Шевченківськими лауреатами-2024 стали військові Дмитро Лазуткін і Ярина Чорногуз – хто ще

Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка на церемонії нагородження 9 березня назвав переможців у номінаціях “Література”, “Публіцистика, журналістика”, “Музичне мистецтво”, “Візуальне мистецтво” та “Театральне мистецтво”.

Про це повідомляє “Детектор медіа“.

Цьогорічними лауреатами стали:

  • поет, телеведучий та військовий Дмитро Лазуткін за поетичну збірку “Закладка” (номінація “Література”);
  • поетеса, морська піхотинка Ярина Чорногуз за поетичну збірку “[dasein: оборона присутності]” (номінація “Література”);
  • Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (номінація “Публіцистика, журналістика”);
  • співачка Джамала за альбом Qirim (номінація “Музичне мистецтво”);
  • композиторка Кармелла Цепколенко за кантати “Читаючи історію”, “Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?”, дуель дует №14, симфонія №5 (номінація “Музичне мистецтво”);
  • вистава “Конотопська відьма” Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка (номінанція “Театральне мистецтво”)
  • художник Андрій Єрмоленко за серію робіт “Ukrainian resistance // Український опір” (номінація “Візуальне мистецтво”);

Згідно з відповідним указом президента, розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка у 2024 році становить 429 тисяч гривень кожна.

Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка визначив лауреатів премії 2024 року ще 6 лютого, однак імена переможців вирішили оголосити вже на церемонії вручення 9 березня.

Цьогоріч Шевченківську премію не вручили у категоріях “Кіно” і “Літературо- та мистецтвознавство”, хоча у списку фіналістів претенденти в цих номінаціях були.

Передісторія за 2023 рік

Нагадаємо, у 2023 році лауреатами Національної премії імені Тараса Шевченка стали журналіст, публіцист Віталій Портников, поетеса Катерина Калитко, виконавці гурту “Хорея Козацька” Тарас Компаніченко, Максим Бережнюк, Северин Данилейко, Ярослав Крисько, Сергій Охрімчук, літературознавець Михайло Назаренко та режисерка Ірина Цілик.

У травні 2023-го президент Володимир Зеленський призначив ексміністра культури та актора Євгена Нищука головою Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка, звільнивши з цієї посади Юрія Макарова після скандальної ситуації, що склалася із врученням Шевченківських премій-2023.

Тоді вперше за багато років у день народження Кобзаря, 9 березня 2023 року, не було оприлюднено імена лауреатів Шевченківської премії. Хоча Шевченківський комітет ще 15 лютого визначив переможців конкурсу.

Після зустрічі з митцями в офісі президента повідомили, що вручення Шевченківської премії було відкладено, щоб відзначити твори на воєнну тему, які з’явилися після повномасштабного вторгнення РФ.

“Голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров акцентував, що за час агресії Росії проти України, особливо з початку повномасштабного вторгнення, з’явилася велика кількість літературних творів та іншого культурного продукту про війну. Тож Комітет запропонував передбачити номінації саме для творів, створених під час війни й на воєнну тему”, – зазначалося в повідомленні пресслужби президента.

Сам Макаров 10 березня повідомив, що буде проведено додатковий конкурс “За внесок у перемогу”, і всі переможці разом будуть оголошені 22 травня. За його словами, оголошується прийом заявок на участь у додатковому конкурсі. Премія “За внесок у перемогу” встановлюється на час воєнного стану в країні. Деякі коментатори припускали, що ОП не хоче оголошувати лауреатів, бо серед них є критик президента Зеленського публіцист Віталій Портников.

Однак 11  березня Комітет із Шевченківської премії таки назвав лауреатів 2023 року (у п’яти номінаціях із семи), і серед них – Портников. Не було визначено переможців у номінаціях візуального і театрального мистецтв.

Після скандалу з неоголошенням лауреатів Юрій Макаров 13 травня заявив, що складає з себе повноваження голови та члена Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Він обіймав цю посаду з грудня 2019 року.

Слідом за Макаровим заявили про відставку майже вся решта членів Шевченківського комітету.

Лише 28 липня президент Володимир Зеленський підписав указ про присудження Національної премії імені Тараса Шевченка 2023 року та затвердження нового персонального складу Комітету Шевченківської премії.

Читайте також:
З окопів Донбасу в Пентагон і назад. Морпіх Ярина Чорногуз – про свій досвід бойової медички і дипломатки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна