“Політексперту” з телеканалів Медведчука повідомили про підозру в держзраді

Служба безпеки України повідомила про підозру у державній зраді “політексперту” з телеканалів зрадника Віктора Медведчука Михайлу Шпіру.

Про це в п’ятницю, 5 квітня, повідомили в пресслужбі СБУ.

“Служба безпеки зібрала докази державної зради з боку прокремлівського пропагандиста Михайла Шпіра, який переховується на тимчасово окупованій території Херсонщини. Фігурант був частим гостем на телеканалах Медведчука, а в 2020 році втік до Москви”, — йдеться в повідомленні СБУ.

За матеріалами Служби безпеки, у червні 2023 року він уже отримав заочний вирок за свої дії у вигляді 10 років тюрми з конфіскацією майна. Втім, за нові задокументовані злочини йому загрожує суворіше покарання.

Зокрема, кіберфахівці СБУ виявили докази його співпраці з російськими спецслужбами. На початку повномасштабного вторгнення РФ Шпір став одним з основних рупорів Кремля, який публічно підтримав Путіна в агресивній війні проти України. А після захоплення Херсона зрадника призначили так званим “заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій” у місцевій окупаційній адміністрації РФ.

Встановлено, що саме він санкціонував підрив рашистами вежі українських операторів мобільного зв’язку та телерадіомовлення, коли вони тікали з правобережжя.

Серед іншого, Шпір публічно закликав російський генштаб скоригувати ракетні удари по енергооб’єктах нашої держави, щоб повністю вивести їх з ладу. За це командування російських військ влітку 2023 року нагородило свого поплічника медаллю “учасника спеціальної воєнної операції”.

Слідчі Служби безпеки повідомили Шпіру про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ⁠ст. 436 (пропаганда війни); ⁠ч. 2, ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Оскільки фігурант переховується від правосуддя на території РФ і тимчасово окупованій частині України, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

Читайте також:
Екснардеп-утікач Онищенко отримав 15 років вʼязниці з конфіскацією майна у “газовій справі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна