Печерський райсуд закрив справу проти військової Ярини Чорногуз, яку звинувачували в керуванні авто в нетверезому стані під час комендантської години

Печерський районний суд Києва закрив справу проти морської піхотинки, цьогорічної лауреатки Шевченківської премії Ярини Чорногуз, яку патрульна поліція зупинила під час комендантської години за нібито “керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння” та забрала в неї водійське посвідчення.

Про це сама Ярина Чорногуз повідомила в суботу, 16 березня, у Facebook.

“Давно, ще в січні, мала це написати, але чекала офіційного документа. Хто памʼятає справу з зупиненням мене патрульним біля мого дому під час закінчення комендантської години та намаганням розвести мене на 130 статтю КУпАП — ми з адвокатом ще 15 січня 2024 виграли суд. Подяка моєму адвокату Дмитру за високопрофесійність, ретельну підготовку до засідання, за те, що захистив мене тут у тилу від речей, до яких я не була готова після повернення з довгого перебування на фронті”, — написала вона.

Суддя постановила, що патрульним була порушена процедура, зокрема Чорногуз як військової не були викликані представники військової служби правопорядку, чого вона двічі вимагала.

Під час засідання, передивившись повний варіант відео, який пресслужба поліції не опублікувала, суддя також погодилася з тезою Чорногуз про неповагу до неї як до військової жіночої статі.

“У повній версії патрульний двічі також згадав клуб “Бохо”, неподалік якого все відбулося, біля якого було зафіксовано влітку 2023-го журналістським розслідуванням кришування поліцейськими комендантської години для мажорів. Припускаю, що з того району потрібна була певна кількість протоколів, тому така була напористість і намагання пришити 130 статтю. Ну, не вийшло. Судмедекспертиза показала все по нулях, суд підтвердив”, — зазначила Ярина Чорногуз.

Також вона наголосила, що патрульним потрібно провести тренінг щодо того, як поводитися з військовими, які повернулися з фронту.

“Замість того, щоб усією величезною правоохоронною структурою травити в соцмережах та підручних ЗМІ одного старшого солдата жіночої статі — краще проведіть тренінг для своїх патрульних, як поводитися з військовими, які повернулися з фронту та проходять терапію (з препаратами, які я вживаю, до речі, дозволено керувати ТЗ, тож давайте надалі без брехні та маніпуляцій”, — додала військова.

Вона також виклала постанову суду, але зазначила, що не викладатиме повну версію відео інциденту.

“Збиралася написати ще багато деталей і навіть запостити повну версію відео, якої в мене на момент розгортання травлі проти мене – не було, а після суду маю. Якої моральної шкоди це завдало мені та моїй сімʼї. Але не буду, бо знаю, що це нікому неважливо зрештою, крім мене. Мені не потрібні скандали. Тільки повага і спокій. Дякую друзям за підтримку. Особливо тим, хто знав мене, довіряв мені і не побоявся захистити публічно”, — підсумувала Чорногуз.

Нагадаємо, інцидент трапився наприкінці липня 2023 року в Києві. Під час комендантської години Ярину Чорногуз, яка керувала автомобілем, зупинив патрульний Олександр Пишнюк. Він забрав її водійське посвідчення, а також хотів забрати військовий квиток та посвідчення УБД, щоб “перевірити, що це не підробка”.

Згодом ситуацію прокоментували в патрульній поліції. Зокрема, перший заступник начальника департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький заявив, що під час спілкування патрульні побачили ознаки сп’яніння у Чорногуз і запропонували пройти огляд за допомогою алкотестера або в закладі охорони здоровʼя, проте вона відмовилася. Окрім цього, він зазначив, що патрульні поводилися “ввічливо і неагресивно”, а сам патрульний Олександр Пишнюк у складі вибухотехнічного підрозділу декілька років розміновував прифронтову зону у зоні проведення АТО.

Читайте також:
З окопів Донбасу в Пентагон і назад. Морпіх Ярина Чорногуз – про свій досвід бойової медички і дипломатки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна