від російської пропаганди. Їх внесок у майбутню Перемогу України — безпрецедентний. Над російськими загарбниками і над проявами порушень і корупції у Збройних силах України”, — зазначив Сирський.

Він також підкреслив, що професійна діяльність журналістів користується повагою керівництва ЗСУ та охороняється законодавством України, а будь-які порушення з боку військових посадових осіб є неприйнятними. Саме тому щодо випадку з намаганням вручити повістку Євгенію Шульгаті проведуть службове розслідування.

“Збройні сили України засуджують будь-які випадки порушень з боку військових посадових осіб. За матеріалами, опублікованими Громадською організацією “Слідство.Інфо”, мною визначено завдання командувачу Сухопутних військ ЗСУ провести службову перевірку. За результатами службової перевірки будуть прийняти відповідні рішення”, — підсумував Сирський.

Читайте також:
У Міноборони прокоментували скандал з врученням повістки журналісту, який викрив елітну нерухомість керівника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка

Контекст

Повістку журналісту Євгенію Шульгаті, який викрив елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, співробітники Солом’янського ТЦК намагалися вручити в понеділок, 1 квітня, у супермаркеті “Дрім” в Оболонському районі Києва.

Як розповів Шульгат, він здивувався, що співробітники ТЦК підійшли саме до нього, звернулися на імʼя-прізвище і явно знали в обличчя.

Журналіст зняв спілкування з військовими на камеру, що згодом дозволило ідентифікувати їх та поспілкуватися.

Співробітники Солом’янського ТЦК, які підійшли до Євгенія Шульгата вручити повістку. Фото: “Слідство.Інфо”

У розмові в торговому центрі військовослужбовці зазначили, що нещодавно Євгенію виповнилося 27 років і він не прийшов до ТЦК оновити дані. Коли журналіст почав знімати відео та ставити запитання, чи пов’язана ситуація з його роботою над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ, військовослужбовці пішли, зауваживши, що фіксують відмову від повістки.

Євгеній Шульгат припускає, що таке вручення повістки пов’язане з його розслідуванням про статки керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, яке вийшло 4 квітня (“Заможні жінки та королівська нерухомість генерала СБУ”).

Після перегляду відео з камер спостереження торгового центру з’ясувалося, що після того, як о 21:08 журналіст зайшов всередину, за ним зайшли двоє співробітників ТЦК та чоловік у цивільному, який давав їм вказівки.

Поки журналіст перебував у супермаркеті, чоловік у цивільному ходив біля кас, а потім швидко повернувся до військових. Активно жестикулював у різні боки, показуючищось військовим, та залишив торговий центр. Менше ніж за хвилину військові підійшли до журналіста.

З побаченого можна зробити висновок, що цей чоловік вказав військовим на Євгенія Шульгата.

Журналісти “Слідства.Інфо” ідентифікували представників Соломʼянського ТЦК, проте вони відмовилися відповідати на запитання про події в торговельному центрі, і не назвали особу, яка вказувала їм, кому саме треба вручити повістку.

Журналісти відправили запит з детальними запитаннями щодо інциденту до Генштабу ЗСУ.

За інформацією джерел видання, чоловіком, який керував представниками ТЦК, може бути Олексій Володимирович Біленко — людина, близька до Іллі Вітюка. Раніше він раніше працював у львівському управлінні СБУ, а зараз — у департаменті кібербезпеки СБУ.

На дзвінки журналістів Біленко не відповідає, а після намагання зв’язатися з ним через месенджері, заблокував їх.

Оприлюднені знахідки агенція “Слідство.Інфо” планує передати до правоохоронних органів разом із заявою про переслідування та перешкоджання журналістській діяльності.

Читайте також:
Екснардеп-утікач Онищенко отримав 15 років вʼязниці з конфіскацією майна у “газовій справі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна