12-річна дівчинка, яка втратила обидві ноги під час обстрілу вокзалу в Краматорську, пробіжить марафон у США заради бігового протеза для українського захисника

12-річна Яна Степаненко, яка втратила обидві ноги під час ракетного удару по залізничному вокзалі в Краматорську 8 квітня 2022 року, візьме участь в одному з найстаріших і найпрестижніших у світі марафонських забігів — Бостонському марафоні у США. Усе для того, аби зібрати кошти на спортивний протез для важкопораненого захисника.

Про це повідомляє пресслужба реабілітаційного центру “Незламні” (Unbroken).

Як розповіла Яна, вона дуже хоче, щоб військовий Олександр Рясний, який втратив кінцівку на війні, теж мав можливість бігати.

Олександр Рясний служить з 2011 року — це рік народження самої Яни. Сам він із Запоріжжя. Був в АТО, потім в ООС, далі — повномасштабна війна. Боронив рідний Запорізький напрям. У вересні 2023 року поряд з ним розірвався снаряд, внаслідок чого воїн втратив праву ногу. Нині опановує звичайний протез, планує повертатися на службу і мріє бігати.

Яна Степаненко з Олександром Рясним. Фото: ФБ центру “Незламні”

До участі в Бостонському марафоні Яну Степаненко запросила американська фундація One World Strong Foundation, що допомагає ветеранам і цивільним, які постраждали внаслідок терактів та військових дій.

Дівчинка здійснить забіг уже в суботу, 13 квітня. До нього посилено готувалася впродовж двох місяців, тренуючись чотири рази на тиждень — з фізичним терапевтом та з професійними тренерами бігового клубу.

Окрім бажання втілити мрію захисника України, Яна прагне нагадати світові, що війна в Україні триває, продовжують страждати та гинути діти 1 дорослі, скалічено тисячі життів і щодня зростає кількість людей з ампутаціями. Та попри все, українці залишаються незламними.

Кошти на протез Олександру Рясному збирають у рамках благодійного проєкту “Незламна Яна біжить заради захисника”. долучитися до якого можна за посиланням.

Нагадаємо, це не перший марафон Яни Степаненко. У вересні 2023 року вона пробігла півмарафон “Миля незламності” у Львові.

Читайте також:
Ветеран Роман Кашпур, який втратив на війні ногу, пробіг Лондонський марафон – здолав 42 км

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.