“Колізія 20 травня”. У ЦВК розповіли, чи буде Зеленський легітимним до наступних виборів, які можуть відбутися після війни

20 травня 2024 року закінчується п’ятирічний термін перебування на посаді президента України Володимира Зеленського. Центральна виборча комісія вважає, що жодних проблем із легітимністю чинного глави держави після цієї дати немає. Є ряд причин, які підтверджують законність перебування Зеленського на посаді навіть після травня.

Про це йдеться в офіційній відповіді ЦВК на запит інтернет-видання “Главком”.

На думку комісії, Зеленський має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника, а вибори голови держави повинні бути призначені не пізніше місяця після завершення воєнного стану.

У ЦВК зазначають, що згідно з Конституцією влада повинна бути безперервною, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника, і немає підстав вважати, що президентські функції можуть бути передані голові Верховної Ради.

Зокрема, Центрвиборчком посилається на положення статей 106 і 108 Конституції України. У офіційній відповіді підкреслюють, що тему “20 травня” може використовувати Росія, аби розпалити ворожнечу та підірвати довіри до влади всередині країни.

“Логіка воєнного стану передбачає також і те, що й Верховний головнокомандувач за таких обставин є персоною недоторканою. 11 стаття закону “Про правовий режим воєнного стану” недвозначно стверджує: “У разі закінчення строку повноважень президента України під час дії воєнного стану його повноваження продовжуються до вступу на пост новообраного президента України, обраного після скасування воєнного стану”. Тим більше, що Зеленський досі є найбільш популярним політиком країни та зберігає найвищий рейтинг довіри”, – зазначається в статті.

“В умовах відсічі та стримування Україною збройної агресії ворог застосовує різні способи розпалювання ворожнечі всередині країни та підриву довіри до влади. І тему “20 травня” можуть також використати як привід”, – йдеться у повідомленні.

Також журналісти опитали кількох юристів-конституціоналістів і народних депутатів, які вказують, що “країна не може опинитися в ситуації владного вакууму”.

“Можна зробити висновок (посилаючись на ст. 108 Конституції – прим.), що йдеться не тільки про право, а й про обов’язок президента виконувати свої повноваження, зокрема, після спливу п’ятирічного строку”, – цитує видання правника Андрія Магеру.

А народний депутат від “Голосу” Андрій Осадчук вважає, що “чим активніше ми будемо ставити під сумнів легітимність тієї чи іншої гілки влади чи органу в Україні, тим більше будемо лити воду на млин московської пропаганди про “киїівський режим”, який після “перевороту” 2014 року захопив владу.

Читайте також:
Звільнення Залужного, вибори, втрати ЗСУ та корупція: Зеленський дав інтерв’ю Fox News за кілька км від лінії фронту
“Зараз не на часі”: вкинувши ідею про вибори, Зеленський виступив проти їх проведення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна