“20 днів у Маріуполі” виграв британську кінопремію BAFTA

Український фільм “20 днів у Маріуполі” Мстислава Чернова переміг у номінації “Найкращий документальний фільм” британської кінопремії BAFTA.

Про це йдеться на сайті відзнаки 18 лютого.

На сцену за нагородою піднявся Мстислав Чернов, а також фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василиса Степаненко, які разом із Черновим працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році.

Крім того, на сцені були кінопродюсерки Мішель Мізнер та Рені Аронсон-Рат.

Фільм також був номінований як “Найкращий фільм іноземною мовою”. Однак у цій категорії перемогла стрічка “Зона інтересу” Джонатана Глейзера. В український прокат вона виходить із 22 лютого.

Цей фільм отримав нагороди і в номінаціях “Найкращий звук” та “Найкращий британський фільм”.

Кінопремія BAFTA — щорічна нагорода, яку присуджує Британська академія телебачення та кіномистецтва. Це британський аналог “Оскара”.

“20 днів у Маріуполі” номінований і на премію “Оскар” як “Найкращий документальний фільм”. Церемонія нагородження відбудеться уночі 11 березня.

Що відомо про фільм “20 днів у Маріуполі”

Стрічка “20 днів у Маріуполі” розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну навесні 2022 року.

Кадр фільму: російський обстріл у Маріуполі, 11 березня 2022. Фото AP Photo/Evgeniy Maloletka

Над фільмом працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали єдиними журналістами західного медіа, які опинилися в заблокованому місті та висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя. За це всі троє отримали Пулітцерівську премію.

Кіно стало найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, зібравши 500 тисяч гривень тільки за перший вікенд прокату.

Раніше Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за “видатні режисерські досягнення в документальному кіно”.

Читайте також:
“20 днів у Маріуполі” номінували на “Оскар-2024” як найкращий документальний фільм

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна