Ветеран Роман Кашпур, який втратив на війні ногу, пробіг Лондонський марафон – здолав 42 км

Ветеран із Вінниччини Роман Кашпур, який втратив на війні кінцівку, 23 квітня пробіг 43-ій Лондонський Марафон (TCS London Marathon).

Про це Кашпур повідомив у понеділок, 24 квітня.

“На сьогодні фініш… Отже, за весь час забігу, не зупинявся ні разу. Але на 39-ому кілометрі все ж спішився, і йшов майже два кілометри. Лондонський забіг не кінець! Є над чим працювати”, – написав Кашпур.

За його словами, на повноцінну підготовку до марафону він мав лише три місяці, всі тренування, настанови та рекомендації від тренерки отримував онлайн.

Під час марафону у Романа був із собою прапор України, підписаний Валерієм Залужним, і це дуже допомагало та підтримувало його в найважчі моменти. А також – думка про бойових побратимів.

“Валерій Федорович, прапор став в нагоді як ніколи, бо в моменти, коли здавалось, що зараз впаду, перша думка була одна і незмінна: «А що скаже Залізний Генерал? Типу, ти нащо туди поїхав? На Лондонському асфальті полежати?» В той же момент ставало страшно і соромно, тому потрібно було бігти. Ну і, звичайно ж, побратими, всю дорогу вони не виходили з голови. Я свято вірю, що всі, з ким я воював, котрі загинули, вели мене сьогодні і не давали впасти! А всі живі прикривали спину, поки був забіг!”, – зазначив Кашпур.

Він повідомив, що своєю участю у марафоні прагнув надихнути інших захисників, які втратили кінцівки на російсько-українській війні, не здаватися. А також запланував зібрати 100 тисяч фунтів на протези для побратимів.

“Не здавайтесь! Не опускайте рук. Вставайте і шукайте себе, пошук це вже реабілітація. Пам’ятайте: ви вижили, а багато наших братів та сестер ні! Тому в першу чергу, в пам’ять про них, живіть, бо нам будувати цю країну, далі будувати, так, як хотіли вони, будувати так, як ми хочемо залишити її нашим дітям! Боріться”, – написав ветеран.

Роман Кашпур пішов воювати добровольцем у 19 років, а вже у 22-ому поблизу Марʼїнки підірвався на міні, втратив кінцівку. Після поранення знайшов себе у спорті. Менш ніж через рік після ампутації переміг в «Іграх героїв». У грудні 2021 року встановив рекорд України, протягнувши 16-тонний літак Ан-26 на відстань 6,4 м за 44 секунди.

Після повномасштабного вторгнення знову пішов боронити країну, через пів року повернувся додому, у м. Хмільник, і зайнявся волонтерством та спортом.

Читайте також:
Ветеран 206-го батальйону ТрО Артем Мороз на протезах подолав 5 км на Бостонському марафоні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.