Вирізані кадри перемоги фільму “20 днів у Маріуполі” повернуть у міжнародну телеверсію “Оскара”

До міжнародної скороченої версії “Оскара-2024” повернуть вирізану частину із нагородженням команди українського документального фільму “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова.

Відповідне рішення американська академія кінематографічних мистецтв і наук після того, як “Суспільне”, яке цьогоріч транслювало церемонію в Україні, висловило обурення проти рішення вирізати із запису номінацію “Найкращий повнометражний документальний фільм”, у якій перемогла українська стрічка.

Про це пише Deadline 14 березня.

Виконавчий продюсер телеканалу “Суспільне Культура” Лукʼян Галкін зазначив, що у 2023 році в цій же номінації перемогу здобула стрічка про російського опозиціонера Олексія Навального. Тоді нагородження фільму “Навальний” показали в скороченій версії, як і політичну промову його дружини Юлії, яка й отримувала нагороду.

“Наша команда була шокована і глибоко розчарована, коли ми не побачили категорію “Найкращий повнометражний документальний фільм” у міжнародній версії, де справедливо відзначено “20 днів у Маріуполі”, — заявив Галкін.

В Україні пряма трансляція “Оскара” розпочалася о 1 годині ночі за київським часом, а закінчилася близько 4:20 ранку. Тож велика кількість глядачів України не змогла переглянути вручення премії. “Суспільне” планувало провести повторну трансляцію 90-хвилинної версії увечері понеділка, але виявилося, що там відсутні фрагменти із нагородженням та промовою Чернова.

Нагадаємо, українська стрічка “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова здобула премію “Оскар-2024” у категорії “Найкращий повнометражний документальний фільм”. Це перший фільм в українській історії, який отримав премію Американської кіноакадемії. Церемонія нагородження відбулася 11 березня.

Окрім “20 днів у Маріуполі”, у категорії “Найкращий документальний фільм” змагалися ще чотири стрічки:

  • Bobi Wine: The People’s President (“Бобі Вайн: Народний президент”);
  • The Eternal Memory (“Вічна пам’ять”);
  • Four Daughters (“Чотири доньки”);
  • To Kill a Tiger (“Убити тигра”).

Що відомо про фільм “20 днів у Маріуполі”

Стрічка “20 днів у Маріуполі” розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну навесні 2022 року.

Кадр фільму: російський обстріл у Маріуполі, 11 березня 2022. Фото AP Photo/Evgeniy Maloletka

Над фільмом працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали єдиними журналістами західного медіа, які опинилися в заблокованому місті та висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя. За це всі троє отримали Пулітцерівську премію.

Кіно стало найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, зібравши 500 тисяч гривень тільки за перший вікенд прокату.

Раніше Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за “видатні режисерські досягнення в документальному кіно”.

Також фільм “20 днів у Маріуполі” здобув престижну британську кінопремію BAFTA Film Awards, яку присуджує Британська академія телебачення та кіномистецтва. Вона є британським аналогом “Оскара”.
Загалом лише за січень 2024 року стрічка з’явилася у 40 номінаціях та отримала понад 20 нагород.

Напередодні вручення премії Американської кіноакадемії, 9 березня, Євгена Малолєтка, Мстислав Чернов та Василіса Степаненко були оголошені лавреатами Національної премії імені Тараса Шевченка за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя, серед яких репортажі, розслідування та фільм “20 днів у Маріуполі”.

Читайте також:
“20 днів у Маріуполі” номінували на “Оскар-2024” як найкращий документальний фільм

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна