Екснардеп “Партії регіонів” та його спільники, які під час війни постачали комплектуючі для ВПК Росії, підуть під суд: ДБР завершило розслідування

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування стосовно топменеджменту концерну, який під час повномасштабної війни продав Росії комплектуючі для військово-промислового комплексу щонайменше на понад 160 млн грн.

Про це пресслужба ДБР повідомляє в суботу, 6 квітня.

Як нагадують у бюро, у червні 2023 року працівники ДБР затримали власників і топменеджмент концерну, який забезпечував продукцією російський ВПК навіть після повномасштабного вторгнення. У тому числі — організатора злочинної схеми, колишнього народного депутата, члена “Партії регіонів”. Як повідомляла “Українська правда”, йдеться про народного депутата 3-го і 4-го скликання Григорія Дашутіна і його концерн NICMAS.

Діяльність самого концерну було заблоковано в листопаді 2022 року.

Під час слідчих дій у колишнього нардепа було знайдено книги, які звеличують Росію та пропагують її імперські наративи, російські відзнаки та навіть комсомольський значок, який турботливо зберігався серед цінних речей. У деяких підозрюваних були знайдені паспорти РФ, договори з країною-агресором.

“Це одна з наймасштабніших реалізацій ДБР у низці багатьох інших успішних операцій за цим напрямком”, — наголошують у ДБР.

Промислово-інноваційна група компаній родини колишнього народного депутата України з 2014 року забезпечувала держпідприємства РФ високоефективними вузлами, агрегатами, деталями пневматичного обладнання.

Компресори й компресорні установки є комплектуючими частинами, що використовуються у складі бойових залізничних ракетних комплексах “Молодець”, які знаходяться на бойовому чергуванні у складі ракетних військ стратегічного призначення у Росії.

Крім того, вони використовуються у складі спеціальних броньованих потягів, які призначені для ведення інженерної розвідки залізничних маршрутів, розмінування, бойової охорони та супроводження військових ешелонів.

Таким чином, відправлена до країни-агресора продукція використовується у військовій сфері, у тому числі на Донецькому та Запорізькому напрямках під час ведення агресивної війни проти нашої держави.

Концерн займав друге місце у постачанні товарів для російських компаній, експортуючи 95% виробленої в Україні продукції.

За результатами проведеного розслідування слідчі ДБР встановили, що до складу злочинної організації увійшло щонайменше 11 осіб, з поміж менеджменту промислово-інноваційної групи компаній та громадян Російської Федерації, яким повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та пособництві державі-агресору (ст. 255, ст. 111-2 КК України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді до 13 років позбавлення волі.

Відносно 4 фігурантів матеріали виділені в окреме провадження.

Щодо 7 підозрюваних процесуальний керівник визнав зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для закінчення досудового розслідування та надав слідчому доручення для повідомлення підозрюваним та захисникам про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів справи.

Після ознайомлення сторони захисту з матеріалами кримінального провадження обвинувальний акт буде направлено до суду для розгляду по суті.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс генерального прокурора.

Читайте також:
“Політексперту” з телеканалів Медведчука повідомили про підозру в держзраді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна