“Дом-2”: гендиректор “Укрінформу” Мацука закликає створити другий телеканал для окупованих територій

Генеральний директор “Укрінформу”, колишній головний редактор каналу “Дом” Олексій Мацука вважає, що держава не виділяє гроші на мовлення російською мовою для окупованих територій, тоді як для них мав би існувати ще один російськомовний телеканал.

Таку думку Мацука висловив 30 березня під час всеукраїнського форуму “Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій”, додавши, що це його “особиста думка”, передає “Укрінформ”.

“Мовний телеканал для окупованих територій має бути. На жаль, сьогодні телеканал «Дом» не мовить на повну потужність для окупованих територій, яких стало більше. Нонсенс, парадокс: більше територій окупованих – менше каналів. Як таке може бути? Де канал «Дом»? Чому нема каналу «Дом» в Сімферополі? Чому держава не виділяє гроші на мовлення російською мовою для окупованих територій? Має бути”, – зауважив Олексій Мацука, журналіст родом із Донецька.

Мацука вважає, що варто створити поле можливостей для громадян, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, аби вони могли дивитися телеканали з України. Для цього, на його думку, потрібні нестандартні рішення.

“Так само, як було зроблено з телеканалом Freedom”, – наголосив Мацука, додавши, що це – успішний проєкт з державного мовлення.

Контекст. Канал “Дом”

Видання “Детектор медіа” нагадує, що в березні 2020 року саме для мовлення на окуповані території було запущено російськомовний телеканал “Дом” із великим державним фінансуванням (на базі реформованого українського іномовлення).

Надзавданням каналу, як зазначалося у презентації, було ментальне повернення жителів тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму. Для цього канал планував створювати об’єктивні новини, розвінчувати міфи та наративи російської пропаганди. А привабити глядачів і спонукати їх дивитися новини мав розважальний контент чотирьох найбільших комерційних медіагруп StarLight Media, «1+1 медіа», «Медіа Групи Україна» та «Інтер медіа груп». Також в ефірі присутні серіали та фільми виробництва Студії «Квартал 95». Новини каналу мали створювати за принципом «оптимістичного ТБ», без «радянщини» та «приторності».

За кілька місяців після презентації, у травні 2020 року, Верховна Рада внесла зміни до закону про іномовлення та фактично узаконила мовлення російськомовного каналу всередині країни, але лише на окупованих територіях.

Невідомо, чи бачила «Дом» його початкова (а за законом — єдина) цільова аудиторія. Мапа покриття каналу свідчила, що зона впевненого прийому сигналу мовника ледь доходить до окупованого Луганська. При цьому, щоб приймати сигнал «Дому», жителям Донецька треба було фізично розвернути антену в бік вільної території України. Крім того, на тимчасово окупованих територіях працюють «глушилки».

Поступово фокус з окупованих територій перемістився на контрольовані Україною регіони. Канал запустив всеукраїнську рекламну кампанію та після цього почав входити у мережі провайдерів по всій країні.

Новий курс каналу ще в серпні 2021 року означив президент Володимир Зеленський, сказавши, що «Дом» має мовити «для переселенців по всій Україні». Рекламна кампанія каналу, на яку витратили загалом 30 мільйонів гривень із бюджету, з’явилася по всій Україні.

Після початку великої війни «Дом», як і багато інших каналів, почав трансляцію марафону «Єдині новини». Однак у вересні 2022 року він перестав транслювати спільний телемарафон і змінив формат на україномовний розважальний канал для переселенців.

Тепер це не російськомовний канал для жителів окупованих територій, а повністю україномовний «інструмент комунікації» з переселенцями та біженцями за кордоном.

Канал фінансується з держбюджету і має протекцію офісу президента.

Читайте також:
Україна запустила на світ російськомовний телеканал FREEДОМ

Журналіст Олексій Мацука очолив “Укрінформ”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна