Вручення Шевченківської премії відклали, щоб не втратити авторів “воєнних” творів

доповнено

В офісі президента відклали вручення Шевченківської премії, щоб відзначити твори на воєнну тему, які з’явилися після повномасштабного вторгнення РФ.

Про це повідомила пресслужба президента України за підсумками зустрічі, яку 9 березня Володимир Зеленський провів із діячами культури та мистецтва. Таке трактування  – потребу створити додаткові “воєнні” номінації – 10 березня підтвердив і національний телемарафон, і сам голова Шевченківського комітету Юрій Макаров.

“Голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров акцентував, що за час агресії Росії проти України, особливо з початку повномасштабного вторгнення, з’явилася велика кількість літературних творів та іншого культурного продукту про війну. Тож Комітет запропонував передбачити номінації саме для творів, створених під час війни й на воєнну тему.
“Це буде правильно, це буде гідно”, – сказав Юрій Макаров і висловив переконання, що Шевченківська премія має бути актуальною й відповідати реаліям сьогодення.

“Я повністю підтримую. Важливо не втратити людей, які стільки всього зробили в час війни. Важливо показати цим людям, що всі бачать і відзначають твори, створені під час війни, а також їхніх авторів”, – відповів на це Володимир Зеленський.

Президент наголосив, що Росія має програти не лише на полі бою, а й в інформаційному просторі. Щоб подолати нав’язані агресором наративи, необхідне виробництво й поширення якісного українського контенту: музики, кіно, театральних постановок тощо. Глава держави додав, що особливо важливою є робота з дітьми та молоддю.
За результатами зустрічі Президент запропонував напрацювати рекомендації та необхідні кроки, які має підтримати держава”, – ідеться в повідомленні на сайті глави держави.

Юрій Макаров на зустрічі в ОП 9 березня 2023 року. Фото: пресслужба президента

Голова Комітету з Шевченківської премії Юрій Макаров 10 березня повідомив, що буде проведено додатковий конкурс “За внесок у перемогу”, і всі переможці разом будуть оголошені 22 травня.

Макаров написав у фейсбуці: “Війна змушує переглянути сталі практики мирного часу. За традицією, 9 березня, день народження Батька нації є днем оголошення лавреатів Національної премії імені Тараса Шевченка. Цьогоріч Комітет з Національної премії постав перед очевидною для всіх проблемою: за офіційним Положенням, в змаганні мають право брати участь твори, оприлюднені не пізніше, ніж за пів року до подання. Таким чином, у конкурсі представлені роботи, створені до початку повномасштабної війни.
Виходить, головна премія країни не повною мірою виконує своє основне призначення: фіксувати тенденції розвитку національної культури, служити орієнтиром мистецькій спільноті щодо актуальних напрямків креативного пошуку.
Тимчасом упродовж минулого року на хвилі солідарності та ентузіазму цілого суспільство було створено величезну кількість творів (публікацій, фільмів, вистав, виставок, концертних програм та інших мистецьких акцій), які залишилися поза фокусом нагороди.
Враховуючи думки, висловлені представниками творчих цехів, голова Комітету звернувся до Президента України з проханням розглянути можливість доповнити існуючі номінації додатковим конкурсом «За внесок у перемогу». Ініціатива знайшла схвалення з боку Президента України під час зустрічі з діячами культури та мистецтва 9 березня 2023 року”.

“Комітет разом із Міністерством культури та інформаційної політики та Офісом Президента України найближчим часом розробить зміни до положення про премію. Оголошується прийом заявок на участь у додатковому конкурсі. Премія «За внесок у перемогу» встановлюється на час воєнного стану в країні.
Переможці додаткового конкурсу разом із цьогорічними переможцями третього туру, вже визначеними Комітетом 15 лютого ц.р., будуть оголошені всі разом 22 травня, в день перепоховання Кобзаря”, – написав Юрій Макаров.

Контекст

Як писала “Новинарня“, напередодні в Україні вперше за багато років у день народження Кобзаря, 9 березня, не оприлюднили імена лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка. Хоча визначення номінантів відбувалося, починаючи з 9 березня 2022 року.

Станом на 9 і 10 березня 2023 року останнє повідомлення на сайті Комітету з Шевченківської премії датоване 15 лютого – того дня відбувся третій тур конкурсу, шляхом таємного голосування були визначені переможці конкурсу.

“За результатами конкурсу Комітет підготує та внесе Президентові України подання про присудження Національної премії, а також проєкт відповідного Указу Президента України. Після набуття чинності Указу Президента України про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка на сайті Комітету буде оприлюднено перелік лауреатів”, – ішлося в повідомленні на сайті Комітету.

Читайте також:
Стали відомі імена лауреатів Шевченківської премії-2022

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна