Президент призначив нового голову Шевченківського комітету

Новим головою Шевченківського комітету став актор, колишній міністр культури Євген Нищук.

Президент Володимир Зеленський підписав у понеділок, 22 травня, відповідний указ №288/2023 щодо призначення нових членів Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

“Призначити Нищука Євгена Миколайовича головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, увільнивши від виконання обов’язків голови названого Комітету Ю.Макарова”, – йдеться в документі.

Згідно з указом, Нищук має подати пропозиції щодо нового персонального складу Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Водночас документ визнає таким, що втратили чинність:

  • указ президента України від 19 грудня 2019 року № 919/2019 «Питання комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка»;
  • указ Президента України від 14 листопада 2022 року № 770/2022 «Про роботу Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка під час дії воєнного стану».

“Голос Майдану”, актор театру і кіно Євген Нищук двічі очолював Міністерство культури за часів президента Петра Порошенка – у 2014-му і 2016-2019 роках. Із 20 січня 2015 року він є актором Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.
У 2022 році, після повномасштабного вторгнення РФ, він пішов до лав тероборони, згодом став військовослужбовцем Збройних сил України. Працює в аеророзвідці.

При цьому, всупереч обіцяному, 22 травня так і не підписано указ президента про нагородження лауреатів Шевченківської премії, визначених попереднім складом комітету.

Контекст

Національна премія України імені Тараса Шевченка, або Шевченківська премія – найвища мистецька державна нагорода України. Заснована у 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва.

Як писала “Новинарня“, вперше за багато років у день народження Кобзаря, 9 березня 2023 року, не було оприлюднено імена лауреатів Шевченківської премії. Хоча Шевченківський комітет ще 15 лютого визначив переможців конкурсу.

Після зустрічі з митцями в офісі президента повідомили, що вручення Шевченківської премії було відкладено, щоб відзначити твори на воєнну тему, які з’явилися після повномасштабного вторгнення РФ.

“Голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров акцентував, що за час агресії Росії проти України, особливо з початку повномасштабного вторгнення, з’явилася велика кількість літературних творів та іншого культурного продукту про війну. Тож Комітет запропонував передбачити номінації саме для творів, створених під час війни й на воєнну тему”, – зазначалося в повідомленні пресслужби президента.

Сам Макаров 10 березня повідомив, що буде проведено додатковий конкурс “За внесок у перемогу”, і всі переможці разом будуть оголошені 22 травня. За його словами, оголошується прийом заявок на участь у додатковому конкурсі. Премія “За внесок у перемогу” встановлюється на час воєнного стану в країні.

Деякі коментатори припускали, що ОП не хоче оголошувати лауреатів, бо серед них є критик президента Зеленського публіцист Віталій Портников.

Однак 11  березня Комітет із Шевченківської премії таки назвав лауреатів 2023 року (у п’яти номінаціях із семи), і серед них – Портников.
Не визначено переможців у номінаціях візуального і театрального мистецтв.

Лауреати Шевченківської премії 2023 року

  • КАЛИТКО Катерина Олександрівна, поетеса – за книгу поезій «Орден мовчальниць»
  • КОМПАНІЧЕНКО Тарас Вікторович, БЕРЕЖНЮК Максим Павлович, ДАНИЛЕЙКО Северин Володимирович, КРИСЬКО Ярослав Андрійович, ОХРІМЧУК Сергій Михайлович, виконавці гурту «Хорея Козацька» – за аудіоальбом «Пісні Української революції»
  • НАЗАРЕНКО Михайло Йосипович, літературознавець – за книгу «Крім «Кобзаря». Антологія української літератури. 1792-1883» у двох частинах
  • ПОРТНІКОВ Віталій Едуардович, журналіст – за публіцистичні статті та виступи останніх років
  • ЦІЛИК Ірина Андріївна, режисерка – за документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин».

Після скандалу з неоголошенням лауреатів Юрій Макаров 13 травня заявив, що складає з себе повноваження голови та члена Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Він обіймав цю посаду з грудня 2019 року.

Слідом за Макаровим заявили про відставку майже вся решта членів Шевченківського комітету.

Склад комітету станом на початок березня 2023 року: Тамара Гундорова (літературознавець), Дмитро Богомазов (театральний режисер), Володимир Войтенко (кінознавець), Майя Гарбузюк (театрознавець), Ростислав Держипільський (театральний діяч), Римма Зюбіна (актриса театру і кіно), Тетяна Кочубінська (мистецтвознавець), Юрій Макаров (журналіст), Алла Мазур (телеведуча), Любов Морозова (музикознавець), Ігор Панасов (музичний критик), Віктор Плоскіна (театральний диригент), Влада Ралко (художник), Михайло Рашковецький (мистецтвознавець), Юлія Сінькевич (генпродюсер Одеського кінофестивалю), Ірина Славінська (літературознавець), Остап Сливинський (поет), Євгеній Стасіневич (літературний критик).

Читайте також:
Вручення Шевченківської премії відклали, щоб не втратити авторів “воєнних” творів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна