Режисер “20 днів у Маріуполі” Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США

Мстислав Чернов, режисер документального фільму “20 днів у Маріуполі”, отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за “видатні режисерські досягнення в документальному кіно”.

Про це повідомляється на офіційному сайті DGA Awards.

Вручення 76-ї нагороди Гільдії режисерів Америки за видатні режисерські досягнення в повнометражних, документальних, телевізійних і рекламних фільмах 2023 року відбулась у ніч на 11 лютого у Лос-Анджелесі.

Разом із Мстиславом Черновим за цю премію змагалися режисери Крістофер Шарп і Мозес Бвайо зі стрічкою “Бобі Вайн: народний президент”, Мадлен Ґевін зі стрічкою “За межами утопії”, Девіс Ґуґґенгейм із фільмом “Незмінний: історія Майкла Дж. Фокса” та Д. Сміт із фільмом “Місто Кокомо”.

У своїй промові після нагородження Чернов згадав про щоденні атаки Росії по Україні та, зокрема, про обстріл його рідного міста Харків 9 лютого.

“Семеро людей були вбиті, серед яких троє дітей. Тому це сумний день. Я сповна усвідомлюю силу кіно, стоячи тут і дивлячись на вас. Тому що коли ці діти, ці люди намагаються втекти від обстрілів в укриття, щоб упоратися зі страхом, вони дивляться фільми, – наголосив режисер. – Кіно допомагає всім нам впоратися з цим інколи нестерпним світом, несправедливим світом і дає нам надію зупинити все погане і йти назустріч кращому майбутньому”.

Премія Гільдії режисерів США — це одна із профільних кінопремій, яка, як відзначають аналітики, є “провісником успіху” на премії “Оскар”, вручення якого відбудеться в Лос-Анджелесі 11 березня.

Документальний фільм “20 днів у Маріуполі” 

Документальний фільм “20 днів у Маріуполі” українського журналіста і фотографа Мстислава Чернова розповідає про початок повномасштабного вторгнення в Маріуполі, бомбардування пологового будинку та порятунок автора стрічки та його колег з Associated Press з оточеного російськими військами міста.

Разом із Черновим над фільмом працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василіса Степаненко.

Міжнародна прем’єра фільму відбулась на міжнародному фестивалі незалежного кіно “Санденс” у січні 2023 року, де він отримав приз глядацьких симпатій. Українська прем’єра фільму відбулась на фестивалі “Docudays UA” в Києві. В український прокат він вийшов в серпні 2023 року і став найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, зібравши 500 тисяч грн тільки за перший вікенд прокату.

Фільм уже потрапив до двох номінацій британської премії BAFTA Film Awards — “Документальний фільм” та “Стрічка іноземною мовою”.

Зокрема, “20 днів у Маріуполі” номінували на здобуття премії “Оскар-2024” у категорії “Найкращий документальний фільм”.

Читайте також:
“Україна перетворюється на героїв фільму “Don’t look up”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна